17.7.21

Γερμανία: «Σημειώνουμε την αντίδραση για την πώληση των υποβρυχίων στην Τουρκία»


 

Δεν αναστέλλεται η σύμβαση

Στα ανέκδοτα το έχουν γυρίσει οι Γερμανοί μέσω διπλωματικών κύκλων καθώς αναφέρουν ως καταγεγραμμένη την αντίδραση και την ανησυχία της ελληνικής διπλωματίας στην παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, έστω και αν δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναστολής του προγράμματος.

Γερμανικές διπλωματικές πηγές που παρακολουθούν τις διαρκείς παρεμβάσεις της Αθήνας για το εν λόγω θέμα επαναλαμβάνουν όσα είναι ήδη γνωστά, ότι δηλαδή η άδεια από τη γερμανική κυβέρνηση για τη ναυπήγηση των υποβρυχίων είχε δοθεί το 2009, όταν συνάφθηκε η συμφωνία, και μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει ολοκληρωθεί.

Υποβρύχια τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία, καθώς είναι σύμπραξη μιας γερμανικής και μιας τουρκικής εταιρείας, και το πρώτο, που καθελκύστηκε τον Μάρτιο, αναμένεται να ενταχθεί στον τουρκικό στόλο σε διάστημα ενός έτους, για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα πέντε.

Η γερμανική διπλωματία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Τουρκίας, διατηρώντας ωστόσο τις αμφιβολίες της ότι ενδεχόμενες κυρώσεις θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση της πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γερμανικές πηγές σημειώνουν τις προσπάθειες του Βερολίνου για την εκτόνωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο το 2020, ενώ πλέον στρέφουν το βλέμμα στην Κύπρο και στην επίσκεψη του τούρκου προέδρου.


https://www.defencenet.gr/