14.6.21

Ετοιμάζουν την απόλυτη κίνηση-ματ οι Γάλλοι: Επανέρχονται στο ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης

 


Συνεχίζεται  η ''ναυμαχία''

Σημαντικός σταθμός θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς εκεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ομολόγους του από χώρες οι οποίες δίνουν «μάχη» για το πρόγραμμα των καινούργιων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. 

Στη «λίστα» του υπουργού Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται η Γαλλίδα Φλοράνς Παρλί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί τόσο με τον Άγγλο όσο και με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας.

Πάντως πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι επαφές που θα κάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έχει λάβει πλήρη ενημέρωση για την αξιολόγηση όλων των προτάσεων με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία, να βελτιωθούν οι προσφορές στο δρόμο προς την επιλογή των καινούργιων πλοίων. Την ίδια ώρα πάντως ο «μαραθώνιος» τρέχει στην Αθήνα με τις εταιρείες να σπεύδουν για νέες επαφές με το Πολεμικό Ναυτικό, τη ΓΔΑΕΕ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Τόσο οι Γάλλοι με τις Belhara όσο και οι Ολλανδοί αποτελούν από τους πλέον ισχυρούς διεκδικητές του προγράμματος για τα νέα πλοία του Στόλου. Την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα έχει προγραμματιστεί νέα τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. 

Από την πλευρά τους οι Ολλανδοί της Damen προσφέρουν ένα ιδιαίτερα δελεαστικό ‘’πακέτο’’ σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος με τις Sigma 11515 αλλά και την πιο ισχυρή ενδιάμεση λύση με τις Karel Doorman,τις Μ δηλαδή οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων του Πολεμικού Ναυτικού. 
 

Γαλλικοί «ελιγμοί» με τις Belhara  

 

Έτοιμοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού εμφανίζονται οι Γάλλοι της Naval Group. Ρίχνουν σταδιακά στη σκληρή «ναυμαχία» όλα τους τα όπλα και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τις επόμενες εβδομάδες να επανέλθουν ακόμα και στο ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης αφού οι επιτελείς του Στόλου δεν δείχνουν ιδιαίτερα θετικοί στο ενδεχόμενο απόκτησης ακόμα και δωρεάν από το Πολεμικό Ναυτικό των δύο Γαλλικών μεταχειρισμένων φρεγατών κλάσης Cassard. 

O κρυφός «άσσος» των Γάλλων ενδεχομένως να είναι οι κορβέτες Gowind οι οποίες ήδη κατασκευάζονται στα ναυπηγεία της Λωριάν για λογαριασμό της Αιγύπτου.

Οι Γάλλοι της Naval Group εντείνουν τις προσπάθειές τους προβάλλοντας τα ισχυρά σημεία τόσο των Belhara όσο και του συνολικού «πακέτου» που προσφέρουν. Η πρώτη FDI κατασκευάζεται ήδη στη Γαλλία για λογαριασμό του Marine Nationale με τη εταιρεία να τονίζει χαρακτηριστικά ότι το δεύτερο πλοίο θα «χτιστεί» για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν η συμφωνία καθυστερήσει να «κλειδώσει», θα παραδοθεί τους πρώτους μήνες του 2025. «Είναι γραμμένο στο μάρμαρο αυτό» τόνισε εμφατικά ο Global CEO της Naval Group Pierre-Eric Pommellet μιλώντας σε εκπροσώπους του αμυντικού Τύπου. 

Πριν λίγες ημέρεςη Naval Group υπέβαλε, από κοινού με την Thales και την MBDA, ένα ολοκληρωμένο και αξιόλογο πακέτο σχεδιασμένο να διασφαλίζει ότι  η Ελλάδα θα διαθέτει τις καλύτερες δυνατότητες, στον συντομότερο δυνατό χρόνο και με  βελτιστοποιημένο κόστος που περιλαμβάνει: 

  • 4 FDI HN –  με κατασκευή  3 πλοίων, στην Ελλάδα.   Η πρώτη  θα είναι σε υπηρεσία μέχρι το 2025, ενώ ως ενδιάμεση λύση, θα δοθούν 2 φρεγάτες (άλλου τύπου) που θα είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2022,
  • τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ στην Ελλάδα
  • μια ισχυρή  Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή (ΗΙΡ) 
  • https://www.pentapostagma.gr/