16.8.21

Η Ελλάδα σηκώνει αερόστατα επιτήρησης στη Λήμνο περιμένοντας Αφγανούς



Με την Τουρκία να έχει «βυθίσει» το «ήρεμο καλοκαίρι» στο οποίο είχε αναφερθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απελαύνοντας τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργο Βαρυθυμιάδη και το Αφγανιστάν να καταρρέει απειλώντας την Ευρώπη με νέο κύμα προσφύγων, η Ελλάδα λαμβάνει τα μέτρα της.

Είναι χαρακτηριστικό πως τη εβδομάδα που πέρασε το υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, επιθεώρησε τα έργα στον Έβρο.

Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κινήθηκε κατά μήκος των συνόρων, με σκοπό την παρακολούθηση των ενεργειών επιτήρησής τους, ενώ πραγματοποίησε και επισκέψεις στο σύνολο των Επιτηρητικών Φυλακίων (ΕΦ).

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Συνοριακή Γραμμή και τον Νομό Έβρου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας:

  • Επισκέφθηκε τα έργα αμυντικής οχύρωσης, καθώς και τις σύγχρονες αντιβαλλιστικές σκοπιές.
  • Ενημερώθηκε για την εξέλιξη της εγκατάστασης και την πρόοδο των εργασιών στα αποτρεπτικά εμπόδια και τον Φράκτη.
  • Μετέβη στο δέσμιο αερόστατο θαλάσσιας επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ – ΕΛΑΚΤ), στον Αερολιμένα «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί το πρώτο μέσο της κατηγορίας του που εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη.
  • Παρακολούθησε την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ).
  • Επισκέφθηκε τις Φέρες Έβρου και τον Ιερό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας διαπίστωσε το ακμαίο ηθικό του προσωπικού, το οποίο συμβάλει καθοριστικά στο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας που οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν.»

Όπως αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα, αερόστατα σαν αυτό που επιθεώρησε ο Στεφανής στον Αερολιμένα της Αλεξανδρούπολης, στήνει η Ελλάδα και στη Λήμνο.

Σύμφωνα με τη ΝΟΤΑΜ Α2576/21, η Ελλάδα θα αναπτύξει από τις 17 Αυγούστου και μέχρι τουλάχιστον τις 7 Νοεμβρίου ένα δέσμιο αερόστατο, στην Λήμνο, στην περιοχή της Μονής Αγίας Ζώνης.

Το αερόστατο αυτό θα χρησιμοποιηθεί επ’ ωφελεία της FRONTEX και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τα αερόστατα αυτά είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μέσα τα οποία μπορούν να εντοπίσουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, δίνοντας στο Κέντρο Επιχειρήσεων εικόνα και ήχο χωρίς να χρειάζεται να δαπανηθούν χιλιάδες ευρώ για την πτήση εναέριων μέσων. 

 

Ελιγμός Ερντογάν; 

 

Την Κυριακή έγινε γνωστή μια είδηση που μάλλον ανακούφισε προς το παρόν την Αθήνα.

Το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ που είχε βγει από το λιμάνι του και είχε δέσει έξω από την Κωνσταντινούπολη είχε θέσει σε συναγερμό την Αθήνα καθώς υπάρχει η εξαγγελία δια στόματος Ερντογάν που είχε δηλώσει στις αρχές του καλοκαιριού: «Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις»

Γράφοντας δε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις παραινέσεις της Δύσης για αποκλιμάκωση είχε προσθέσει: «Tώρα πια με τα δικά μας πλοία κάνουμε σεισμικές έρευνες όπως και γεωτρήσεις. Κι όταν τα κάνουμε αυτά δεν αναρωτιόμαστε “ποιος θα πει τι”. Διότι από εδώ και πέρα έχει σημασία το τι λέμε εμείς. Η απόφαση είναι δική μας».

Την Κυριακή λοιπόν η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO με σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο που δημοσιεύτηκε ευρύτερα και από το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ενημέρωσε πως το Γιαβούζ στο λιμάνι του Χαϊντάρπασά (αγκυροβόλησε εκεί το Σάββατο) θα προετοιμαστεί για να αποσταλεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Πρόκειται για ελιγμό του Ερντογάν ή απλά του τράβηξε τόσο πολύ το αυτί η Δύση που είπε να στρέψει αλλού την προσοχή του; Αυτό θα φανεί σίγουρα στο εγγύς μέλλον καθώς μετά την απέλαση Βαρυθυμιάδη αλλά και άλλες κινήσεις στο Αιγαίο τις οποίες έχει αναδείξει το Πενταπόσταγμα, η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει την αναθεωρητική της ατζέντα.


https://www.pentapostagma.gr/