20.8.21

Ο εξόριστος Αφγανός πρόεδρος είναι στο Ντουμπάι με 169 εκ. δολάρια και η χίπστερ κόρη του στη Νέα Υόρκη


 
Οι πληροφορίες θέλουν τον Ασράφ Γκάνι να άφησε το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν, αποδρώντας με μια ολόκληρη περιουσία. Μέσω Facebook ο ίδιος λέει πως εξορίστηκε και ότι έφυγε χωρίς να προλάβει να βάλει παπούτσια. Η κόρη του εθεάθη να κάνει βόλτες στη Νέα Υόρκη.

H χίπστερ κόρη του εξόριστου Αφγανού προέδρου, Aσράφ Γκάνι εθεάθη να κάνει βόλτες στη Νέα Υόρκη, αφότου ο πατέρας της εγκατέλειψε τη χώρα του και έλαβε άσυλο από το Ντουμπάι “για ανθρωπιστικούς λόγους”. Πληροφορίες τον θέλουν να είχε στοιβάξει στο ελικόπτερο 169.000.000 δολάρια -σε μετρητά- και τέσσερα αυτοκίνητα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν χώρεσαν όλα τα χρήματα που είχε μαζέψει στο Προεδρικό μέγαρο (και ανήκουν στο λαό της χώρας), εξ ου και άφησε κάποια στο ελικοδρόμιο, όπως εγκατέλειπε το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο Νικίτα Ισένκο, εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “ο Γκάνι έφυγε την Κυριακή 15/8 το βράδυ με τέσσερα αυτοκίνητα, τα οποία ήταν γεμάτα χαρτονομίσματα. Προσπάθησε να βάλει ακόμα περισσότερα χρήματα στο ελικόπτερο, αλλά δεν χωρούσαν άλλα και άφησε κάποια πίσω”. Σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν δεν έδωσαν άσυλο στον Γκάνι, εξ ου και προωθήθηκε στο Ντουμπάι.

Ο Γκάνι διέψευσε πως πούλησε την προεδρία στους Ταλιμπάν

Από το Ντουμπάι, ο Γκάνι έγραψε στο Facebook πως έφυγε για να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα. “Αν έμενα θα έπρεπε να αντιμετωπίσω τους οπλισμένους Ταλιμπάν, που ήθελαν να μπουν στο Παλάτι. Η εναλλακτική ήταν να φύγω από την αγαπημένη μου χώρα, στην οποία αφιέρωσα τη ζωή μου και προστάτευσα την τελευταία 20ετία. Οι Ταλιμπάν κατάφεραν να με διώξουν και να επιτεθούν σε όλη την Καμπούλ. Για να αποφύγω την πλημμύρα αίματος, απέδρασα. Οι Ταλιμπάν κέρδισαν με όπλα και ξίφη και τώρα είναι αυτοί που ελέγχουν την τιμή και τον πλούτο της χώρας. Δεν κέρδισαν την κυριαρχία τους, νόμιμα. Ποτέ στην ιστορία δεν τους δόθηκαν εξουσίες νόμιμα. Είναι απαραίτητο να διαβεβαιώσουν όλον τον κόσμο πως θα προστατεύσουν το όνομα και την τιμή των Αφγανών, τις γυναίκες, τους ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων που ζουν στη χώρα και όλους τους τομείς, ώστε να γίνουν νόμιμοι και να κατακτήσουν τις καρδιές των ανθρώπων”.

Μετά τους κάλεσε να κάνουν ένα σχέδιο και να το μοιραστούν με τον πλανήτη, πριν δεσμευτεί πως θα συνεχίσει να υπηρετεί το έθνος του και θα δώσει τις απόψεις του, αν ερωτηθεί. Για το τέλος άφησε το “Ζήτω το Αφγανιστάν”.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά, απευθύνθηκε μέσω video -διάρκειας 9 λεπτών- στους followers του στο Facebook, όπου είπε “μην πιστεύετε όσους λένε πως απέδρασα για να σωθώ και πούλησα την προεδρία στους Ταλιμπάν. Με εξόρισαν με τρόπο που δεν πρόλαβα να φορέσω καν παπούτσια. Αν έμενα θα με κρεμούσαν”. Διέψευσε ότι πήρε μαζί του 169 εκατομμύρια δολάρια που άνηκαν στη χώρα του και ανακάλεσε την τύχη που είχε ο προκάτοχος του, Μοχάμεντ Ναζιμπουλάχ, ο οποίος βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν το 1996. Κατέληξε στο ότι "δεν έχω σκοπό να μείνω για πάντα στην εξορία. Θα επιστρέψω στο Αφγανιστάν, όταν σταματήσει να κυλάει το αίμα".

Η Μάριαμ Γκάνι ήταν εξόριστη από το Αφγανιστάν, έως το 2002 όταν ο πατέρας της άρχισε να δουλεύει για την κυβέρνηση. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ.
Η Μάριαμ Γκάνι ήταν εξόριστη από το Αφγανιστάν, έως το 2002 όταν ο πατέρας της άρχισε να δουλεύει για την κυβέρνηση. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ.  FACEBOOK

Η Μάριαμ Γκάνι φοβάται για όσους έμειναν πίσω

Πίσω στη Μάριαμ Γκάνι, η 42χρονη γεννήθηκε στο Μπρούκλιν και μεγάλωσε στο Μέριλαντ. Είχε εξοριστεί και δεν μπορούσε να επιστρέψει στη χώρα της, έως το 2002 όταν ήταν 24 χρόνων. Ήταν η χρονιά που ο πατέρας της άρχισε να δουλεύει για την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ως καλλιτέχνης (δουλειές της έχουν εκτεθεί σε μουσεία όλου του κόσμου από το Tate Modern του Λονδίνου έως το ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης) και καθηγήτρια καλών τεχνών. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται (ως καλλιτέχνης και κινηματογραφίστρια) στο Μπρούκλιν, όπου μένει σε σοφίτα πολυτελούς loft. Δηλώνει “φεμινίστρια και ακτιβίστρια”.

Στο παρελθόν χρησιμοποίησε τη δουλειά της (που όπως έχει πει είναι εμπνευσμένη από την πατρίδα της και τον πολυπολιτισμικό τρόπο που μεγάλωσε) για να ενημερώσει τι ζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν και τα πλέον βασικά εκ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υπό το καθεστώς τον Ταλιμπάν. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στους New York Times το 2015 είχε πει, μεταξύ άλλων, πως το loft που μένει “είναι ο χάρτης της πολυεπίπεδης ταυτότητας μου”, ένας χώρος γεμάτος βιβλία, κεντημένα μαξιλάρια και χαλιά που της έκανε δώρο ο πατέρας της. 

Kατά τη χαλαρή βόλτα της την Πέμπτη 19/8, την πλησίασαν δημοσιογράφοι για να της ζητήσουν να σχολιάσει όσα γίνονται στο Αφγανιστάν. Αρνήθηκε να πει κάτι. Τα είχε γράψει σε ποστ της στο Instagram λίγες ημέρες νωρίτερα.

Κατ' αρχάς ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να στηρίξουν τους Αφγανούς, καθώς όπως εξήγησε η ζωή τους επηρεαζόταν και εξακολουθεί να επηρεάζεται από τους Ταλιμπάν. Δήλωσε ότι νιώθει οργή, θλίψη και φόβο για την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες της που είναι στο Αφγανιστάν, ενώ πρότεινε στους Αμερικανούς να ζητήσουν από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να ζητήσουν να σταματήσουν οι απελάσεις Αφγανών προσφύγων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας 'ειδικών μεταναστών'.

https://www.news247.gr/

_____

Μιχάλης Τσολάκης/   Efenpress