3.8.21

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική


Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τη μία το μεσημέρι σε δασική έκταση στη Βαρυμπόμπη, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, εθελοντών και κατοίκων.

Ειδικότερα, κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 104 πυροσβέστες με 35 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200, ενώ υπάρχει και συνδρομή από εθελοντές ΟΤΑ με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Το σχέδιο της πυροσβεστικής περιελάμβανε δύο κινήσεις. Τα πρώτα αεροπλάνα που έφθασαν να κάνουν ρίψεις νερού μπροστά από την πυρκαγιά για να επιβραδύνουν την ταχύτητα επέκτασής της και ακολούθως το ρωσικό πυροσβεστικό να χτυπήσει το μέτωπο από πίσω για να μετριαστεί η ένταση του πύρηνου κύματος. Μετά την εφαρμογή των ταυτόχρονων αυτών πληγμάτων φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα καθώς δημιουργήθηκαν ελπίδες ελέγχου του μετώπου.
Ο καπνός άλλαξε χρώμα και από σκούρο μαύρο (δείγμα ότι καίγονταν βιομηχανικά στοιχεία ή λάδια από υποσταθμούς μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος) έγινε γκρι. Το στοιχείο αυτό ενίσχυσε τις αρχικές ελπίδες ότι η φωτιά θα χτυπηθεί αποφασιστικά πριν λάβει επικίνδυνες διαστάσεις για τον αστικό ιστό.

Ωστόσο, λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι η φωτιά φαίνεται να αναζοπυρώνεται, ο καπνός να αλλάζει πάλι χρώμα και να επεκτείνεται παρά την αρχική ανάσχεση.

Για ό,τι αφορά το Κτήμα Τατοΐου, το μεσημέρι τα νέα ήταν καλά. Σε ανάρτηση του στο Facebook ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου ανέφερε ότι «επιβεβαιώνεται η πληροφορία για μετακίνηση της φωτιάς προς την Εθνική, οπότε προς το παρόν δεν κινδυνεύει ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος. Ο άνεμος είναι βορειοδυτικός».

Η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην άνοδο και στην κάθοδο στην έξοδο Καλυφτάκη, Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος).
 

 Την ίδια ώρα, εκτός λειτουργίας τέθηκε το μεσημέρι το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη Βαρυμπόμπη.

 

Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει προς το παρόν βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική.

Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με την πολιτική προστασία προκειμένου οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα να προστατευθούν από τις φλόγες.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι και οι κάτοικοι του Κρυονερίου, οι οποίοι βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά την περιοχή τους. Όπως λένε στη «Ζούγκλα» η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη για αυτούς αν αλλάξει λίγο η φορά του ανέμου. «Σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδυνεύσουμε πραγματικά» επισημαίνουν.

Μήνυμα από το 112

Ενεργοποιήθηκε το 112 για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Εστάλη sms στις 14:25 σε όσους βρίσκονται σε Βαρυμπόμπη ή Κρυονέρι ζητώντας να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών.

«Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».


Εκκενώνονται οι Αδάμες

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα οι αρχές αποφάσισαν ότι για λόγους ασφαλείας πρέπει να εκκενωθούν οι Αδάμες. Στελέχη της αστυνομίας περνούν από τα σπίτια με τα περιπολικά και με τις σειρήνες ειδοποιούν τους πολίτες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Οι αστυνομικοί έφτασαν σε πολυκατάστημα παιχνιδιών που βρίσκεται στον παράδρομο της Εθνικής Οδού και ζήτησαν από τους εργαζόμενους και τους υπαλλήλους να εκκενώσουν το κτήριο. 

Εκκενώθηκε κατασκήνωση στη Βαρυμπόμπη

Σε εκκένωση της κατασκήνωσης «Χαρούμενο Χωριό» προχώρησε η Αστυνομία λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

Η κατασκήνωση που βρίσκεται στις οδούς Πευκών και Πλατάνων, στη Βαρυμπόμπη, αντιμετώπισε πρόβλημα κυρίως λόγω της έντονης παρουσίας καπνού και όχι λόγω της κοντινής απόστασης από το μέτωπο της φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες φιλοξενούσε 80 παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, και ήδη βρίσκονται με τους γονείς τους.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021, 16:45


https://www.zougla.gr/