29.7.21

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μιλά για τις σχέσεις Τουρκίας-ISIS

 


Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον προσώπων και εταιρειών που διευκολύνουν οικονομικά την Αλ Κάιντα. Στη σχετική λίστα υπάρχει εταιρεία που έχει έδρα στην Τουρκία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντοπίσει πρόσωπα που διευκολύνουν τη δράση  της Αλ Κάιντα, με έδρα την Τουρκία και έναν στρατολόγο τρομοκρατών με έδρα τη Συρία. Παρέχουν υλική υποστήριξη στο Hay’at Tahrir Al-Sham (HTS), μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα », δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν .

Το πρόσωπο που έχει εντοπιστεί στην Τουρκία είναι ο  Χασάν Αλ Σαμπάν, τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί ότι χρησίμευε ως αγωγός για μέλη της Αλ Κάιντα χρησιμοποιώντας πλήθος τραπεζικών λογαριασμών. Οι λογαριασμοί του Αλ-Σαμπάν συντονίζουν τη μεταφορά κεφαλαίων από τη Βόρεια Αφρική, τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και χρησιμοποιήθηκαν ξεχωριστά για να συντονίσουν τη μεταφορά κεφαλαίων προς την Τουρκία.

Ένα δεύτερο άτομο που ονομάζεται Farrukh Furkatovitech Fayzimatov κατηγορείται για στρατολόγηση μελών, για πρόσκληση δωρεών και διάδοση προπαγάνδας για λογαριασμό του HTS. Η  ομάδα, παλαιότερα γνωστή ως Μέτωπο Αλ-Νούσρα, χρησιμεύει ως παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Συρία και συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό σε μάχες στη Συρία εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Τουρκία έχει συνεργαστεί με το HTS μεταξύ άλλων συριακών φατριών που αντιτίθενται στη Δαμασκό, παρά τις σχέσεις της με την Αλ Κάιντα. Στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο έδαφος των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, η Τουρκία συντονίστηκε με το HTS για να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ανταρτών και του καθεστώτος που είχε συμφωνηθεί από κοινού με τη Ρωσία.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε επίσης κυρώσεις στην Ahrar al-Sharqiya, μια ομάδα ανταρτών που πολεμά στη βόρεια Συρία μαζί με τους Τούρκους παραστρατιωτικούς. Στην επιχειρηματολογία για την  επιβολή κυρώσεων στην ομάδα, περιλαμβάνονται  πολλά εγκλήματα κατά αμάχων, ιδιαίτερα Κούρδων της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων  δολοφονιών, απαγωγών, βασανιστηρίων και κατασχέσεων ιδιωτικής περιουσίας.

Οι κατηγορίες για στρατολόγηση από την Τουρκία πρώην μαχητών του ISIS στους παραστρατιωτικούς σχηματισμούς της δεν είναι καινούργιες. Η Independent ανέφερε  ότι οι Τούρκοι διοικητές γνώριζαν ότι οι πρώην μαχητές ήταν από τις τάξεις του ISIS.

https://www.militaire.gr/