18.8.21

Πύρινη κόλαση στα Βίλια: Μια ανάσα από Θέα και Παλαιοχώρι η φωτιά - Έκλεισε η παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών



 Συνεχίζει να καίει τα πάντα στο διάβα της η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στα Βίλια, καθώς πλέον οι φλόγες έχουν φτάσει μια ανάσα από Θέα και Παλαιοχώρι.

Ύστερα από την μάχη που δόθηκε τη νύχτα, η κατάσταση στα Βίλια κρίνεται καλύτερη. Ωστόσο, η φωτιά βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Θέα, οι κάτοικοι των οποίων έλαβαν χθες μήνυμα για εκκένωση. 

Η φωτιά, νωρίς το πρωί της Τετάρτης (18.08.2021), έχει «κατέβει» χαμηλά και σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ απέχει 200 με 300 μέτρα από τους οικισμούς, σε πευκόφυτες περιοχές με αρκετά σπίτια μέσα στα πεύκα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κίνδυνος επικεντρώνεται στον Προφήτη Ηλία, καθώς η φωτιά εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη απόσταση καθώς όλη η κορυφογραμμή του βουνού φλέγεται.

Στο δρόμο προς τον οικισμό Θέα, τα πυροσβεστικά δεν μπορούν να ανέβουν στο βουνό για να επιχειρήσουν καθώς η περιοχή είναι δύσβατη. 

Η Τροχαία έκλεισε την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών προς τα Βίλια. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων Κώστας Μακρυνόρης είπε ότι «την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε μία καταστροφή. Η νύχτα ήταν καλύτερη από την προχθεσινή. Ήμασταν τυχεροί χθες το απόγευμα γιατί ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κατάλαβε τη σοβαρότητα και την τελευταία στιγμή προλάβαμε την καταστροφή. Το απόγευμα είχε 5 αναζωπυρώσεις, αν δεν ερχόντουσαν τα αεροσκάφη θα είχαμε καεί, θα είχε έρθει η φωτιά μέσα στα Βίλια».

Χάρη στις επίγειες αλλά και τρία ρωσικά μεγαθήρια που μετέφεραν νερό όσο όλα τα άλλα αεροσκάφη και ελικόπτερα αεροπυρόσβεσης που επιχειρούσαν ασταμάτητα χθες, η φωτιά έχει απομακρυνθεί από τον οικισμό στα Βίλια και καίει στην κορυφογραμμή. Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, η μόνη ελπίδα είναι τώρα η φωτιά να κινηθεί πιο χαμηλά, ώστε τα εναέρια μέσα, που ήδη σηκώθηκαν για να ριχθούν στη μάχη, να μπορέσουν να κάνουν ρίψεις.

https://www.pronews.gr/