6.6.21

Eξελίξεις με τις φρεγάτες - Απόφαση του ΑΝΣ: ''Δεν καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ η πρόταση των ΗΠΑ

 


Στις πρώτες θέσεις Ολλανδοί και Γάλλοι, τελευταίοι οι Αμερικανοί, εκτός οι Ισπανοί

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας ενημέρωσε, σήμερα, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό για την ενίσχυσή του με 4 νέες φρεγάτες.

Όπως ανακοινώθηκε, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών από την Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ολλανδία. 

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. 

''Άκυρο'' σε ΗΠΑ-Ισπανία  

 

Παρά τα όσα γράφουν διάφορα δήθεν πατριωτικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρουν πως προκρίθηκε η αμερικανική πρόταση, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Μιλάμε βέβαια για σάιτ τα οποία πλέον στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και σπέρνουν τον τρόμο με ψεκασμένα άρθρα, οπότε δεν χρειάζεται να τους παίρνουμε στα σοβαρά. 

Το πρώτο βήμα έγινε χθες κατά τη πολύωρη συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) του ΠΝ όπου οι επιτελείς της Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΔΕΞ) του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) παρουσίασαν αναλυτικά τις επιλογές νέων φρεγατών για το ΠΝ. Κοινός τόπος του ΑΝΣ ήταν πως η αμερικανική πρόταση των MMSC δεν ικανοποιεί και δεν καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ σε μια σωρεία από τεχνικά και επιχειρησιακά ζητήματα. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν οι ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στην αδιαμφισβήτητα χείριστη επιλογή νέου πλοίου για το ΠΝ, σύμφωνα με το defencreview.gr. 

Στη χθεσινή αξιολόγηση των επιλογών, τις πρώτες δύο θέσεις καταλαμβάνουν οι Ολλανδοί με τις Sigma 11515 και οι Γάλλοι με τις Belharra. Ακολουθούν οι Ιταλοί με τις FREMM και οι Άγγλοι με τις Arrowhead 140 ενώ οι Ισπανοί με τις F-110 είναι προτελευταίοι και οι Αμερικανοί τελευταίοι με τις MMSC. Όπως αναλύθηκε κάθε πρόταση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι κοινός παρονομαστής πως το ΠΝ επιθυμεί μια ευρωπαϊκή σχεδίαση.