28.8.21

“Μεγαλοδύναμε, τουλάχιστον μην υποστηρίξεις τα τούρκικα σκυλιά, απλώς κοίτα!”

Το πεπρωμένο παίζει παράξενα παιχνίδια πολλές φορές και οδηγεί έναν άξιο άνθρωπο από την απόλυτη αφάνεια στην καταξίωση. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο Γιόχαν φον Σπορκ. Γεννήθηκε το 1600 σε ένα μικρό αγρόκτημα στο Πάντερμπορν της Γερμανίας. Φαίνεται πως έλαβε καλή μόρφωση βοηθούμενος από τους τρεις αδερφούς του ο ένας εκ των οποίων εργαζόταν για λογαριασμό του τοπικού επισκόπου και ηγεμόνα ενώ οι άλλοι δύο υπηρετούσαν στον βαυαρικό στρατό. 

Σε ηλικία 20 ετών εντάχθηκε και ο ίδιος στον βαυαρικό στρατός ως τυμπανιστής… Μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του πολέμησε, ενταγμένος πλέον στο ιππικό, στην περίφημη μάχη του Λευκού Όρους (1620) στην οποία όμως ο αδελφός του σκοτώθηκε.

Ο Σπορκ συνέχισε να πολεμά σε όλη τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου διακρινόμενος για το θάρρος του, κερδίζοντας βαθμούς, φτάνοντας το 1639 στον βαθμό του συνταγματάρχη, κάτι απίθανο για κάποιον που ξεκίνησε από απλός στρατιώτης. Το 1643 συγκρότησε δικό του σύνταγμα ιππικό επικεφαλής του οποίου διέλυσε τους Γάλλους στο Τούτλινγκεν το 1645. Το ίδιο έτος διακρίθηκε ιδιαίτερα στη μάχη του Γιάνκαου όπου όμως τραυματίστηκε βαρύτατα και αιχμαλωτίσθηκε από τους Σουηδούς. Απελευθερώθηκε το 1646, προήχθη σε υποστράτηγο και έναν χρόνο αργότερα σε αντιστράτηγο, περνώντας σε αυστριακή υπηρεσία.

Ο σφαγέας των Τούρκων

Η Συνθήκη της Βεστφαλίας τερμάτισε τον καταστροφικό Τριακονταετή Πόλεμο και ο Σπορκ αποσύρθηκε στα κτήματα που του είχε δωρίσει ο αυτοκράτορας. Ωστόσο το 1657 επέστρεψε στον στρατό και πολέμησε κατά των Σουηδών στη βόρεια Γερμανία, ενώ το 1661 βρέθηκε στη Τρανσυλβανία πολεμώντας για πρώτη φορά τους Τούρκους. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στα αυτοκρατορικά εδάφη ο Σπορκ, υπό τις διαταγές του μεγάλου στρατηγού Ραϊμόντο Μοντεκουκόλι, βρισκόταν, επικεφαλής του αυτοκρατορικού ιππικού, κοντά στη μονή του Αγίου Γκοτθάρδου, όπου το 1664 δόθηκε η περιώνυμη μάχη.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

https://www.defence-point.gr/

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ