19.8.21

Αφγανιστάν: Χάος μέσα και έξω από τη χώρα – Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν Αφγανούς να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και πυροβολούν διαδηλωτές


 
Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται για το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ στη Τζαλαλαμπάντ, τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, από πυρά των Ταλιμπάν εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι κατέβασαν τη σημαία της ισλαμιστικής οργάνωσης και προσπάθησαν να υψώσουν την εθνική σημαία.

Οι χώρες της Δύσης συνεχίζουν την απομάκρυνση  των πολιτών τους και των Αφγανών που εργάστηκαν για αυτές . Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν  ότι  οι Ταλιμπάν χτύπησαν  και εμπόδισαν πολλούς Αφγανούς να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν. Το Πεντάγωνο όμως δηλώνει ότι οι δυνάμεις εκεί δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους προκειμένου να φτάσουν στην Καμπούλ και στο αεροδρόμιο.

 Ο πρόεδρος Μπάιντεν με τη σειρά του δεν απέκλεισε την περίπτωση δυνάμεις του αμερικανικού στρατού και πέραν τις 31 Αυγούστου, ωσότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών που απομένουν στη χώρα. Παρά τις επικρίσεις που συνεχίζει να δέχεται για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να υποστηρίζει  πως ήταν ανέφικτο να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα δίχως να δημιουργηθεί κάποιας μορφής «χάος».

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν  Άσραφ Γάνι που διέφυγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνείται ότι εγκατάλειψε την χώρα  με «καρότσια  γεμάτα χρήματα» και εξακολουθεί  να ισχυρίζεται ότι έφυγε από τη χώρα μετά από σύσταση της ομάδας  για την ασφάλεια του.

Στο μεταξύ  ανεξάρτητα από το ποιος έχει την εξουσία στην χώρα το οικονομικό χάος έχει συνθλίψει το Αφγανιστάν.  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέστειλε τις χορηγήσεις στη χώρα, λόγω της «αβεβαιότητας» που επικρατεί.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά μέσα και έξω από τη χώρα, ο Τούρκος  πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως η Τουρκία παραμένει διατεθειμένη να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

https://www.ertnews.gr/