22.6.21

Ο Ερντογάν “γράφει στα παλιά του τα παπούτσια” την ΕΕ και κλείνει το HDP


Zoran Milanovic (President, Croatia); Alexander De Croo (Prime Minister, Belgium); Recep Tayyip Erdoğan (President, Turkey); Angela Merkel (Chancellor of the Federal Republic of Germany; Mark Rutte (Prime Minister, Netherlands) and Zoran Zaev (Prime Minister, North Macedonia)

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι σπεύδουν υποσχεθούν στον Ερντογάν χρήματα και στήριξη θέτοντας του το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, η τουρκική δικαιοσύνη δίνει πράσινο φως για να κλείσει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP! Με απλά λόγια το καθεστώς Ερντογάν δεν κάνει πίσω, γνωρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι μόνο λόγια…

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ομόφωνα  για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP)! Το δικαστήριο δέχτηκε ότι υπάρχουν “δεσμοί  με την τρομοκρατία”.

Τον Απρίλιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει το κλείσιμο του HDP, επικαλούμενο μια ανεπαρκή τεκμηρίωση. Το HDP είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Το κατηγορητήριο 850 σελίδων απαιτεί πολιτική απαγόρευση περίπου 500 μελών του κόμματος και το πάγωμα των λογαριασμών του.

Οι εισαγγελείς λένε ότι το κόμμα είναι το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του  Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε την ευκαιρία να απορρίψει την υπόθεση εντελώς επειδή υπήρχαν επαρκείς νομικοί  λόγοι για να το πράξει”, δήλωσε ο Mithar Sancar, συμπρόεδρος του HDP.

Η Τουρκία έχει εντείνει την καταστολή κατά του HDP από τις τοπικές εκλογές του 2019.

Από το 2019, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει απομακρύνει 48 από τους 65 εκλεγμένους δήμαρχους του HDP στις  ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, επικαλούμενο έρευνες για τρομοκρατία. Οι πρώην συμπρόεδροι του κόμματος, ο Σελάχατιν Ντεμιρτάς και ο Φίγκιν Γιούσεκντατς, καθώς και πολλά άλλα ανώτερα μέλη του κόμματος βρίσκονται στη φυλακή.

https://www.militaire.gr/