25.7.21

Νέα γαλλικά «πυρά» κατά της Τουρκίας: Με τις «ευλογίες» του Ερντογάν το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων της Λιβύης

 

Ο αριθμός των αρχαιοτήτων που έχουν υποστεί λαθραία μεταφορά έως τώρα έχει φτάσει σχεδόν τα 8.000

Έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από την αγγλική υπηρεσία στον γαλλικό αρχαιολογικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Art Critic, που ακολούθως μεταφράστηκε από την εφημερίδα Al-Marsad, επιβεβαίωσε ότι αρχαιότητες της Λιβύης, και τα έργα τέχνης βρήκαν το δρόμο τους σε ξένα μουσεία, μέσω λαθρεμπόρων, μετά τα γεγονότα του 2011.

Η έκθεση συνέχισε αναφέροντας ότι ο αριθμός των αρχαιοτήτων που έχουν υποστεί λαθραία μεταφορά από το 2011 έως τώρα έχει φτάσει σχεδόν τα 8.000.

Η έκθεση απευθύνει δριμύ κατηγορώ προς την Τουρκία και τις δυνάμεις της που βρίσκονται παράνομα στη Λιβύη και δραστηριοποιούνται έντονα, ότι λεηλάτησαν πολλά μέρη της λιβυκής κληρονομιάς για να τα πουλήσουν στην ευρωπαϊκή μαύρη αγορά, και αυτή στη συνέχεια σε ξένα μουσεία.

Η έκθεση πρόσθεσε, ότι η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να αποσυρθεί στη Λιβύη σημαίνει ότι η κατάσταση θα παραμείνει υπέρ των κλεφτών και των λαθρεμπόρων, που αντιπροσωπεύουν τη συνεχιζόμενη λεηλασία πολύτιμων αντικειμένων της χώρας με ατιμωρησία και πως η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα αυτά δεν θα πάνε στο Λονδίνο, αλλά στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη.

Σε τελείως αντιδιαμετρικό μήκος κύματος με την Τουρκία, ο Στρατάρχης Χατάρ προτρέπει όλους τους Λίβυους να εγγραφούν μαζικά για να ψηφίσουν στις προσεχείς Προεδρικές και Κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. 

Αυτό ανέφερε σε δήλωση Τύπου που δόθηκε το Σάββατο, τονίζοντας ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου 2021, θα αντιπροσωπεύουν την απόφαση και τη βούληση του λαού της Λιβύης και το δικαίωμά τους να απαιτήσουν αλλαγή.

Ο Χαφτάρ τόνισε, ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας για να διασφαλιστεί η επιτυχία της εκλογικής τους διαδικασίας.

Επιβεβαίωσε ότι ο στρατός θα σταθεί «με κάθε δύναμη ενάντια σε όποιον προσπαθεί να αποτρέψει, να καταστείλει, να τρομοκρατήσει ή να εμποδίσει τους Λιβύους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Λιβύης δηλώνει συνεπής στην υποστήριξή του για τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Πρόσφατα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και την αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στη Λιβύη εγκαίρως, και επανέλαβε την υποστήριξη του LNA για τη διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, όπως συμφωνήθηκε στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης (LPDF).

Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης Aguila Saleh, ο επικεφαλής του LNA είπε:

«Το LNA και το κοινοβούλιο της Λιβύης έχουν το ίδιο όραμα για την επίτευξη της εθνικής ενότητας, τη διατήρηση της κυριαρχίας της Λιβύης και την υποστήριξη των εθνικών προσπαθειών συμφιλίωσης».

Ο Χαφτάρ, προέτρεψε την ενίσχυση των μηχανισμών διαβούλευσης μεταξύ του LNA και του Κοινοβουλίου, «προκειμένου να περάσει στο στάδιο της σταθερότητας και να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με ένα ενιαίο όραμα, του οποίου ο κύριος στόχος είναι η προστασία της πατρίδας, της ασφάλειας των πολιτών της, και η ενότητα των εδαφών της χώρας. "

Κοινή διαπίστωση των παραπάνω, αποτελεί ότι από τη μια ο Στρατάρχης Χαφτάρ εμφανίζεται ενωτικός και υπέρ των εκλογών στη χώρα του, παρέχοντας οποιαδήποτε στήριξη του ζητηθεί, ενώ από την άλλη για μια ακόμη φορά οι Τούρκοι επαληθεύουν την πεποίθηση ότι αντιμετωπίζουν τη Λιβύη και τους πολίτες της ως κατακτητές, όπως άλλωστε έκαναν και στο παρελθόν, και πως το μόνο που θέλουν είναι να κλέψουν τα πάντα από τη χώρα.

Από την ένδοξη πολιτιστική της κληρονομιά, τις αρχαιότητες της ξεπουλώντας τες και μεταφέροντας τες στην Τουρκία, μέχρι το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο.

Η Διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι όσο πιο γρήγορα οι Τούρκοι κατακτητές εκδιωχθούν από τη Λιβύη, τόσο γρηγορότερα και λιγότερο επώδυνα θα επανέλθει η χώρα στην ειρήνη και την δημοκρατία.

https://www.pentapostagma.gr/