16.6.21

Μητσοτάκης: Καταθέτω αίτημα ονομαστικής για όλο το νομοσχέδιο - Η μητέρα των μαχών θα καταλήξει στο να ψηφίσετε δύο στα τρία άρθρα

Αυτό που μας εξέπληξε είναι το ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης είπε
ότι η ψηφοφορία για τον (απαράδεκτο) αυτό νόμο θα γίνει με
ονομαστική ψηφοφορία, οι βουλευτές του σηκώθηκαν και
χειροκρότησαν!!! Δηλαδή χειροκρότησαν την αφαίρεση του
δικαιώματός τους να ψηφίσουν ελεύθερα !!! (46:40 ' )
(Μήπως υπάρχει κάπου στην αίθουσα, επιγραφή που όταν φωτίζεται
γράφει το γνωστό "applause'' ;)

Juan


 Ως νομοσχέδιο το οποίο βάζει κανόνες στη ζούγκλα η οποία επικρατεί στην αγορά εργασίας χαρακτήρισε το εργασιακό νομοσχέδιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε  πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους».

Αναφερόμενος μάλιστα ειδικά στο θέμα των απεργιών είπε ότι  «εργαζόμενοι και μη  αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών" ενώ για τα άρθρα που αφορούν στον συνδικαλισμό τόνισε πως οι συνδικαλιστές δεν πρέπει να είναι κομματικά φέουδα.

  Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μάλιστα πως ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου προκειμένου να αναδείξει την υποκρισία της αντιπολίτευσης: "Στο τέλος η μητέρα όλων των μαχών θα καταλήξει στο να ψηφίζετε δύο στα τρία άρθρα του νομοσχεδίου. Εκτός αν πάλι επιλέξετε τον δρόμο της φυγής" είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του αναφερόμενος στην ομιλία της κ. Γεννηματά την οποία κατηγόρησε ότι μιμήθηκε τον  κ. Τσίπρα: " Άκουσα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα. Όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση ότι άκουγα τον κ. Τσίπρα. Φιλική συμβουλή σας δίνω. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες" είπε χαρακτηριστικά. 

Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις δέκα τομές του νομοσχεδίου ως εξής:  

1) Ψηφιακή κάρτα εργασίας . "Θα την χτυπά ο εργαζόμενος χτυπώντας τη μαύρη εργασία και την εισφοροδιαφυγή "είπε.

2)  Αναμόρφωση της  επιθεώρησης εργασίας. "Γιατί είναι κακό να φεύγει η επιθεώρηση εργασίας από τον Υπουργό Εργασίας; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια μέσα στην επιθεώρηση εργασίας γι’αυτό είναι κακό; "τόνισε.

3) Διευθέτηση χρόνου εργασίας. "Αν το επιθυμεί ο ίδιος θα μπορεί να εργαστεί ως δυο ώρες περισσότερο . Αυτές θα μεταφράζονται σε πρόσθετη άδεια ώστε να μπορεί να ρυθμίζει 

4) Η εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης 

Ένα διάταγμα του 1920 ισχύει ακόμα και σήμερα . Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος . Όλα αυτά αλλάζουν από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση η οποία αποδεικνύεται πιο φιλεργατική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα

5) Φροντίδα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επαγγέλματα που σχετίζονται με ψηφιακές πλατφόρμες. Στο εξής τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά  κούριερ και ντελίβερι θα έχουν κράνη και οχήματα μετακίνησης από τις εταιρείες τους. Θα είναι με ασφάλιση και εφόσον το επιθυμούν με συνδικαλιστική εκπροσώπηση. 

6) Θέσπιση  για πρώτη φορά άδειας πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές 

7) Εναρμόνιση αριθμού υπερωριών με ευρωπαϊκά δεδομένα . 

8_Υποχρεωτική  τηλεργασία μόνο για λόγους δημόσιας υγείας. Η υποδομή θα βαρύνει τον εργοδότη. Όπου ισχύει θα τη συνοδεύει το δικαίωμα στην αποσύνδεση. 

9)  Θα λειτουργούν και στην Ελλάδα Κυριακή όποιες επιχειρήσεις λειτουργούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις χώρες της Μεσογείου. 

10) Δημοκρατική διαφάνεια στον σημερινό σκοτεινό λαβύρινθο του συνδιακαλίσμού. Με δικλείδες που αποτρέπουν κατάχρηση κινητοποιήσεων που τελικά περιθωριοποιείται δίκαια αιτήματα συνδικαλιστών. Με πρόνοιες ώστε οι δικεδικισηεις μιας μερίδας πολιτών να μη στρέφονται κατά των υπολοίπων. Με το νέο πλαίσιο όταν μια απεργία απορρίπτεται από πιο δικαστήριο δεν θα επιστρέφει απότομη παράθυρο. Η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Στις υπηρεσίας κοινής ωφέλειας θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφάλεια. Δεν θα πνίγονται οι δήμοι στα σκουπίδια. Αλλά και οι ίδιες οι κινητοποιήσεις θα αποφασίζονται με συμμετοχή εργαζόμενων και όχι σε κλειστά γραφεία. Η απαγόρευση να χρηματοδοτούνται από εργοδότες ή από κόμματα θα απαγορεύσει τη χειραγώγηση.