26.8.21

Φέρνει λύσεις για τα εξοπλιστικά ο Μενέντεζ ή “καθρεφτάκια” των 60 εκ. δολαρίων το χρόνο;



Το δέντρο που κατέρρευσε στο εστιατόριο των Αθηνών όπου δειπνούσαν ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάϊατ με τον  γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Κογκρέσου, μπορεί να ΄ναι γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ. Δεν γνωρίζουμε αν οι προληπτικοί θα ερμηνεύσουν την πτώση του δέντρου στη τέντα του εστιατορίου ως “κακό οιωνό” για την επίσκεψη Μενέντεζ στην Αθήνα. Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι όμως που κάνουν πολλούς να ΄ναι επιφυλακτικοί για την επίσκεψη του φιλέλληνα γερουσιαστή. Το ενδεχόμενο να φέρνει μαζί του “καθρεφτάκια” που θα κοστίζουν 60 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο είναι ένα ενδεχόμενο!

Αναφερόμαστε στα περιβόητα πλέον πολεμικά πλοία Ticonderoga  τα οποία κάποιοι στην Αθήνα που θέλουν με κάθε θυσία η Ελλάδα να αγοράσει αμερικανικές φρεγάτες, παρουσιάζουν ως “μεγάλη ευκαιρία”. Πόσο μεγάλη ευκαιρία είναι ένα πλοίο που το κόστος χρήσης του έχει υπολογιστεί σε 60 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για ένα ναυτικό που ο προϋπολογισμός του είναι 93 εκατομμύρια; Όσοι παρουσιάζουν τα Ticonderonga ως την ιδανική “ενδιάμεση λύση” δεν εξηγούν πως θα καλυφθεί αυτό το κόστος, ίσως επειδή δεν θα το πληρώσουν οι ίδιοι αλλά οι φορολογούμενοι.

Πέρα από το κόστος χρήσης καλό θα είναι όσοι παριστάνουν τους ειδικούς να μιλήσουν με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα από πρώτο χέρι, όπως για παράδειγμα ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης,  ο οποίος την εποχή της Αρχηγίας του σε ταξίδι του στις ΗΠΑ είχε επιβιβαστεί σε Ticonderoga και είχε εξετάσει ενδελεχώς την περίπτωση ένταξης τους στο ΠΝ. Έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία να καταθέσει.

Ο κ.Μενέντεζ είναι επίσης υπέρμαχος της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα. Μετά από την απόκτηση των γαλλικών Rafale θα αναμέναμε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το επόμενο βήμα της ΠΑ κι αν αυτό πρέπει να γίνει στο “μονόδρομο” του F-35 ή αν πρέπει να εξεταστούν και άλλα σενάρια. Δεν έχουμε πολλές ελπίδες, για να μην πούμε καμία, ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει.

https://www.militaire.gr/