13.7.21

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα για τα Βαρώσια από την Ε.Ε. Προειδοποίηση για αποφυγή προκλητικών ενεργειών την 20ή Ιουλίου


 

Προειδοποιητικό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν να απέχει από προκλητικές ενέργειες εν όψει της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου έστειλε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όπου τέθηκε στο τραπέζι το ζήτημα των Βαρωσίων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στα Βαρώσια. Υπογράμμισε δε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών απέρριψαν τη λύση των δύο κρατών που επιδιώκει η Άγκυρα, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. «είναι ενωμένη» στο εν λόγω θέμα. Κάλεσε, μάλιστα, την Τουρκία «να απέχει από προκλητικές ενέργειες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει αντίδραση από την Ε.Ε. «Ας ελπίσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες δεν θα έχουμε λόγο για σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων», ανέφερε. Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη χρήση των προσφύγων και μεταναστών ως όπλο» εναντίων κρατών-μελών. Η αναφορά του, πάντως, έγινε με αφορμή την κατάσταση στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Κύπριου ομολόγου του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον κ. Μπορέλ, στο περιθώριο του Συμβουλίου, με αντικείμενο την τουρκική συμπεριφορά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αθήνας, οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τις επαπειλούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια». Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε συνολικά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων «για το επίπεδο των τουρκικών προκλήσεων και το τι συμβαίνει γενικά ως προς το Κυπριακό». Παράλληλα, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ λε Ντριάν όπου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερνογάν προγραμματίζει επίσκεψη στα Κατεχόμενα την 20ή Ιουλίου με αφορμή τη μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα, όπου αναμένεται να οργανωθεί εθνικιστική φιέστα. Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν σκοπεύει να προβεί σε ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση της (μερικής) αλλαγής καθεστώτος στα Βαρώσια, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων. Επίσης αναμένεται να ανακοινώσει τη δημιουργία αεροπορικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εξοπλισμένων και μη, στα Κατεχομένα.

Νέα επίσκεψη Δένδια σήμερα στην Αίγυπτο

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί εκ νέου σήμερα στην Αίγυπτο για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Η συμφωνία θα προβλέπει τη θεσμοθέτηση πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας - Καΐρου, καθώς και μεταξύ της Ελλάδας και των μελών του Αραβικού Συνδέσμου. Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο γύρω στις 15:45 ώρα Ελλάδας. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε χθες στις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις στον απόηχο της ενημέρωσης που παρέσχε ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σαμέχ Σούκρι στους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. στο πλαίσιο γεύματος εργασίας στις Βρυξέλλες. «Η Αίγυπτος είναι μια χώρα θεμελιώδους σημασίας για την περιοχή, οπότε αγγίζει τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την ενέργεια, την Αιθιοπία, το Φράγμα της Αναγέννησης, τη Λιβύη και τη Συρία», σημείωσε. 

https://www.naftemporiki.gr/