15.8.21

“Ανοχή τέλος”! Επιστολή κόλαφος προς το υπουργείο Παιδείας από τους Έλληνες της Αιγύπτου

 Με μία επιστολή κόλαφο προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων της Αλεξάνδρειας και του Καϊρου στέλνουν μήνυμα προς την Ν.Κεραμέως ζητώντας την άμεση αντικατάσταση της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μ. Ανατολής:

“Σε περίπτωση που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας κωφεύσει, στο αίτημα αυτό των δύο Κοινοτήτων τονίζουμε ότι η παραμονή της εν λόγω Συντονίστριας αποτελεί πλέον ξεκάθαρη πρόκληση για τις Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου οι οποίες και θα πράξουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διαφυλάξουν τη φήμη και την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτηρίων τους.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, όποιος και αν είναι αυτός, να εμπαίζει τις Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου και να υποβαθμίζει την ιστορία των εκπαιδευτηρίων μας και το μέλλον των παιδιών μας που φοιτούν στα σχολεία μας”, αναφέρουν μεταξύ άλλων.

 

Όλη η επιστολή:

Με αίσθημα ευθύνης, οι δύο πρεσβυγενείς Ελληνικές Κοινότητες της Αλεξανδρείας και του Καΐρου, προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία των ιστορικών ελληνικών εκπαιδευτηρίων, που αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξης του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.
Με έκπληξή μας, όμως, διαπιστώσαμε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μ. Ανατολής, που διορίστηκε πέρυσι, τελικά ήταν εκείνη που αποτέλεσε την τροχοπέδη στη λειτουργία των σχολείων μας!…
Εκφράσαμε όσο μπορούσαμε πιο επίσημα, την έντονη δυσαρέσκειά μας για τις αποφάσεις της εν λόγω εκπαιδευτικού, που έχει επιλεγεί για αυτήν τη νευραλγική θέση της ομογενειακής εκπαίδευσης με κριτήρια που μόνο το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει. Άλλωστε, – από ό,τι γνωρίζουμε – το βιογραφικό της είναι περιορισμένο καθώς και οι ικανότητες της – όπως και αποδείχθηκε – δεν ανταποκρίνονται καθόλου στις υποχρεώσεις της – όπως θα όφειλε – για τις ανάγκες προς τα ομογενειακά σχολεία που λειτουργούν στις ιστορικές αυτές παροικίες του Απόδημου Ελληνισμού.
Και δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουμε το πώς και το γιατί τελικά παρά τις έντονες και επίσημες γραπτές και διά ζώσης οχλήσεις μας, βρήκαμε τις πόρτες των αρμοδίων «κλειστές», με όλους τους αξιωματούχους στην Ελλάδα να «κωφεύουν» στο πρόβλημα αυτό της παροικίας μας, παρά τις υποσχέσεις όσων επισήμων κατά καιρούς μας επισκέπτονται και θερμά τους υποδεχόμαστε ότι «είναι στο πλευρό μας». Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, που έχει να κάνει με τα ιστορικά μας εκπαιδευτικά ιδρύματα, πού είναι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας της εν λόγω εκπαιδευτικού προς τη μαθητιώσα αλεξανδριανή αιγυπτιώτισσα νεολαία, ήταν η πλήρης άρνησή της να συνεργαστεί με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης – όπως κάθε χρόνο – τελετής λήξης των μαθημάτων και επίδοσης των βραβείων και επαίνων στους αλεξανδρινούς μαθητές.
Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία των εκπαιδευτηρίων μας η επίδοση των απολυτηρίων έγινε στους μαθητές μας με την απουσία τόσο των εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, του Πατριαρχείου μας και του Γενικού Προξενείου, καθώς δεν προσκληθήκαμε.
Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για να τιμήσει τα παιδιά της πραγματοποίησε μία ξεχωριστή εκδήλωση που είχε έντονο συμβολικό χαρακτήρα για τους τελειόφοιτους μαθητές, και έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία των σχολείων χωρίς την παρουσία εκπαιδευτικών, μετά από την απαράδεκτη απόφαση της Συντονίστριας να αρνηθεί να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί σε αυτήν. Αποτέλεσμα ήταν οι απόφοιτοι να λάβουν τα βραβεία τους από τους σεβαστούς εκπροσώπους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια και φυσικά της ΕΚΑ, με μόνο τους ίδιους τους καθηγητές τους να λάμπουν διά της απουσίας τους!…
Ένα άλλο ζήτημα που η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας κατηγορεί ευθέως την Συντονίστρια Εκπαίδευσης είναι ότι με δική της απόφαση, και χωρίς να λάβει υπόψιν καθόλου τη θέση του διαχειριστικού φορέα των σχολείων που είναι η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, στέρησε από τους μαθητές των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων τη δυνατότητα της εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας, καταργώντας με ακατανόητα κριτήρια τη θέση του καθηγητού Γαλλικής Φιλολογίας, μία γλώσσα που εδώ και δεκαετίες διδάσκεται κατά παράδοση στα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας, αποτελώντας ένα σημαντικότατο εφόδιο στη ζωή τους. Αυτό ακριβώς το εφόδιο της γαλλικής γλώσσας, κατήργησε «εν μια νυκτί» η Συντονίστρια Εκπαίδευσης, παρά τις αντίθετες εκκλήσεις της ΕΚΑ.
Βεβαίως, το μεγάλο θέμα και τη μεγάλη μας απογοήτευση προκάλεσε η απόφαση της Συντονίστριας Εκπαίδευσης για το πολυήμερο κλείσιμο των εκπαιδευτηρίων μας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, παρότι τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Αίγυπτο δεν επέβαλαν κάτι τέτοιο, αποκρύπτοντας και διαστρεβλώνοντας στοιχεία προς το Υπουργείο Παιδείας για να στηρίξει τις επιλογές της, που μόνο με τραγικές επιλογές πανικού και ευθυνοφοβίας μπορούν να χαρακτηριστούν.
Κατακριτέο και μακριά από τα ήθη και τις αρχές που επικρατούν στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα είναι και το πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί η εν λόγω Συντονίστρια και μεταξύ των συναδέλφων της, φέρνοντας τους σε δύσκολη θέση σε περίπτωση που διαφωνήσουν με κάποια απόφασή της, αντιμετωπίζοντας τους με υπεροπτικό ύφος, ίσως λόγω της προτέρας ενασχόλησής της σε κομματικά γραφεία, γεγονός που την κάνει να πιστεύει ότι είναι άτρωτη και ότι μπορεί να λειτουργεί χωρίς τη συνεργασία των συναδέλφων της και των διαχειριστικών φορέων των σχολείων της ομογένειας.
Έχοντας όλα αυτά σαν δεδομένα, δεν μπορούμε παρά να πούμε ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι!», όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.
Ως Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, εκφράζοντας την άποψη και της αδελφής Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, μεταφέρουμε την πλέον από ξεκάθαρη και κατηγορηματική απαίτησή μας προς την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, να απομακρύνει άμεσα την εν λόγω διορισμένη Συντονίστρια Εκπαίδευσης, πριν προλάβει η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός, να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στην Αίγυπτο.
«Ανοχή, τέλος!…»
Σε περίπτωση που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας κωφεύσει, στο αίτημα αυτό των δύο Κοινοτήτων τονίζουμε ότι η παραμονή της εν λόγω Συντονίστριας αποτελεί πλέον ξεκάθαρη πρόκληση για τις Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου οι οποίες και θα πράξουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διαφυλάξουν τη φήμη και την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτηρίων τους.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, όποιος και αν είναι αυτός, να εμπαίζει τις Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου και να υποβαθμίζει την ιστορία των εκπαιδευτηρίων μας και το μέλλον των παιδιών μας που φοιτούν στα σχολεία μας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΟΚΑΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας