16.8.21

Μέρκελ: Η Γερμανία πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από το Αφγανιστάν

 

Η Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία για την αντιμετώπιση πιθανής νέας προσφυγικής εισροής από το Αφγανιστάν, ανέφερε τη Δευτέρα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Diken, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα ηγέτης έκανε τις παραπάνω παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), όπως αναφέρει η Γερμανική εφημερίδα Bild.

Η Μέρκελ πρότεινε την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης σε χώρες που φιλοξενούν Αφγανούς πρόσφυγες στην περιοχή σε μια προσπάθεια να μειώσουν και να περιορίσουν τις ροές των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ την Κυριακή μετά από μια μεγάλη κλιμάκωση της στρατιωτικής τους επίθεσης τους τελευταίους μήνες.

Χιλιάδες Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, Ασράφ Γκάνι, έσπευσαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε μια προσπάθεια να φύγουν από το Αφγανιστάν, καθώς μια αναπόφευκτη προσφυγική κρίση αρχίζει να διαμορφώνεται, χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Η Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πολιτικές των Ταλιμπάν και η κατάσταση στα σύνορα του Αφγανιστάν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τους Αφγανούς να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να καταφύγουν στο εξωτερικό.

Περίπου 1.000 Αφγανοί πιστεύεται ότι περνούν στην Τουρκία καθημερινά μέσω του Ιράν, ανέφερε τον περασμένο μήνα το Economist.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο κύμα Αφγανών υπηκόων που προσπαθούν να μεταναστεύσουν στην Τουρκία μέσω του Ιράν.

https://www.tribune.gr/

_____________________
Μιχάλης Τσολάκης