2.6.21

Θεσσαλονίκη: Τυφλίτης τρύπωσε σε λεκάνη τουαλέτας σε σπίτι!

 Απόβαση… ερπετών συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά ένας τυφλίτης… επισκέφτηκε λεκάνη τουαλέτας σε σπίτι στη συμπρωτεύουσα.

Το περιστατικό έκανε γνωστό με ανάρτηση του στο Facebook ο εθελοντής της Δράσης για την Άγρια Ζωή, Στέλιος Γερονυμάκης ο οποίος κλήθηκε να απομακρύνει το ερπετό.

«Το πιο απίστευτο αλλά αληθινό περιστατικό συνέβη σήμερα» ανάφερε σε ανάρτησή του, σημειώνοντας «μία κλήση για ερπετό μέσα στην λεκάνη τουαλέτας… ένας τυφλίτης (άποδη σαύρα)».

Όπως γράφει και ο ίδιος, επρόκειτο για τυφλίτη, είδος που μοιάζει με φίδι, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για άποδη σαύρα.

Το ερπετό εικάζεται ότι κατέληξε στη λεκάνη μπαίνοντας από το βόθρο.Τι είναι ο τυφλίτης

Μοιάζει με φίδι αλλά πρόκειται για άποδη σαύρα. Αυτό σημαίνει ότι έχει βλέφαρα και ακουστικά ανοίγματα, σε αντίθεση με τα φίδια.

Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Pseudopus apodus thracius (Obst, 1978). Ολικό μήκος έως και 140cm, συνήθως όμως μικρότερο. Ημερόβια σαύρα που αποφεύγει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Κινείται κυρίως στο έδαφος, όμως μπορεί επίσης να σκαρφαλώσει σε πυκνούς θάμνους. Τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα, αλλά και με μικρά τρωκτικά ή ερπετά. Ζευγαρώνει την άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν 6-12 αυγά που εκκολάπτονται στα τέλη του καλοκαιριού. Τα μικρά έχουν μήκος 10-12cm.

Αν τρομάξει κινείται γρήγορα προσπαθώντας να ξεφύγει κάνοντας πολύ θόρυβο. Συνήθως μπερδεύεται με φίδι και σκοτώνεται. Εντελώς ακίνδυνο ερπετό.

https://www.tanea.gr/