13.6.21

Φρεγάτες ΠΝ: «Κρας τεστ» Belhara και Sigma-Η στάση των ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)


 

Γάλλοι και Ολλανδοί έχουν τα δικά τους ισχυρά πλεονεκτήματα με τις δύο εταιρίες να επανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες στη «μάχη» με βελτιωμένες προτάσεις προκειμένου να κερδίσουν «πόντους» και να κόψουν πρώτοι το νήμα της «κούρσας»


Η πρώτη φάση της αξιολόγησης των υποψήφιων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό ολοκληρώθηκε αλλά όχι «αναίμακτα» για όλους τους μνηστήρες. Οι Ισπανικές F-110 και οι Γερμανικές Α-300 κόπηκαν με το… καλημέρα. Πλέον, ο δεύτερος και καθοριστικός «γύρος» της σκληρής «ναυμαχίας» για τις καινούργιες Ελληνικές φρεγάτες έπειτα από την πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμουφαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει με τους «μνηστήρες» να επανέρχονται δριμύτεροι. Στην Αθήνα έρχονται αντιπροσωπείες σε ανώτατο επίπεδο τόσο της Γαλλικής Naval Group όσο και της Ολλανδικής Damen για συζητήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και επενδύσεων όσο και με το Πολεμικό Ναυτικό. Τόσο οι Γάλλοι με τις Belhara όσο και οι Ολλανδοί με τις Sigma αποτελούν από τους πλέον ισχυρούς διεκδικητές του προγράμματος των 5 δις για τα νέα πλοία του Στόλου. Οι φρεγάτες άλλωστε τις οποίες έχουν προτείνει βρίσκονται ψηλά στις κορυφαίες θέσεις σύμφωνα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση της ειδικής επιτροπής του Πολεμικού Ναυτικού και αποτελούν δύο από τα φαβορί.

Κάθε υποψηφιότητα έχει τα δικά της ισχυρά πλεονεκτήματα με τις δύο εταιρίες να επανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες στη «μάχη» με βελτιωμένες προτάσεις προκειμένου να κερδίσουν «πόντους» και να κόψουν πρώτοι το νήμα της «κούρσας».

Οι Γάλλοι στηρίζονται στην τεχνολογική υπεροχή του προτεινόμενου πλοίου, στα ισχυρά όπλα τα οποία θα φέρει όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 30, οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Exocet, οι Scalp Naval και η αναβαθμισμένη ανθυποβρυχιακή του «ασπίδα». Ταυτόχρονα ποντάρουν στην στρατηγική σχέση που έχει αναπτύξει το Παρίσι με την Αθήνα τα τελευταία χρόνια και στη στήριξη στις Ελληνικές θέσεις απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Το Πολεμικό Ναυτικό πιέζει για περαιτέρω μείωση της τιμής αφού οι Belhara θεωρούνται ακριβά πλοία και προσεγγίζουν τα ανώτερα όρια του budget το οποίο διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Στο «τραπέζι» οι φρεγάτες στη Σύνοδο Κορυφής

Σχεδόν βέβαιο είναι ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει σχετικά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Από την πλευρά τους οι Ολλανδοί της Damen προσφέρουν ένα ιδιαίτερα δελεαστικό «πακέτο» σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος με τις Sigma 11515 αλλά και την πιο ισχυρή ενδιάμεση λύση με τις Karel Doorman, τις Μ δηλαδή οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων του Πολεμικού Ναυτικού. Η Ολλανδική αντιπροσωπεία βρέθηκε σήμερα στη ΓΔΑΕΕ και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησε σε βελτιώσεις της πρότασης για τις Sigma. Aυτό άλλωστε επιδιώκει και η Ελληνική πλευρά όταν έκανε λόγο με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ για συνέχιση της αξιολόγησης.

Ένας ακόμη στόχος της Αθήνας το επόμενο διάστημα είναι να λάβει γνώση των προθέσεων που έχουν οι Αμερικανοί αφού η έγγραφη απάντηση στην Eλληνική LOR αναμένεται το Φθινόπωρο. Το ζήτημα είναι πιθανό να τεθεί και σε ανώτατο επίπεδο από τον Πρωθυπουργό στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκαθαρίσει ότι η ανάγκη ανανέωσης του Στόλου είναι άμεση και πλέον δεν μπορεί να πάρει παράταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι απλά ήταν «διαβασμένος» άριστα στην πρόσφατη σύσκεψη αλλά έδειξε και ότι είναι αποφασισμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ανώτατο επίπεδο.


ΠΗΓΗ/https://www.enoplos.gr/