12.8.21

Η Ελλάδα ''στριμώχνει'' την Τουρκία: Αντεπίθεση της Αθήνας σε Αιγαίο με ΝΟΤΑΜ

 


Σιγά σιγά τα πύρινα μέτωπα σβήνουν το ένα μετά το άλλο. Ο εφιάλτης αυτός τελειώνει. Αυτό όμως που δεν έχει σταματημό είναι ο Τουρκικός αναθεωρητισμός και προκλητικότητα.

Ευτυχώς όλα δείχνουν πως η Ελλάδα αισθάνεται δυνατή σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Η τελευταία πράξη αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας από τον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό ήρθε την Τετάρτη.

Η Αθήνα προχώρησε στη δέσμευση περιοχής με την ΝΟΤΑΜ Α2532/21 πάνω και νοτίως του Καστελόριζου για την διενέργεια αεροναυτικής άσκησης στις 19 Αυγούστου.

Η Τουρκία με την αντιΝΟΤΑΜ Α4306/21 κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, τονίζοντας πως το Καστελόριζο βάση αυτής της Συνθήκης, υπόκειται σε καθεστώς αποστρατικοποίησης. Βάση αυτής της Συνθήκης λέει η Άγκυρα, δεν θα πρέπει να γίνονται ασκήσεις στο Καστελόριζο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει για μια ακόμα φορά να θυμίσουμε ποια είναι η επίσημη θέση της Ελλάδας καθώς σε μια περίοδο κατά την οποία κυριαρχεί η παραπληροφόρηση, τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Βάση λοιπόν τον όσων αναφέρει στο σχετικό φάκελο το υπουργείο Εξωτερικών:

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επικαλείται και απαιτεί την αποστρατικοποίηση των “νήσων του Ανατολικού Αιγαίου”.

Όσον αφορά τη στρατικοποίηση, το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου διέπεται από διεθνείς συνθήκες.

Ειδικότερα: 


• το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Montreux του 1936,

• το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και

• το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Το καθεστώς των Νήσων του Ν.Α. Αιγαίου (Δωδεκάνησα)

Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα "κατά πλήρη κυριαρχία" από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: "Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι". Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.

Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:

• Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί "res inter alios acta" γι' αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, "μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες" εκτός των συμβαλλομένων.

• Η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά.

Πέραν των ανωτέρω, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο.

Πέραν δε της απειλής πολέμου, η Τουρκία:

• Εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, κατά παράβαση των διατάξεων της Συνθήκης Εγγυήσεως για την Κύπρο, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος, και, παρά τις πολυάριθμες αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζει να διατηρεί μια σημαντική στρατιωτική δύναμη στα κατεχόμενα εδάφη.

• Παραβιάζει συστηματικώς τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και υπερίπταται με στρατιωτικά αεροσκάφη, συχνά οπλισμένα, ελληνικών νησιών του Αιγαίου και μάλιστα κατοικημένων, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας.

• Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές μονάδες με εναέρια μέσα και αποβατικά σκάφη σε περιοχές της ακτής της Μικράς Ασίας, που ευρίσκονται έναντι των ελληνικών νησιών, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή κατά της Ελλάδας.

Η προαναφερόμενη κατάσταση πραγμάτων, συνδυαζόμενη με την απειλή πολέμου (casus belli) και τη γενικότερη αναθεωρητική τάση της Τουρκίας ως προς το εδαφικό και νομικό καθεστώς των ελληνικών νησιών που ορίζεται από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο γενικότερα, υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στην αναγκαία αμυντική προπαρασκευή που θα της επιτρέψει να ασκήσει, εάν παραστεί ανάγκη, το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά.

«Αποφασιστικό» come back από την Αθήνα στο Αιγαίο

Πέρα από την διπλωματική στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα υπάρχει πάντα και η στρατιωτική και σε αυτό το κομμάτι φαίνεται με βάση νέες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αθήνα πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν κανένα φόβο να ασκηθούν ακόμα και δίπλα στην οριογραμμή με την Τουρκία.

Έτσι με βάση τις ΝΟΤΑΜ Α2539/21 και Α2540/21, η Αθήνα δέσμευσε τρεις ακόμα περιοχές σε σημεία που σίγουρα θα προκαλέσουν εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Η μία είναι νοτιοανατολικά της Καρπάθου για αεροναυτική άσκηση στις 14 Σεπτεμβρίου

Οι άλλες δύο περιοχές είναι δεσμευμένες από τις 6 έως τις 26 Οκτωβρίου και βρίσκονται στα εξής σημεία: Η βόρεια κατά μήκος της οριογραμμής Σαμοθράκης και Ίμβρου και η νότια μεταξύ Λήμνου, Αη Στράτη και Λέσβου. Και αυτής της περιοχής το ανατολικό όριο είναι μερικές ανάσες από την οριογραμμή και αναμένεται να εκνευρίσουν την Τουρκία η οποία πολύ πιθανό να θέσει και σε αυτές τις περιπτώσεις θέμα αποστρατικοποίησης.

Εν τω μεταξύ αξίζει να αναφέρουμε πως το NAUTICAL GEO ξαναβγήκε από το λιμάνι του Ηρακλείου όπου είχε δέσει για ανεφοδιασμό σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις και κινείται μέσα στην κουτσουρεμένη περιοχή που έχει δεσμευτεί για αυτό στο πλαίσιο των μετρήσεων που διενεργεί για τον EastMed μισθωμένο από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

https://www.pentapostagma.gr/