8.8.21

Κολοσσιαίου μεγέθους το μέτωπο στην Εύβοια - Μια ανάσα από οικισμό οι φλόγες - 8 εναέρια μέσα έχει στείλει η κυβέρνηση


Δήμαρχος Ιστιαίας: «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα»

Έξω από το χωριό Ελληνικά βρίσκονται οι φλόγες στην Εύβοια, κι ενώ η φωτιά έχει περικυκλώσει τη Γαλατσώνα και Αγριοβότανο. Παράλληλα, στον οικισμό Τρουπί, η φωτιά έφτασε στα 350 μέτρα κοντά από τα πρώτα σπίτια.

AD

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200 και εδώ ξεκινάνε οι απορίες. 

Μόλις προχθές ο Α.Σκέρτσος δήλωνε ότι σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα το 2018 η χώρα μας είχε σε σύνολο 51 πτητικά μέσα (29 αεροσκάφη, 22 ελικόπτερα), το 2020 62 (31 αεροσκάφη, 31 ελικόπτερα) και το 2021, 74 πτητικά μέσα, ήτοι 42 αεροσκάφη και 32 ελικόπτερα.

Με τα υπόλοιπα μέτωπα πλην Πελοποννήσου να είναι σε ύφεση (ειδικά της Πάρνηθας) ποιος ο λόγος άραγε να επιχειρούν όλα και όλα 8 εναέρια στην Εύβοια; Δημοσιογράφοι και κάτοικοι στην περιοχή δηλώνουν ότι βλέπουν μόνο σποραδικά εναέρια μέσα την ίδια στιγμή που το μέτωπο ειδικά στο Τρουπί να είναι κολοσσιαίου μεγέθους.

Αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και ζήτησαν με ντουντούκες από τους λίγους κατοίκους που επέμειναν να απομακρυνθούν. Κάτοικοι κόβουν τα δέντρα γύρω από τα σπίτια τους καθώς φοβούνται για τη φωτιά.

Παράλληλα, μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνουν στους πολίτες να οδηγηθούν προς την Ιστιαία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ενώ μετέχουν και δεκάδες εθελοντές. Ωστόσο, σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν διέλευση, είτε επειδή έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια. Για τη διάνοιξη δρόμων, μπουλντόζες κατευθύνονται στο βουνό.

«Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά, αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής.

«Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, Παράλληλα, από τα μεσάνυχτα προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα

Πάνω από 8 χιλιόμετρα το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες

Την ίδια ώρα, το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες ξεπέρασε τα 8 χιλιόμετρα και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας. Αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαμπουρνιά.

Στο κεντρικό τμήμα της Εύβοιας, η φωτιά έχει κάψει δασικές εκτάσεις σε Σπαθάρι, Καλύβια και Μετόχι

https://www.pronews.gr/