1.8.21

Καυτά μέτωπα σε όλη τη χώρα

 

Καυτό Σαββατοκύριακο για ολόκληρη τη χώρα. Θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς και διάσπαρτες εστίες πυρκαγιάς, κατά πολλούς ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, της λειψυδρίας και του καύσωνα. Άλλη μία ημέρα που διάφορες περιοχές βρίσκονται σε πύρινο κλοιό και κινδυνεύουν περιουσίες και ζωές. Δεκάδες καθημερινά οι εστίες πυρκαγιάς. Μόλις έσβησε η φωτιά στη Σταμάτα και λίγες ημέρες μετά την πυρκαγιά στην Κόρινθο έχουμε νέο συναγερμό. Αλλά και σε επίπεδο καύσωνα οι συνθήκες είναι δύσκολες με τη ΓΓΠΠ να δίνει οδηγίες σε ευάλωτες και μη ομάδες.

Το χειρότερο είναι ότι ο καύσωνας είναι μόλις στην αρχή του και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 10 ημέρες με τις νυχτερινές θερμοκρασίες να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και τις αρχές να είναι σε ετοιμότητα για τα δίκτυα ρεύματος και νερού. Σε επιφυλακή και τα νοσοκομεία για περιστατικά θερμοπληξίας και προβλήματα ευπαθών ομάδων πληθυσμού, Οι οργανωμένες πλαζ άνοιξαν δωρεάν για όλους στην Αττική, οι Θεσσαλονικείς μπλόκαραν τους δρόμους προς η Χαλκιδική και οι πόλεις της Θεσσαλίας φαντάζουν έρημες.

Στην περιοχή Ζήρια Αχαΐας

Σε επίπεδο πυρκαγιών ανησυχητική είναι η κατάσταση στην περιοχή της Ζήριας στην Αχαΐα, όπου με μήνυμα της ΓΓΠΠ εκκενώθηκαν προληπτικά οι κοινότητες Ζήρια, Καμάρες και του Λαμπίρι. Επίσης έκλεισαν για λόγους ασφαλείας η νέα και η παλαιά εθνική οδός, Πατρών - Κορίνθου. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το πανεπιστημιακο νοσοκομείο της Πάτρας και το νοσοκομείο του Αιγίου, όπως και το ΕΚΑΒ. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Στον Αλμυρό Μαγνησίας

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και σε ημιορεινή περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας, προς τα χωριά Κοκκωτοί και Κωφοί, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν εναέρια μέσα από την βάση της Νέας Αγχιάλου, καθώς και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο, την ΒΙΠΕ Βόλου και τον Αλμυρό με 15 οχήματα και πάνω από 35 πυροσβέστες.

Στην Αργολίδα

Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Δορούφι, του Δήμου Ερμιονίδας, στην Αργολίδα.

Στο σημείο επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 15 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, με συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Καύσωνας

Αλλά και από άποψη θερμοκρασιών καίγεται όλη η Ελλάδα. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 42 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους στη Θεσσαλία και τη Στερεά τους 43 με 44 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος δενε έχει ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Προς τη Χαλκιδική

Με χαμηλές ταχύτητες και καθυστερήσεις, ιδίως σε κομβικούς σηματοδότες του οδικού δικτύου της Χαλκιδικής συνεχιζόταν, το μεσημέρι, η έξοδος των Θεσσαλονικέων προς τις παραλίες των κοντινών νομών.

Άδεια πόλη ο Βόλος

Μία πόλη χωρίς κατοίκους θυμίζει ο Βόλος εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της άπνοιας που επικρατούν στην Μαγνησία.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι στο κέντρο του Βόλου έφθασε τους 38 βαθμούς, στον Περιφερειακό τους 40,2 και στην παραθαλάσσια Αγριά τους 37,3, ενώ η υγρασία έχει περιοριστεί λόγω των ειδικών συνθηκών στο 37%.

Οι κάτοικοι του Βόλου εγκαταλείπουν την πόλη και στην συντριπτική τους πλειονότητα κατευθύνονται προς τα θέρετρα και τις ακτές του Πηλίου για να δροσιστούν με βουτιές στη θάλασσα. Όμως στις εξόδους προς το Πήλιο βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» του ατελείωτου μποτιλιαρίσματος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές αυτοκινήτων για πολλά χιλιόμετρα προς Αγριά, Λεχώνια και Καλά Νερά.

Παραλίες και πλαζ



Οι παραλίες και οι πλαζ τόσο περιμετρικά του Βόλου, στις Αλυκές και στον Άναυρο, αλλά και σε όλο το Πήλιο, ανατολικό και δυτικό, έχουν βουλιάξει από κόσμο που προσπαθεί να δροσιστεί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έφυγαν για τις κοντινές Σποράδες και κυρίως για την Σκιάθο που έχει και την ευκολότερη πρόσβαση. Τα πλοία έφυγαν γεμάτα από τον Βόλο, χθες και σήμερα, με κόσμο για τις διακοπές του ή με ταξιδιώτες του τριημέρου που επιθυμούσαν να ξεφύγουν από την πόλη.

Πάντως όσοι παραμένουν στον Βόλο βλέπουν μία πόλη διαφορετική χωρίς κίνηση στο εμπορικό κέντρο και λιγοστά αυτοκίνητα να κινούνται στους δρόμους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να βρέχουν τα κεφάλια τους μέσα σε συντριβάνια.

Παράλληλα ο Δήμος Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν στη διάθεση των πολιτών ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες για να φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανοιχτές είναι οι αίθουσες στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας (πρώην Νομαρχία),το ΚΑΠΗ «Θεόφιλος» πίσω από το δημαρχείο και το Πολιτιστικό Κέντρο στους Αγίους Αναργύρους.

Τρίκαλα και Καρδίτσα

Ανάσες δροσιάς αναζητούν οι κάτοικοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, σε σιντριβάνια, πάρκα, παραλίες γειτονικών νομών και χωριά του ορεινού όγκου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πλέον γεγονός.

Οι περισσότεροι κάτοικοι που παρέμειναν στις πόλεις βγήκαν νωρίς το πρωί για ψώνια, ενώ το μεσημέρι ολόκληρες γειτονιές έχουν ερημώσει. Παράλληλα αρκετά δύσκολες είναι και οι συνθήκες για τους αγρότες, λόγω του καύσωνα, να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες αγροτικές εργασίες.

Μέτρα από τους δήμους

Ο Δήμος Τρικκαίων στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε, λαμβάνει σειρά μέτρων. Οι κλιματιζόμενοι χώροι στο Ε ΚΑΠΗ (έναντι ΔΕΗ) για τους πολίτες και στο Κέντρο Κοινωνικών Δομών (Ομήρου 6) θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, έως και 24 ώρες το 24ωρο αν παραστεί ανάγκη. Σημειώνεται ότι η είσοδος θα γίνεται με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ανοικτή για το κοινό θα παραμείνει το προσεχές χρονικό διάστημα και για όσο θα διαρκεί ο καύσωνας η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας. Η αίθουσα συνεδριάσεων θα παραμείνει ανοικτή τις καθημερινές από τις 7 το πρωί μέχρι στις 8 το απόγευμα και το Σαββατοκύριακο από τις 10 π.μ. μέχρι στις 8 το απόγευμα.

Εξάλλου κατά τις ώρες που η αίθουσα θα είναι ανοικτή θα λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή 24413 50772 για την περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτου περιστατικού. Τέλος κατόπιν συνεννοήσεως του Δήμου Καρδίτσας και του Ιατρικού Συλλόγου με το ΕΚΑΒ, όλες τις ημέρες του καύσωνα θα βρίσκεται ασθενοφόρο στον κεντρικό τομέα της πόλης για την περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

naftemporikigr