13.6.21

Κρίστιαν Έρικσεν: Τα διεθνή ΜΜΕ για το «θαύμα στο χορτάρι» - H σωτήρια παρέμβαση Κιάερ

 



Ο πλανήτης παρακολουθούσε με αγωνία την ώρα που οι γιατροί προσπαθούσαν να επαναφέρουν στη ζωή τον Κρίστιαν Ερικσεν – Ο γιατρός της εθνικής Δανίας μιλά για αυτές τις στιγμές - Η σωτήρια παρέμβαση του Σιμόν Κιάερ

Hεικόνα του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Ερικσεν, ο οποίος κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία για το Euro 2020, σόκαρε τον πλανήτη. Ο 29χρονος γλίτωσε τα χειρότερα λόγω της άμεσης επέμβασης των γιατρών, οι οποίοι έτρεξαν στο πλευρό του. 

Για τα δραματικά λεπτά που ο Κρίστιαν Έρικσεν βρισκόταν πεσμένος χωρίς να αναπνέει μίλησε ο γιατρός των Δανών, Μόρτεν Μπόεσεν. «Δεν μίλησα με τον Κρίστιαν και την οικογένειά του, γι' αυτό δεν θα μπω σε λεπτομέρειες», είπε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Μπόεσεν, ο οποίος στη συνέχεια περιέγραψε με πολύ λίγα λόγια την κατάσταση που βίωσε, όταν κλήθηκε να μπει στο γήπεδο για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στον ποδοσφαιριστή. «Όταν τον πλησίασα, είδα πως είχε αναπνοή αλλά ξαφνικά όλα άλλαξαν μέσα σε δευτερόλεπτα. Αμέσως ξεκινήσαμε τις πρώτες βοήθειες, όσον αφορά πρόβλημα με την καρδιά κάτι που ήταν η άμεση διάγνωση.

Ήταν πολύ γρήγορη η αντίδραση από τον γιατρό του γηπέδου και τους υπόλοιπους που ήταν εκεί. Καταφέραμε να τον φέρουμε πίσω. Μου μίλησε πριν φύγει από το γήπεδο για το νοσοκομείο», δήλωσε ο γιατρός της Δανίας. 

Την ώρα που ο μέσος της Ίντερ έδινε μάχη για τη ζωή του, όλος ο πλανήτης που παρακολουθούσε τις εξελίξεις από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Την ίδια ώρα στο γήπεδο, ο κόσμος που είχε μείνει στις εξέδρες, σε μια συγκινητική στιγμή, φώναζε ρυθμικά το όνομα του Κρίστιαν Ερικσεν. Από τη μία πλευρά οι Φινλανδοί φίλαθλοι φωνάζουν «Κρίστιαν» κι από την άλλη οι Δανοί απαντούν «Ερικσεν».

Τα νεότερα για την υγεία του Κρίστιαν Ερικσεν

Η κατάσταση της υγείας του Κρίστιαν Ερικσεν είναι σαφώς καλύτερη ενώ ενδεικτικό είναι πως ο τεχνικός διευθυντής της εθνικής Δανίας ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου (12/6) πως ο 29χρονος μεσοεπιθετικός μίλησε μέσω βιντεοκλήσης με τους συμπαίκτες του για να τους διαβεβαιώσει πως είναι καλά. Μάλιστα, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ο Έρικσεν ήταν αυτός που τους ζήτησε να επιστρέψουν στο γήπεδο και να αγωνιστούν κανονικά, αφού δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας.

Η UEFA με επίσημη ανακοίνωση τόνισε ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση του Ερικσεν. «Ο παίκτης έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο και η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί» ανέφερε η λιτή αλλά αισιόδοξη ανακοίνωση της UEFA.

Παράλληλα, ένα ανάλογο μήνυμα ακούστηκε και από τα ηχεία του γηπέδου Πάρκεν προς το κοινό που έζησε με μεγάλη αγωνία τη σοκαριστική πτώση του Δανού σταρ στο χορτάρι αλλά και όσα δραματικά εκτυλίχθηκαν στη συνέχεια. Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της δανέζικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας: «Ο Κρίστιαν έχει τις αισθήσεις του και υποβάλλεται σε εξετάσεις».

Για «θαύμα» κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ

Ανακουφισμένα εμφανίστηκαν τα διεθνή ΜΜΕ, βλέποντας ότι η υγεία του Κρίστιαν Έρικσεν σταθεροποιήθηκε, με την πλειοψηφία του να κάνει λόγο για «θαύμα».

Η Marca στο πρωτοσέλιδο της αναφέρει: «Έχουμε τους Πρωταθλητές του Euro. Τους Γιατρούς» κάνοντας αναφορά στην σωτήρια ανταπόκριση τους στο περιστατικό του Κρίστιαν Έρικσεν.

Η AS από την πλευρά της αναφέρεται στον αγώνα που έδωσε ο Δανός άσος και οι γιατροί για να τον κρατήσουν στην ζωή, ενώ η «Mundo Deportivo» γράφει: «Σώθηκε» στην αναφορά της στον Έρικσεν. 

Στην Αγγλία η «Daily Star» κάνει λόγο για το «θαύμα στο χορτάρι», ενώ η «Mirror» μιλάει για το θαύμα στον αγωνιστικό χώρο, με τον πρώην άσο της Τότεναμ, Κρίστιαν Έρικσεν να καταρρέει στο γήπεδο. Ανάλογος και ο τίτλος της «Sunday People» που αναφέρεται στο θαύμα της σωτηρίας του Δανού άσου. 

Στην Ιταλία η «Gazzetta dello Sport» έχει τίτλο «Σε περιμένουμε» όσον αφορά τον Έρικσεν και την Ίντερ, ενώ η «Corriere dello Sport» κάνει λόγο για θαύμα. 

Η γαλλική «L’ Equipe» κάνει λόγο για έναν αγώνα για την ζωή, όσον αφορά το περιστατικό με τον Έρικσεν. 

H σωτήρια παρέμβαση Κιάερ και η «ανθρώπινη ασπίδα» των Δανών

Ένα από τα πρόσωπο που ξεχώρισε στα δραματικά λεπτά μετά την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν ήταν ο Σιμόν Κιάερ. Ο αρχηγός της εθνικής Δανίας έδειξε απίστευτα ψυχικά αποθέματα, καθώς έτρεξε αμέσως στον συμπαίκτη του και βεβαιώθηκε ότι δεν κατάπιε τη γλώσσα του.

Στη συνέχεια πήγε να στηρίξει μαζί με τον Κάσπερ Σμάχελ τη σύντροφο του Κρίστιαν Έρικσεν, η οποία παρακολουθούσε τον άνθρωπό της να βρίσκεται στο έδαφος χωρίς να ξέρει τι γίνεται, ενώ πήρε την πρωτοβουλία και μαζί με όλους τους ποδοσφαιριστές της εθνικής Δανίας έστησαν ένα «ανθρώπινη ασπίδα» για να προστατεύσουν την εικόνα του συμπαίκτη τους, ενώ με τον ίδιο τρόπο τον συνόδευσαν εκτός γηπέδου.

«Καμπανάκι» από την Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών

Η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFPro) με επιστολή της, είχε προειδοποιήσει την UEFA για την κούραση των παικτών, λίγες ώρες πριν το περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν.

Η FIFPro λοιπόν λίγες ώρες πριν το συμβάν με τον Δανό ποδοσφαιριστή, με επιστολή της προς την UEFA είχε προειδοποιήσει για την εξάντληση των παικτών, μετά τα συνεχόμενα παιχνίδια σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ποδοσφαιριστές ανά τον κόσμο μας έχουν πει πόσο βαρύ και εξαντλητικό έχει γίνει το πρόγραμμα, οι συνθήκες σωματικές και πνευματικές, γύρω από έναν αγώνα, οδηγούν σε εξάντληση. Στους επόμενους μήνες θα συζητήσουμε με την FIFA ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ένα πιο δίκαιο πρόγραμμα για τους ποδοσφαιριστές, καλύτερες συνθήκες εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου».

Το χρονικό

Την ώρα που το ματς παιζόταν, ο Ερικσεν άρχισε να τρεκλίζει και έπεσε στο έδαφος έχοντας χάσει τις αισθήσεις του. Αμέσως έσπευσαν κοντά του συμπαίκτες και αντίπαλοι για να τον βοηθήσουν καθώς δεν έδειχνε να ανταποκρίνεται. Παράλληλα, άμεσα πήγε κοντά του και το ιατρικό τιμ της Δανίας. Ωστόσο, ο παίκτης της Ιντερ παρέμενε στο έδαφος δίχως να κουνιέται και χωρίς να έχει τις αισθήσεις του... Μάλιστα φάνηκε ότι το ιατρικό τιμ του έκανε μαλάξεις στο στήθος καθώς ο Δανός άσος δεν ανταποκρινόταν καθόλου.

Στιγμές αγωνίας για Ερικσεν

Τα λεπτά περνούσαν, ο Ερικσεν δεν είχε επαφή με το περιβάλλον, ενώ οι συμπαίκτες του φανερά συγκλονισμένοι, δημιούργησαν γύρω του ένα ανθρώπινο τείχος... Πολλοί εξ αυτών ήταν με δάκρυα στα μάτια.  Λίγη ώρα αργότερα κι ενώ ακόμη ο παίκτης δεν είχε μεταφερθεί εκτός αγωνιστικού χώρου, η UEFA ανακοίνωσε τη διακοπή του αγώνα. Στον αγωνιστικό χώρο κατέβηκε και η σύζυγος του παίκτη την οποία αγκάλιασε ο γκολκίπερ της ομάδας Κάσπερ Σμάιχελ προσπαθώντας να της συμπαρασταθεί.

eriksen

Ο Ερικσεν μεταφέρθηκε εκτός γηπέδου με φορείο, υπό τη συνοδεία των συμπαικτών του που κρατούσαν, δεξιά κι αριστερά του, λευκά σεντόνια, προφανώς για να αποφευχθούν οι φωτογραφίες με τον συμπαίκτη τους. Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, απ' όπου κατέφτασαν και τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα...

eriksen_1.jpg

 

eriksen.jpg
erikksen.jpg
parken.jpg

https://www.ethnos.gr/