3.8.21

Ενεργειακή κατάρρευση λόγω κυβερνητικών παλινωδιών: Άνοιξαν τη σβησμένη μονάδα στη Μεγαλόπολη για να μην έχουμε μπλακ άουτ Εν μέσω ιστορικού καύσωνα η χώρα καταρρέει ενεργειακά, λόγω κυβερνητικών παλινωδιών.

Άνοιξαν άρον άρον τη σβησμένη μονάδα στη Μεγαλόπολη για να μην έχουμε γενικό μπλακ άουτ, αφού οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν αποδίδουν.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν σχεδόν εξαφανίσει τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας. 

Η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης

Η λιγνιτική μονάδα 3 της Μεγαλόπολης έχει κλείσει οριστικά, έχει τεθεί εκτός συστήματος από τον Μάρτιο του 2021. Ουσιαστικά έχει να λειτουργήσει αρκετούς μήνες πριν. Το προσωπικό μετατέθηκε στην μονάδα 4, οι αυλές λιγνίτη άδειασαν. Ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ είχε κάνει γνωστό στην ΔΕΗ ότι η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης δεν πρέπει να κλείσει πρόωρα για λόγους ευστάθειας. Η ΔΕΗ και η Κυβέρνηση την έκλεισαν.

Η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης εμφανίστηκε ξαφνικά να μπαίνει σε λειτουργία τη Δευτέρα 2 Αυγούστου στις 8 το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η απολιγνιτοποίηση και οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης ανατρέπονται στην πράξη και οι πολιτικοί σχεδιασμοί πηγαίνουν περίπατο.

Λόγω καύσωνα το ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί να σταθεί με αποφάσεις που πάρθηκαν χωρίς προετοιμασία και χωρίς να έχουν την παραμικρή λογική. Τώρα μαζεύουμε όσους εργαζόμενους βρούμε για να την ξεκινήσουμε άρον-άρον! Η μονάδα 3 ξεκινάει γιατί δεν υπάρχουν λύσεις, δεν υπάρχουν εφεδρείες. Αρκεί η ζέστη και μια βλάβη να βυθίσει την Ελλάδα της απολιγνιτοποίησης του 2021 στο σκοτάδι. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός κ. Σκρέκας ζητούν από τους πολίτες να μην καταναλώνουν άσκοπα ρεύμα.

Αρκετό καιρό τώρα η ηλεκτροδότηση της χώρας στηρίζεται στα υδροηλεκτρικά που τα έχουμε αδειάσει, στις εισαγωγές που τις πληρώνουμε με συνάλλαγμα, στον λιγνίτη που είναι ακριβός. Όμως οι μονάδες αερίου δίνουν τώρα με την κρίση τιμές μεγαλύτερες από τον λιγνίτη, αφού οι ιδιώτες περιμένουν να βγάλουν τρελό κέρδος την ώρα της κρίσης.

Στο μόνο που δεν μπορεί να στηριχθεί το σύστημα, είναι στις ανεμογεννήτριες αφού δεν φυσάει, και στα φωτοβολταϊκά το βράδυ. Αυτά είναι μόνο για να λαμβάνει η Κυβέρνηση αποφάσεις για επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων θα τα πληρώσουν πολύ βαριά οι πολίτες, αφού οι λογαριασμοί του ρεύματος μέσα στον Αύγουστο θα είναι φωτιά!

Ξεκινάει λοιπόν η 3 μονάδα, να δούμε λοιπόν τώρα, τι θα πουν, πως θα δικαιολογήσουν την αποτυχία τους. Καταδίκασαν μια ολόκληρη πόλη, εξοντώνουν τους εργαζόμενους, τους εμπόρους, τους πολίτες και τελικά όσα ήθελαν να κάνουν και όσα ανακοινώνουν, είναι μόνο για να μοιράσουν τα χρήματα των επιδοτήσεων από τη Ευρώπη στους φίλους και τους κολλητούς.

Μητσοτάκης για καύσωνα: Ζητάμε την βοήθεια των πολιτών για το ρεύμα

Σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είχε χθες το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, στο Κρυονέρι, με αντικείμενο την εξέταση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί τις προηγούμενες μέρες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και τα σχέδια αντιμετώπισης που έχουν εκπονηθεί σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου των υψηλών θερμοκρασιών.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ακολούθησαν οι εξής δηλώσεις:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει.

Ζητάμε όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών, όπως είπε και ο Υπουργός κ.Σκρέκας, για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής. Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ. Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα.

Πώς μπορούμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια; Με το να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας σταθερά στους 26 βαθμούς, με το να κλείνουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες.

Έχουμε όπως είπε και ο Υπουργός, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, ο ρυθμιστής μας (ΡΑΕ), εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση. Και με τη βοήθεια και των καταναλωτών θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά.