3.6.21

Δένδιας: «Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων δεν θα τη συζητήσουμε με την Τουρκία»... Και γιατί δεν την κάνουμε; «Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων δεν θα τη συζητήσουμε με την Τουρκία, όπως δεν θα τη συζητήσουμε και με καμία άλλη χώρα», κατέστησε σαφές την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη στο συνέδριο «Regional Growth Conference: RGC» που πραγματοποιείται στην Πάτρα και συνέχισε:


«Βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και της UNCLOS, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα.

»Θα το κάνει η χώρα όταν νομίζει, όταν το κρίνει, όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον.

»Η Τουρκία έχει μία ιδιαίτερη αντίληψη των πραγμάτων, καταρχήν δεν έχει συνυπογράψει την UNCLOS, λάθος κατά την άποψή μου αλλά αυτό είναι η τουρκική θέση, κατά δεύτερον έχει εκπέμψει το casus belli απέναντι στην Ελλάδα, το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο, παντελώς απαράδεκτο, είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη, η μόνη το υπογραμμίζω, η οποία έχει εκπέμψει απειλή πολέμου, έχει απειλήσει με πόλεμο άλλη χώρα, εφόσον η άλλη αυτή χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της.

»Η Τουρκία σε αυτό είναι η μειοψηφία του ενός. Και αυτό πρέπει να το υπογραμμίζουμε κάθε φορά, δεν πρέπει να το ξεχνάμε», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.