5.6.21

Αυτή είναι η “τριπλή” επιλογή του ΠΝ για τις νέες φρεγάτες! Τι συζητήθηκε στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο

 Στην πολύωρη σύσκεψη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου χθες στην αίθουσα Κουντουριώτης στο ΓΕΕΘΑ, παρουσιάστηκε λεπτομερώς η αξιολόγηση των πολεμικών πλοίων που έχουν προταθεί στο ΠΝ για την “επόμενη μέρα” του ελληνικού Στόλου. Η “κατάταξη” ήταν αναμενόμενη με βάση τα επιχειρησιακά δεδομένα: Ολλανδοί, Γάλλοι και Ιταλοί στην πρώτη τριάδα. Οι Ολλανδοί έχουν στα υπέρ τους την πολύ καλή εμπειρία του ΠΝ από τις φρεγάτες που ήδη διαθέτουμε αλλά και η πρόταση τους έχει ενδιαφέρον. Οι Γάλλοι έχουν τις Belharra που είναι η επόμενη μέρα για το ναυτικό αγώνα. Οι Ιταλοί τις δοκιμασμένες πλέον Fremm.

Η λίστα των Ναυάρχων συντάχθηκε αποκλειστικά με επιχειρησιακά κριτήρια και μόνο δύο από τα 16 μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου έχουν διαφορετική άποψη. Συνεπώς στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το ΠΝ θα καταθέσει μια καθαρή πρόταση που δεν περιορίζεται σε μία επιλογή αλλά σε τουλάχιστον τρεις. Όποιος θέλει να ανατρέψει αυτή την πρόταση θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά το γιατί.

Το επόμενο κριτήριο που αφορά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το λεγόμενο “γεωπολιτικό πλεονέκτημα” που μπορούν να δώσουν τα σχεδόν 5 δις που θα ξοδέψουμε για τις φρεγάτες. Από τις τρεις προτάσεις που προηγούνται είναι σαφές ότι γεωπολιτική βαρύτητα έχουν οι Γάλλοι.

Παρόλα αυτά ,με πολλούς τρόπους έχει δημιουργηθεί κλίμα που “σπρώχνει” τις αμερικανικές φρεγάτες MMSC. Βασικό επιχείρημα όσων συμμετέχουν σ΄ αυτό το παράδοξο εγχείρημα είναι ότι μόνο έτσι θα σωθούν τα ναυπηγεία, για τα οποία μόλις ανακοινώνεται ο διαγωνισμός για τους ενδιαφερόμενους με καταληκτική ημερομηνία την 7η Ιουλίου. Το επιχείρημα δεν είναι διόλου πειστικό και είναι γνωστό ότι το “φαβορί” των υποψήφιων επενδυτών για τον Σκαραμαγκά, έχει διατυπώσει την άποψη ότι όποια φρεγάτα κι αν επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τη ναυπηγήσει.

Συμπέρασμα: η θέση του ΠΝ για το τι θέλει είναι και σαφέστατη αλλά ταυτόχρονα και ευέλικτη. Οποιαδήποτε βίαιη ανατροπή της θα προκαλέσει πολλά ζητήματα και πολλά ερωτήματα για τις προθέσεις όσων επιχειρήσουν μια τέτοια ανατροπή.

https://www.militaire.gr/