2.8.21

Σείεται η Τουρκία: "Γίναμε νεκροταφείο, δέξου βοήθεια από την Ελλάδα" - Σε τρικυμία ο Ερντογάν έβγαλε ανακοίνωση κατά Δένδια (βίντεο)

 

Επιθέσεις οργής δέχεται το AKP και η κυβέρνηση Ερντογάν για την άρνηση της να δεχτεί την βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Οι Τούρκοι πολίτες παλεύουν μόνοι τους απέναντι στις φωτιές.

Όπως αποκάλυψε νωρίτερα το WarNews247, ο Ερντογάν δέχτηκε επίθεση από εξαγριωμένους Τούρκους πολίτες “λέγοντας πως μια ημέρα θα δικαστεί για όλα μεταξύ των οποίων και γιατί δεν δέχτηκε την βοήθεια από την Ελλάδα”.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να βγάλει ακόμη και ανακοίνωση κάνοντας το “άσπρο μαύρο”

Δείτε βίντεο

Δήμαρχος Αττάλειας Μουχιτίν Μποτζέκ:

Βρισκόμαστε στο Γκιούντογμους. Αυτή την στιγμή όπως βλέπετε πίσω, η πυρκαγιά έφτασε στην πόλη. Σας παρακαλώ στείλτε αεροπλάνα, στείλτε ελικόπτερα. Απευθύνομαι σε όλους τους αρμόδιους, καίγονται άνθρωποι”!

 

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αρνήθηκε να βοηθήσει με τις φωτιές

Aπό το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας πηγές αναφέρουν ότι «η Ελλάδα, η οποία ήταν έτοιμη να υποστηρίξει την Τουρκία στο θέμα των πυρκαγιών, τελικά δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα βοήθειας που έγινε μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, παρόλο που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών M. Tσαβούσογλου στις 29 Ιουλίου και είπε ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσαν την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και δήλωσαν ότι σκόπευαν να βοηθήσουν την Τουρκία, αλλά λόγω των πυρκαγιών στην Ελλάδα δεν μπορούν τώρα να βοηθήσουν.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Sabah, μπορεί μεν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να έδωσε το μήνυμα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία με τις πυρκαγιές, μόλις η Τουρκία κατέθεσε αίτημα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης” η Ελλάδα αρνήθηκε.

Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αφήνουν υπόνοιες ότι η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθήσει.

«Οι ειδήσεις στον Τύπο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

“Yπήρχαν επίσης σχετικές ειδήσεις, ότι η Ελλάδα ήταν πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία στον αγώνα κατά των πυρκαγιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη για να βοηθήσει την Τουρκία. Δύο Canadair από την Ισπανία και ένα από την Κροατία εστάλησαν στην Τουρκία στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα δεν έστειλε τίποτα” καταλήγουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ταπείνωση Ερντογάν αν δεχτεί ελληνική βοήθεια…

Μια ελληνική βοήθεια που επ’ ουδενί δεν θέλει ο Ερντογάν διότι πολύ απλά:

  • θα του χαλάσει το αφήγημα “ότι η κακιά Ελλάδα με τους Κούρδους βάζουν τις φωτιές”.
  • Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να παραδεχτεί πως η Τουρκία είναι αδύναμη και ανοργάνωτη.
  • Δεν θα ήθελε επίσης σε καμία περίπτωση τα ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη να απογειωθούν πχ από την Ρόδο για να επιχειρήσουν στα παράλια της Μικράς Ασίας.
  • Το ΑKP έφτασε μάλιστα να δημιουργήσει hashtag “turkeystrong” προκειμένου να δείξει πως η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα που δεν χρειάζεται σίγουρα την βοήθεια της Ελλάδας.
  • Επιπλέον τουρκικοί κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν σενάρια περί διενέργειας κατασκοπείας αν επιχειρήσουν ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη πάνω από τουρκικό έδαφος
  • Τουρκικά ΜΜΕ επιτίθενται λυσσαλέα στην κυβέρνηση ΝΔ λέγοντας πως “είναι ανίκανη να διαχειριστεί τις φωτιές εντός της Ελλάδας”.
  • Αφού η κυβέρνηση Ερντογάν είδε πως όλα αυτά δεν πείθουν τους εξοργισμένους Τούρκους πολίτες, έβγαλε ανακοίνωση για να διαψεύσει την προσφορά βοήθειας από τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια.

“Γίναμε νεκροταφείο, δέξου την βοήθεια από την Ελλάδα”

Στα όρια της ολοκληρωτικής διάλυσης βρίσκεται η Τουρκία με τους πολίτες να προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές πετώντας χώμα με γυμνά χέρια, με μπουκαλάκια νερό, τους πυροσβέστες να μην έχουν καν προστατευτικές στολές.

“Γίναμε νεκροταφείο, δέξου την βοήθεια από την Ελλάδα” τονίζουν Τούρκοι πολίτες στον Ερντογάν.

“Η Ελλάδα σβήνει μόνη της τις φωτιές καθώς έχει 38 πυροσβεστικά αεροσκάφη και εμείς δεν έχουμε τίποτα. 51 φωτιές έχει η Ελλάδα σε 24 ώρες και δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα” αναφέρουν Τούρκοι πολίτες.

Απέναντι στην προέλαση της φωτιάς που απειλεί τις πόλεις Αττάλεια), Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και Μαρμαρίδα, εκατοντάδες τουρίστες και κάτοικοι απομακρύνονται από τα ξενοδοχεία και τις κατοικίες τους.

Περισσότερα από 1.100 άτομα απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Μπόντρουμ Αχμέτ Αράς, διότι οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι.

Σε πολλές κοινότητες που παραδόθηκαν στις φλόγες, εθελοντές οργανώθηκαν για να βοηθήσουν τους περισσότερους των 4.000 πυροσβεστών που έχουν αναπτυχθεί στους τόπους των πυρκαγιών.

Στην Μαρμαρίδα, εθελοντές έχουν αναλάβει την συγκέντρωση και την διανομή νερού και τροφίμων, καθώς και προϊόντων όπως οι κρέμες για τα εγκαύματα ή αντιπυρικά ενδύματα.

«Αφού υπάρχουν πυρκαγιές, πολλοί κάτοικοι της Μαρμαρίδας, όπως εγώ, δεν μπορούν να κοιμηθούν ήσυχα.

Πρέπει να εμποδίσουμε να καεί το μέλλον μας», λέει ο Εβράν Οζκάν, εθελοντής στην Μαρμαρίδα.

Άλλοι εθελοντές συμμετέχουν απευθείας στο έργο της πυρόσβεσης.

«Προσπαθούμε να καθαρίσουμε το έδαφος. Κόβουμε το χορτάρι, καθαρίζουμε.

Επίσης βοηθούμε τους πυροσβέστες στις μετακινήσεις τους μέσα στο δάσος με τις μάνικές τους», εξηγεί ο Τεβφίκ Καραμάν, άλλος εθελοντής από την Μαρμαρίδα.

«Ήταν σαν τη Χιροσίμα όταν έπεσε η ατομική βόμβα», έγραφε σήμερα δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ», ο οποίος περπάτησε –όπως αναφέρει- μέσα σε ένα τοπίο-στάχτη, όπου κάποτε ήταν γεμάτο δέντρα στη Μαρμαρίδα, στις ακτές του Αιγαίου. «Όλα τα δέντρα κάτω. Όλα κάηκαν και έγιναν στάχτη. Όλα σε χρώματα μαύρο και γκρι. Είναι σαν νεκροταφείο χωρίς αρχή και τέλος… Αδύνατο να μην λυπηθώ, αδύνατο να μην κλάψω», σημείωσε.

Δείτε βίντεο