29.7.21

Παραδοχή ήττας από Τουρκία: "Μετά την Τυνησία, Γαλλία-ΗΑΕ ανατρέπoυν τους ισλαμιστές και στην Αλγερία - Θα χαθεί & η Λιβύη"

 


Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Επιβεβαιώνεται πλήρως το WarNews: Τούρκοι αναλυτές και σύμβουλοι του Ερντογάν με σειρά αναλύσεων που παραθέτουν μιλούν για “ολική απώλεια τουρκικής ισχύος στην Βόρεια Αφρική με επόμενο στόχο την Αλγερία”.

Το γεγονός αυτό θα συμπαρασύρει την Λιβύη με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποκοπεί από την Αν Μεσόγειο και να μπουν τίτλοι τέλους στο ψευδεπίγραφο τουρκολιβυκό Μνημόνιο!

Το θέμα είναι πλέον ποιος θα “πληρώσει το μάρμαρο” στην Τουρκία καθώς διαφαίνεται ιστορικών διαστάσεων στρατηγική ήττα με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα το οριστικό τέλος του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” και την επιστροφή πίσω στην Ανατολία.

Επόμενος στόχος η Αλγερία

Τούρκοι αναλυτές και σύμβουλοι του Ερντογάν αποκαλύπτουν συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το μέγεθος της επερχόμενης τουρκικής ήττας σε στρατηγικό επίπεδο. Αναφέρουν συγκεκριμένα:

Μετά το πραξικόπημα στην Τυνησία που υποστηρίχτηκε από τα ΗΑΕ , η προσοχή στρέφεται σε άλλες χώρες της περιοχής όπου η Δύση έχασε τη σφαίρα επιρροής της. Πρωταρχικός στόχος αυτών των χωρών είναι η Αλγερία, με την οποία η Τουρκία έχει αναπτύξει σχέσεις. Μετά τις συστηματικές απειλές από ΗΑΕ και Γαλλία, υπάρχει ανησυχία για παρόμοια παρέμβαση στην Αλγερία.

Το χτύπημα που επιτεύχθηκε βήμα προς βήμα στην Τυνησία ολοκληρώθηκε. Ο νέος στόχος είναι η Αλγερία.

Γαλλική πίεση 

Καθώς η Αλγερία απομακρύνθηκε γρήγορα από τη Γαλλία, αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Παρισιού. Ο γαλλικός τύπος παρουσίαζε προκλητικές ειδήσεις σχετικά με αυτό το κοινωνικό κίνημα στη χώρα. Στη συνέχεια, το υπουργείο ΜΜΕ της Αλγερίας προέβη σε γραπτή δήλωση υποστηρίζοντας ότι “ο γαλλικός τύπος συμμετείχε σε μια εκούσια εκστρατεία με στόχο την καταστροφή της εμπιστοσύνης μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των λαών των δύο χωρών.”

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας δήλωσε επίσης ότι “Οι εκπομπές που έγιναν από γαλλικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης αποτελούν επίθεση εναντίον του λαού της Αλγερίας, του κράτους και των θεσμών”.

Καθώς η προκλητική στάση του γαλλικού τύπου συνεχιζόταν, ο Γάλλος πρέσβης κλήθηκε για διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας. Ομοίως, η Αλγερία ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Παρίσι “για συνομιλίες”.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Λιβύη: Τέλος το πρωτοπαλίκαρο του Ερντογάν στην Τυνησία και οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι! (βίντεο)

Αλγερία και Τουρκία

Αφού δεν έλαβε τη δίκαιη μεταχείριση που περίμενε , η Αλγερία άρχισε να δημιουργεί νέες διπλωματικές σχέσεις . Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες με τις οποίες η Αλγερία απέκτησε στενές σχέσεις. Η ιστορική φιλία μεταξύ Τουρκίας και Αλγερίας αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σε κάθε ευκαιρία την άποψη πως η γενοκτονία που διέπραξε η Γαλλία στην Αλγερία δεν θα ξεχαστεί και οι Μουσουλμάνοι στη Γαλλία, κυρίως οι Αλγερινοί, θα προστατεύονται.

Με άλλα λόγια, διαβεβαίωσε πως οι αμαρτίες της Γαλλίας δεν ξεχνιούνται στη διεθνή πολιτική. Ταυτόχρονα η Τουρκία πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις και συνεργασίες στην Αλγερία.

Αλγερία, Λιβύη και Αν. Μεσόγειος

Η Αλγερία είναι ο τέταρτος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας μετά τη Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές βιομηχανικές και εμπορικές επενδύσεις στην Αλγερία. Η περιφερειακή γεωπολιτική έφερε επίσης τις δύο χώρες πιο κοντά. Η Τουρκία ταυτίζεται με την Αλγερία στο θέμα της Λιβύης.

Η κυβέρνηση της Αλγερίας είναι επίσης ικανοποιημένη με την ανάπτυξη των αμοιβαίων σχέσεων. Με άλλα λόγια, η θρησκευτική ενότητα και οι πολιτιστικές ομοιότητες ενισχύουν τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, με αποτέλεσμα η Τουρκία να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της όσον αφορά τις αφρικανικές και μεσογειακές πολιτικές.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Γαλλία δεν μπορεί να επιχειρήσει στην περιοχή χωρίς να λάβει υπόψη την Τουρκία και τις σχέσεις της με την Αλγερία.

Είναι ο γαλλικός τύπος που αποκαλύπτει με σαφήνεια την δυσφορία για την δραστηριότητα της Τουρκίας στην Αλγερία. Τα νέα για τη δραστηριότητα της Τουρκίας στη Βόρεια Αφρική είναι αδιάκοπα. Όταν η Le Monde λέει “Η Τουρκία αποτελεί έμπνευση για την Αλγερία”, μεταφέρει την ενόχληση της με την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών.

“Η Αλγερία έχει εξαιρετικές σχέσεις με τους Τούρκους”, δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Αλγερίας Abdulmecid Tebboune.

Το περιοδικό Le Point δίνει έμφαση στην επένδυση της Τουρκίας ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αλγερία χωρίς «πολιτική αποζημίωση». Η Le Journal Afrique, που εδρεύει στο Παρίσι, αξιολογεί τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Αλγερίας και της Τουρκίας και δηλώνει ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών γίνονται “πολύ στενοί”. Δηλώνει ότι Αλγερία και Τουρκία έχουν γίνει «πολύ ισχυροί διπλωματικοί παίκτες» στην Αφρική.

Η απειλή των ΗΑΕ στην Αλγερία

Ενοχλημένη από την παρουσία της Τουρκίας, η Γαλλία έπαιξε το χαρτί των ΗΑΕ στην περιοχή, όπως στην Τυνησία. Τον περασμένο Νοέμβριο, γαλλικό ΜΜΕ έγραψε ότι ο πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι Mohammed bin Zayed απείλησε την Αλγερία, η οποία ακολουθεί πολιτική υπέρ της Τουρκίας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το γαλλικό ΜΜΕ, ο Mohammed bin Zayed έστειλε επιστολή στον ηγέτη της Αλγερίας, απειλώντας τον με πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Αλγερίας Abdulmecid Tebboune προτίμησε να μην απαντήσει.

Αυτή δεν είναι η μόνη επίθεση από την συμμαχία Γαλλίας-ΗΑΕ εναντίον της προσέγγισης Τουρκίας-Αλγερίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Anwar Gargash, υποστήριξε τις δηλώσεις Μακρόν εναντίον της Τουρκίας και κάλεσε «τις ευρωπαϊκές χώρες να ενωθούν εναντίον του Ερντογάν».

Η Βόρεια Αφρική θα πέσει

Μετά το “πραξικόπημα” στην Τυνησία με την υποστήριξη της συμμαχίας ΗΑΕ-Γαλλίας, όλη η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στην Αλγερία. Η προσέγγιση της Αλγερίας με την Τουρκία, η οποία έχει δημιουργήσει νέες συμμαχίες πετώντας εκτός τη γαλλική επιρροή, ενοχλεί τα ΗΑΕ και τους δυτικούς συμμάχους της στη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτή η δυσφορία εγείρει επίσης την ανησυχία για παρέμβαση στη δημοκρατική διαδικασία στην Αλγερία μετά την Τυνησία.

Ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας και τρομοκρατίας Coşkun Başbuğ παραδέχτηκε πως “το πραξικόπημα της Τυνησίας, το οποίο στοχεύει  τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Aν. Μεσόγειο, θα εξαπλωθεί σύντομα στην Αλγερία. Ακολουθεί μετά η Λιβύη και αν λάβουμε υπόψιν και την Αίγυπτο, μπορούμε να πούμε ότι η Βόρεια Αφρική έχει πέσει.”

«Τα ΗΑΕ έχουν βάλει χέρι στην Τυνησία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσπαθεί να μας αποτρέψουν στη Λιβύη, ξεκινώντας από την Τυνησία. Από πίσω βρίσκονται τα ΗΑΕ που υποστηρίζονται από τη Γαλλία. Ο κύριος στόχος εδώ είναι η Λιβύη. Ξεκίνησε στην Τυνησία, αλλά αυτή η διαδικασία δεν τελειώνει στην Τυνησία. Σύντομα θα εξαπλωθεί στην Αλγερία. Στη συνέχεια, εάν η Λιβύη και η Αίγυπτος ενωθούν στη γραμμή, μπορούμε να πούμε ότι η Βόρεια Αφρική έχει πέσει. Υπάρχει μια απειλή για εμάς», είπε.

Η Τυνησία ήταν σημαντικό μέλος της Αραβικής Άνοιξης. Ήταν πρότυπο αλλαγής, έγιναν εκλογές, εκφράστηκε η βούληση του λαού. Ακολουθεί σίγουρα η Αλγερία”.

Το σήμα για το πραξικόπημα στην Τυνησία δόθηκε 4 μέρες πριν 

“Το σήμα για το πραξικόπημα στην Τυνησία δόθηκε 4 μέρες πριν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο ΗΑΕ-Γαλλίας. Ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Ντουμπάι, Dhahi Khalfan, είχε γράψει στις 22 Ιουλίου 2021 4 ημέρες πριν το πραξικόπημα στην Τυνησία.

“Καλά νέα, έρχεται ισχυρό κτύπημα στην Μουσουλμανική Αδελφότητα”.



https://warnews247.gr/