5.7.21

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Τρελαίνει τον Ταγίπ η απόφαση των ενεργειακών κολοσσών να επιστρέψουν στην κυπριακή ΑΟΖ

 

Όσο προχωρούν οι μέρες και φτάνουμε στην 20η Ιουλίου 2021, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ για την Κύπρο. Οι πληροφορίες που λαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση για τις αποφάσεις του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είναι πολύ άσχημες.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα δημιουργήσει “κόλαση” στο νησί με την παρουσία του στις κατεχόμενες περιοχές. Θα συμμετέχει στην παρέλαση “θριάμβου” στην κατεχόμενη Λευκωσία και θα επισκεφθεί επίσης την κατεχόμενη Αμμόχωστο και το κατεχόμενο Λευκόνοικο.

Ο Ερντογάν φέρεται έξω φρενών για την απόφαση των εταιρειών ExxonMobil, Total και ENI να επιστρέψουν στην Ανατολική Μεσόγειο, το φθινόπωρο. Η επιστροφή αυτή θα ξεκινήσει νέο γύρο απειλών, προκλήσεων και αντιπαράθεσης.

Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ανέφερε, μεταξύ των άλλων:

Ο Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει τη Λευκωσία στον ύψιστο βαθμό. Και βεβαίως γνωρίζει πως δεν υπάρχει δύναμη που θα τον σταματήσει. Δεν φοβάται ειδικά τους Ευρωπαίους, που είναι μόνο λόγια και δεν προσφέρουν ποτέ καμία πραγματική βοήθεια.

Επιβάλλουν κυρώσεις σε άλλες χώρες, που δεν απιελούν χωρες-μέλη, και όχι στην Τουρκία που ειναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο, και απειλεί στρατιωτικά την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν απαιτεί τώρα από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την κυριαρχική ισότητα στο χέρι, πριν καν ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις. Ο απόλυτος εκβιασμός δηλαδή.

Τι σημαίνει αυτό; Στην ουσία πάλι δυο κράτη, καθώς απαιτεί για τα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές ίσο διεθνές καθεστώς. Πέραν της συνομοσπονδίας.

Γι’ αυτό έχουν ενταθεί οι επαφές με τους Αμερικανούς, με τις Βρυξέλλες αλλά και με τους Ρώσους, οι οποίοι -ανεξάρτητα από τη σχέση τους με την Τουρκία- υποστηρίζουν παραδοσιακά την Κύπρο στο Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε με τον ανύπαρκτο Μπορέλ, οποίος είναι γνωστός φιλότουρκος, μίλησε και με ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμένεται να έχει ξανά επαφές με τους Αμερικανούς, όπου δραστηριοποιούνται αρκετοί παράγοντες. Είναι πιθανή μία νέα συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Σημαντικοί βουλευτές έστειλαν κοινή επιστολή στον κ. Μπλίνκεν, ενώ είναι αναμεμειγμένος στις προσπάθειες ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος θα συζητήσει την νέα εισβολή του Ερντογάν στα κατεχόμενα στο πιο υψηλό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να συνομιλήσει με ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόεδρους και πρωθυπουργούς. Ενώ συνεχίζει την ενημέρωση προς την Ουάσιγκτον ελπίζοντας ότι ο Πρόεδρος Μπάντεν θα απευθυνθεί ο ίδιος, με κάποιο τρόπο, προς τον Ερντογάν.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Μόνο ο αμερικανικός παράγοντας θα μπορούσε να σταματήσει την υλοποίηση των αποφάσεων του Ερντογάν στην Αμμόχωστο και γενικά στην κατεχόμενη Κύπρο. Αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι διατεθειμένοι οι Αμερικανοί να μπουν δυναμικά στο Κυπριακό και βεβαίως να συνετίσουν τον Ερντογάν.

Για να μην έχουμε, όπως ανέφερα, αυταπάτες, αυτή τη στιγμή δεν ακούει κανένα ο Ερντογάν. Μόνο τον εαυτό του. Αποφασίζει, διατάζει και υλοποιεί.

Γι’ αυτό περιγράφουμε την κατάσταση όπως είναι. Με μελανά χρώματα.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Φιλελεύθερος (του δημοσιογράφου Κώστα Βενιζέλου), ο Ερντογάν διαμήνυσε τα εξής:

  • Είτε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχθεί την κυριαρχική ισότητα και μάλιστα πριν από την όποια διαπραγμάτευση.
  • Είτε η Άγκυρα θα προχωρήσει στην επιβολή νέων τετελεσμένων, παραπέμποντας στην Αμμόχωστο και το φυσικό αέριο, και βεβαίως στα δύο κράτη.

Είναι επιβεβαιωμένη αυτή η πληροφορία. Είναι μάλιστα …”γενναιόδωρος” ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας.

Αν δεχθεί η κυπριακή κυβέρνηση την κυριαρχική ισότητα, δεν θα επιμείνει στα δύο κράτη. Μα πόσο καλός άνθρωπος είναι ο Ταγίπ Ερντογάν!!!

Όπως καταλαβαίνεις, τα περιθώρια για τη Λευκωσία είναι ελάχιστα. Και εδώ τίθεται ξανά το ερώτημα τι θα πράξει η Αθήνα. Τι θα κάνει, και πριν από την 20η Ιουλίου, πριν δηλαδή από την άφιξη του Ερντογάν στα κατεχόμενα. Αλλά τι θα πράξει και μετά. Διότι δεν είναι δυνατόν να βάλλεται η Κύπρος από την Τουρκία και η Ελλάδα να παρακολουθεί.

Πιστεύεται πάντως ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έλαβε τις αποφάσεις του. Η τιμή της Κύπρου είναι τιμή και της Ελλάδας…

Ο Ερντογάν οδηγεί τα πράγματα σε ρήξη, και η απόφαση για επιστροφή των ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ τον τρελαίνει.

Εδώ το βίντεο της ανταπόκρισης του αρθρογράφου της Hellas Journal: