30.5.21

Αυξήσεις συντάξεων με νέους συντελεστές αναπλήρωσης – Τι ισχύει με τις συντάξεις χηρείας (video)


Αναστέλλονται οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας για διάστημα ενός μήνα και τα ποσά που παρακρατήθηκαν θα επιστραφούν στους επιζώντες συζύγους έως τις 15 Ιουνίου του 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Η εργατολόγος Άσπα Παπαθανασοπούλου μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» αποσαφήνισε το τι ισχύει και σε ότι αφορά τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης.

Συγκεκριμένα, όσοι συνταξιοδοτούνται με συνολικό χρόνο ασφάλισης από 30 έτη και πάνω είτε είχαν συνταξιοδοτηθεί προ του νόμου Κατρούγκαλου και η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε, είτε είχαν συνταξιοδοτηθεί μετά την ισχύ του νόμου (μετά την 12/05/2016), θα λάβουν επιπλέον ποσό ανταποδοτικής σύνταξης.

Εάν ο συνταξιούχος λαμβάνει προσωπική διαφορά, θα μειωθεί το ποσό της προσωπικής διαφοράς, επισήμανε η κα Παπαθανασοπούλου.

Συμπλήρωσε δε: Εάν το επιπλέον ποσό σύνταξης που προκύπτει υπερκαλύπτει την προσωπική διαφορά, τότε θα καταβληθεί και θα συνεχίσει για το μέλλον να καταβάλλεται το επιπλέον αυτό ποσό στον συνταξιούχο, ως επιπλέον ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης.

Σε ότι αφορά τα αναδρομικά, σημείωσε ότι αναμένονται υψηλότερα ποσά σύνταξης για το μέλλον και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να καταβληθούν ποσά αναδρομικών από την 1η Μαρτίου 2020 και εφεξής, ή από οποιαδήποτε μεταγενέστερη ημερομηνία ξεκίνησε η συνταξιοδότηση.

Πηγή: ΕΡΤ