30.8.21

“Κατάφωρη αδικία, τιμωρητική αντιμετώπιση” σε υποψηφίους στρατιωτικών σχολών

 

Το μπάχαλο που έφερε η “εκπαιδευτική μεταρρύθμιση” της κυβέρνησης με την υπογραφή της Ν.Κεραμέως έχει πολλές πτυχές! Μία απ΄ αυτές περιγράφει γονέας υποψηφίου ο οποίος φέτος υπέβαλλε μόνο μηχανογραφικό δελτίο (με το 10%) με το παλαιό σύστημα και ήταν υποψήφιος για Στρατιωτικές σχολές με πρώτη επιλογή την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ). Τα όσα περιγράφει αποτελούν μία ακόμη επιβεβαίωση του χαρακτηρισμού τερατούργημα που δόθηκε στο νόμο Κεραμέως.

Η ηλεκτρονική επιστολή που έφθασε στο Militaire.gr:

Kύριε Καρβουνόπουλε,

Παρακολουθώ τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα σας σχετικά με τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε για την ΣΣΕ η χρήση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) με αποτέλεσμα 103 κενές θέσεις στη Γενική Σειρά, οι οποίες σίγουρα θα αυξηθούν με τη φυσιολογική αποχώρηση 20-30 σπουδαστών τις πρώτες ημέρες της εκπαίδευσης (ο αριθμός αυτός έχει φτάσει και τους 50 ορισμένες χρονιές) και θα ήθελα να προσθέσω μια νέα διάσταση που αφορά στην άδικη μεταχείριση (για 2η συνεχόμενη φορά) των υποψηφίων που επέλεξαν πέρσι να διαγωνιστούν με το παλαιό σύστημα. 

Είμαι γονέας υποψηφίου ο οποίος φέτος υπέβαλλε μόνο μηχανογραφικό δελτίο (με το 10%) με το παλαιό σύστημα και ήταν υποψήφιος για Στρατιωτικές σχολές με πρώτη επιλογή την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ). 

Με βάση την βαθμολογία του πέρσι συγκέντρωσε περισσότερα από 15.000 μόρια, επομένως δεν μιλάμε για υποψήφιο που έγραψε άσχημα.

Το αίσθημα αδικίας που μας διακατέχει (για 2η  συνεχόμενη χρονιά)  είναι αβάσταχτο καθόσον:

  • Δεν γνωρίζαμε τον Σεπτέμβριο 2019 όταν και αποφασίσαμε ως οικογένεια το παιδί μας να προσπαθήσει για 2η φορά, τι ακριβώς θα γίνει σχετικά με την κατανομή θέσεων στους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα. Οι σχετικές αποφάσεις λήφθησαν από το Υπουργείο Παιδείας λίγο πριν την διεξαγωγή των εξετάσεων και δεν δόθηκε καμία δυνατότητα διόρθωσης των  υποψηφίων με το παλαιό σύστημα να επιλέξουν με ποιο σύστημα εισαγωγής θα διαγωνισθούν (νέο ή παλαιό). Απλά εγκλωβίστηκαν χωρίς να μπορούν να  αντιδράσουν.
  • Τα παιδιά που διαγωνίστηκαν με το παλαιό και με το νέο σύστημα αντιμετώπισαν τις ίδιες δυσκολίες καθόσον από τα τέλη του Φεβρουαρίου 2020 σταμάτησε η δια ζώσης διδασκαλία στα σχολεία και στα φροντιστήρια (μην πέφτετε από τα σύννεφα, τα παιδιά πάνε στα φροντιστήρια, ιδίως στις τάξεις του Λυκείου…), λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
  • Οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος δεν έτυχαν ΚΑΜΙΑΣ ΜΕΙΩΣΗΣ της εξεταστέας ύλης σε αντίθεση με τους υποψηφίους με το νέο σύστημα που έτυχαν (καλώς) μείωσης της ύλης μεσοσταθμικά κατά 30%.
  • Παρόλα αυτά, όπως έγραψα παραπάνω, το παιδί μου συγκέντρωσε πάνω από 15.000 μόρια σε μια χρονιά όπου, κατά γενική ομολογία (παράδειγμα δηλώσεις Στράτου Στρατηγάκη αλλά και πλειάδας ιδιοκτητών φροντιστηρίων), οι υποψήφιοι κλήθηκαν να διαγωνιστούν στα πιο δύσκολα θέματα των τελευταίων ετών. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι με αναγωγή των μορίων του με βάση τους συντελεστές του νέου συστήματος θα είχε συγκεντρώσει 14.950 μόρια.
  • Επιπλέον φέτος και με γνωστό το πρόβλημα, το Υπουργείο Παιδείας αδιαφόρησε παντελώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων (λες και είναι παιδιά κατώτερου θεού), ή καλύτερα με μια ανεξήγητη εμμονή θέλησε να τα τιμωρήσει διότι έκαναν το «έγκλημα», να επιλέξουν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα το οποίο ίσχυε μέχρι το 2019, μάλλον αναγνωρίζοντας στα πρόσωπα των παιδιών αυτών εχθρούς…
  • Παράλληλα το ΓΕΕΘΑ κατ’ εντολή του Υπουργείου Παιδείας αγνόησε τους υποψηφίους του 10% με το παλαιό σύστημα, δίνοντας φέτος 10 θέσεις στους υποψηφίους της ΣΣΕ με το νέο σύστημα και μόλις 1 θέση στους υποψηφίους με το παλαιό.

Τα αποτελέσματα της απαράδεκτης πρακτικής ου Υπουργείου Παιδείας είναι κάτι παραπάνω από εμφανή:

  • Την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-21 στη ΣΣΕ εισήλθαν ως επιλαχόντες υποψήφιοι με λίγο παραπάνω από 14.000 μόρια, δηλαδή με πολύ λιγότερα μόρια από υποψηφίους όπως το παιδί μου.
  • Την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22 μένουν κενές 103 κενές θέσεις στη ΣΣΕ με παράλληλη αδυναμία κάλυψης θέσεων των αποχωρούντων (που κάθε έτος υπάρχουν), με επιλαχόντες λόγω της ΕΒΕ και χωρίς πρόληψη για κάλυψη των κενών θέσεων με υποψηφίους του 10% που καλύπτουν τα κριτήρια της ΕΒΕ.
  • Καταστρατηγείται στην πράξη η πρόθεση του Υπουργείου Άμυνας για αύξηση των εισακτέων το τρέχον έτος μιας και στον Στρατό Ξηράς (που έχει και τις μεγαλύτερες ανάγκες) θα μείνουν 100 και πλέον κενές θέσεις (χωρίς να υπολογίζεται η τυχόν αδυναμία κάλυψης κενών θέσεων λόγω αποχωρήσεων και από άλλες στρατιωτικές σχολές, εξαιτίας του κόφτη της ΕΒΕ). 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή και να μεταφέρετε την έκκλησή μου στο Υπουργείο Παιδείας να πάψει να τιμωρεί τους υποψηφίους του 10% του παλαιού συστήματος και να δώσει μια δίκαιη λύση για την εισαγωγή τους στη ΣΣΕ (σε όσους την έχουν δηλώσει και πληρούν τα κριτήρια της ΕΒΕ), προκειμένου να καλυφθεί μέρος των 103 κενών θέσεων. 

Κυρία Υπουργέ της Παιδείας οι υποψήφιοι του 10% με το παλαιό σύστημα δεν είναι εχθροί σας διότι διάλεξαν σύστημα εξετάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι αθώα παιδιά που έδωσαν τον αγώνα τους και επιζητούν δικαίωση.

https://www.militaire.gr/