18.7.21

Ο Β. Πούτιν παραχωρεί δύο βάσεις στις ΗΠΑ για "κοινό πόλεμο κατά των Ταλιμπάν" - Στο παρά 5 γενικευμένης ανάφλεξης η Ασία (βίντεο)

 


Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Πρόταση βόμβα έκανε η Μόσχα στην Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα:

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν πρότεινε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν να χρησιμοποιήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις δύο ρωσικές βάσεις σε Τατζικιστάν και Κιργιστάν.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα οι δύο χώρες να συντονίσουν τις δράσεις τους στο Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν. Επιπλέον η Μόσχα δεν θα αναλάμβανε μόνη της όλη την ευθύνη και την στοχοποίηση των Ταλιμπάν.

Και αυτό γιατί η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν και στην Κεντρική Ασία είναι τραγική: Οι Ταλιμπάν έχουν φτάσει και ελέγχουν τα σύνορα Αφγανιστάν με Ιράν-Πακιστάν-Ουζμπεκιστάν-Κιργιστάν-Τατζικιστάν-Τουρκμενιστάν.

Το Ιράν μεταφέρει δυνάμεις στα σύνορα με Αφγανιστάν 

Ιρανικές δυνάμεις αναπτύσσονται στα σύνορα με Nimroz, Farah και Herat καθώς οι Ταλιμπάν ελέγχουν τα συνοριακά περάσματα Ιράν-Αφγανιστάν.

Δείτε βίντεο

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν μεγάλες στρατιωτικές φάλαγγες των Ιρανών Φρουρών στα σύνορα με το Δυτικό Αφγανιστάν..

Οι Ιρανοί Φρουροί μετέφεραν βαρύ πυροβολικό, άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό μετά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν του συνοριακού περάσματος στην περιοχή.

Μεταφέρει δυνάμεις και το Τουρκμενιστάν

Οι αρχές του Τουρκμενιστάν προσπαθούν να θωρακίσουν τα σύνορα της χώρας καθώς φοβούνται μήπως οι Ταλιμπάν προσπαθήσουν να διεισδύσουν εντός μετά την άφιξη τους στις μεθοριακές περιοχές.

“Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τις τελευταίες 3 ημέρες έχει σημάνει πολεμικός συναγερμός σε σχηματισμούς των ΕΔ του Ουζμπεκιστάν.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για αμαξοστοιχίες που μεταφέρουν βαρύ οπλισμό προς την πόλη Serhetabad (την πρώην πόλη Kushka). Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, ΤΟΜΑ, πυροβολικό” αναφέρει ΜΜΕ του Τουρκμενιστάν.

Πρόταση Πούτιν σε Μπάιντεν

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ρωσικών ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της 16ης Ιουνίου στη Γενεύη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέφερε στον Τ. Μπάιντεν μια εναλλακτική λύση:

Κοινός συντονισμός δράσεων με τη Ρωσία προς την κατεύθυνση του Αφγανιστάν με δυνατότητα χρήσης ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στο Τατζικιστάν και το Κιργιστάν για πρακτικούς σκοπούς. 

Επί της ουσίας ο Β. Πούτιν πρότεινε να δημιουργηθεί ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο. Από εκεί θα απογειωνόταν UAV και θα γινόταν διαμοιρασμός πληροφοριών. Θα ακολουθούσαν κοινές αεροπορικές επιδρομές κατά των Ταλιμπάν.

 

“Εάν οι Αμερικανοί ενδιαφερόταν μόνο να παρακολουθούν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, θα αποδέχονταν αυτήν την γενναιόδωρη προσφορά.

Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει μια σαφή απάντηση, κάτι που υποδηλώνει ότι ίσως έχουν ακόμα άλλους στόχους», δήλωσε ρωσική στρατιωτική πηγή.

Άλλος ο στόχος των ΗΠΑ;

Αργότερα, και χωρίς να έχουν απαντήσει στη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες “πολιορκούν” το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Για παράδειγμα, την 1η Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken δέχθηκε τους υπουργούς Εξωτερικών αυτών των χωρών, τον Sirojiddin Mukhriddin και τον Abdulaziz Kamilov. Οι επίσημες ανακοινώσεις μετά το πέρας των συναντήσεων μιλούν για την «σημασία των διμερών σχέσεων», καθώς και για «τις προσπάθειες επίτευξης βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας στο Αφγανιστάν».

Ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον υπέβαλε ένα ακόμη αίτημα: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Καζακστάν να φιλοξενήσουν έως 10.000 Αφγανούς στην επικράτειά τους που συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ και τα μέλη της οικογένειάς τους μπορεί τώρα να βρίσκονται σε κίνδυνο. Πρόκειται για προσωρινό άσυλο.

Λίγο αργότερα, εμφανίστηκαν πληροφορίες σχετικά με τον εκτοπισμό περίπου 100 χιλιάδων ανθρώπων.

Υποψίες για αμερικανικό σχέδιο ολικής ανάφλεξης της περιοχής

«Ποιος θα χρηματοδοτήσει τη στέγαση και την παροχή τέτοιου αριθμού προσφύγων;

Θα καθυστερήσουν οι Αμερικανοί την έκδοση βίζας με αποτέλεσμα να παραμείνουν αυτά τα άτομα στην περιοχή;

Πώς θα ενσωματωθούν στις τοπικές κοινότητες;

Θα υπάρχουν εξτρεμιστές ανάμεσα τους που μπορεί να τους στρατολογήσουν;

Θα γίνουν χώρες που βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες μαγνήτης για τους Ταλιμπάν που επιδιώκουν εκδίκηση; 

Ρώσοι αναλυτές τονίζουν πως ίσως στόχος των ΗΠΑ είναι η ανάφλεξη στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας…




https://warnews247.gr/