28.8.21

“Φρεγάτες για ρηχά νερά”! Τι γράφουν οι Αμερικανοί για τα πλοία που θέλουν να μας πουλήσουν

Φουσκωτά με μορφή φρεγάτας δεν έχουν;
Juan


 Το πρώτο εξάμηνο του 2021 ,εντός του οποίου σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού θα είχε ανακοινωθεί η επιλογή της νέας φρεγάτας για το ΠΝ, έχει προ πολλού παρέλθει. Μπαίνουμε στο φθινόπωρο και όποιον κι αν ρωτάς για το θέμα των φρεγατών, η απάντηση που παίρνεις είναι ένα σήκωμα των ώμων και το ερώτημα “ποιος ξέρει”; Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή τι ακριβώς θέλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν είναι μυστικό ότι αναμένει “την βελτιωμένη αμερικανική πρόταση”! Ίσως θα ήταν καλό κατά τη διάρκεια της αναμονής να ρίξει μια ματιά σε όσα τα Αμερικανικά ΜΜΕ γράφουν για τις “παράκτιες” φρεγάτες τους.

Το CNN στην ηλεκτρονική του σελίδα , έχει εκτενές ρεπορτάζ για  “τα παράκτια πολεμικά πλοία (LCS)”, παρουσιάζοντας όλες τις απόψεις. Όπως γράφει ανώτατοι αξιωματικοί του Ναυτικού μιλούν για τα θετικά των πλοίων που είναι η  ταχύτητα και η ευκινησία των LCS “σε ρηχές παράκτιες περιοχές”. Υπάρχουν όμως και οι επικριτές που επισημαίνουν τον περιορισμένο εξοπλισμό και την ιστορία μηχανικών βλαβών.

Με αφορμή την επίσκεψη της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις σ΄ ένα απ΄αυτά τα πλοία, το ρεπορτάζ του CNN παρουσιάζει τις απόψεις που υπάρχουν για την χρησιμότητα των LCS. Στελέχη του αμερικανικού ναυτικού υποστηρίζουν τη χρησιμότητα τους και τις δυνατότητες τους τουλάχιστον μέχρι οι νέες φρεγάτες που παραγγέλθηκαν το 2020, ναυπηγηθούν και τεθούν σε επιχειρησιακή δράση.

Γίνεται αναφορά και στο κόστος των πλοίων που είναι  περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια το ένα και διατίθενται σε δύο παραλλαγές – Freedom, μήκους 118,1 μέτρων, και Independence, 421,5 πόδια (128,5 μέτρα).

Μέχρι τότε η άποψη ενός αναλυτή που μίλησε στο CNN για τη χρήση τους στον Ειρηνικό έναντι των Κινέζων τα λέει όλα: «Είναι καλύτερα από το να τους δένουν .Δεν είναι το πλοίο που χρειαζόμασταν, αλλά το πλοίο που έχουμε».

Ας ελπίσουμε ότι στην Ελλάδα θα καταλάβουν οι έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων ότι πρέπει να προμηθευτούμε πλοίο που χρειαζόμαστε, όχι απλά για να το έχουμε, αλλά για να μπορεί να επιχειρεί και “σε βαθιά νερά”.

https://www.militaire.gr/