19.7.21

Eurodrone: Το mega-drone που κοστίζει όσο δύο μαχητικά F-35 και ενδιαφέρει την Ελλάδα


Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία συμμετέχουν εδώ και χρόνια στην ανάπτυξη ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους – UAV υψηλών επιδόσεων. Πρόκειται για τύπου Male (medium-altitude long-endurance/ μεσαίων-υψομέτρων μακράς-εμβελείας). Θα μπορεί να φέρει οπλισμό και ευελπιστεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος του αμερικανικού MQ-9 Reaper.

Το πρόγραμμα οδηγείται από τις γαλλικές εταιρείες Dassault και Airbus, με την συμμετοχή της ιταλικής Leonardo.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή το βράδυ, η ΕΕ ενέκρινε την χρηματοδότηση με 100 εκατ. ευρώ του προγράμματος, στο πλαίσιο της PESCO (ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων εντός ΕΕ), όπου υπάγεται η έρευνα και ανάπτυξή του. Μάλιστα, η Ελλάδα μαζί με το Βέλγιο και την Τσεχία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής αλλά απόκτησης μονάδων, όταν θα μπει στη γραμμή παραγωγής, σύμφωνα με τον Χ. Μαζανίτης και το enikos.gr

Τα νούμερα ζαλίζουν. Το κάθε ένα από τα Eurodrone κοστίζει 160 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο σχεδόν 2 μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

Η απορία του τι προσφέρουν αυτά τα UAV για να είναι τόσο ακριβά είναι λογική. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι στιγμής, κινείται από twin-turboprop, μπορεί να επιχειρήσει στα 45.000 πόδια και να φέρει φορτίο 2,3 τόνους, που μεταφράζεται σε πολλούς πυραύλους και ρουκέτες. Έχει μήκος 16 μέτρα και άνοιγμα φτερών 26 μέτρων.

Για να αντιληφθείτε τις διαφορές, τα τουρκικά Bayraktar μπορούν να φέρουν φόρτο 150 κιλών και επιχειρησιακό ύψος τα 23.000 πόδια.

Οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να γίνουν το 2025, με τη Γαλλία να έχει δηλώσει την καταβολή 7,1 δις για την απόκτηση 63 οχημάτων του τύπου, δηλαδή 21 σετ των 3 drones το καθένα.

https://warnews247.gr/