4.5.21

Καθένα Rafale F3R της Ελλάδας είναι 30 εκατ. ευρώ φθηνότερο εάν συγκριθεί με τα νέα της Αιγύπτου

 


Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η Αίγυπτος κατέληξε με τη Γαλλία σε συμφωνία για την προμήθεια 30 μαχητικών τύπου Rafale, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτά θα είναι διαμόρφωσης F3R, ή της νέας υπό ανάπτυξη έκδοσης, της F4. Επίσης, δεν διευκρινίζεται το εάν στο πακέτο υπάρχουν και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, τα οποία θα παραδοθούν αναβαθμισμένα στο ίδιο επίπεδο με τα καινούρια, κάτι που έγινε στην ελληνική προμήθεια των 18 μονάδων.

Προφανώς η αναφορά γίνεται σε καινούρια μαχητικά, αλλά προς το παρόν τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί…


Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Υπάρχει αναφορά στο δημοσίευμα του Reuters για τη συμφωνία, σχετική με το ότι στην προμήθεια των 30 νέων μαχητικών Rafale, περιλαμβάνονται και όπλα μαζί με εξοπλισμό, συνολικής αξίας 200 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά θα αγοραστούν μέσω ξεχωριστών συμβάσεων που θα υπογραφούν με τις MBDA (France) και Safran Electronics & Defense (SAF.PA).

Τέλος, το ύψος της συμφωνίας αναφέρεται ότι θα ανέλθει σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Δηλαδή με βάση την τρέχουσα ισοτιμία, οι Αιγύπτιοι θα καταβάλλουν 3,75 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια… 3,55 δισεκατομμύρια ευρώ για τα αεροπλάνα και άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ για όπλα και εξοπλισμό-συστήματα.

Πάντα σύμφωνα με το Reuters, το ποσό δεν θα καταβληθεί άμεσα, αλλά σε χρονικό διάστημα 10 ετών. Τόσο διαρκεί το πρόγραμμα δανειοδότησης που έχει υπογράψει η αιγυπτιακή κυβέρνηση με γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ας μην ξεχνούμε ότι τα δάνεια έχουν κόστος το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουμε για να υπολογίσουμε με ακρίβεια την επιβάρυνση που θα υπάρξει στην σύμβαση.

Η Αίγυπτος επομένως, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, θα δαπανήσει 118,3 εκατομμύρια ευρώ για κάθε καινούριο Rafale που θα αποκτήσει. Αυτό το νούμερο δίνει η διαίρεση των 3,55 δις. ευρώ με το 30, τον αριθμό των υπό προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών. Όπως είναι γνωστό, ανόμοια πράγματα δεν μπορούν να συγκριθούν. Και οι συμβάσεις Ελλάδας και Αιγύπτου έχουν πολλές περισσότερες διαφορές από το κόστος χρηματοδότησης της προμήθειας.

Με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, τα έξι καινούρια Rafale F3R που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία, κόστισαν 530 εκατομμύρια ευρώ. Ήτοι 88,3 εκατομμύρια ευρώ έκαστο. 540 εκατομμύρια ευρώ κόστισαν τα 12 μεταχειρισμένα F3R, ενώ θα καταβληθούν και άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ για την εν συνεχεία υποστήριξή τους (FOS) για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Σύνολο 1,2 (1,19 για την ακρίβεια…) δισ. ευρώ. Άλλα 700 περίπου εκατ. ευρώ κόστισαν οι εκπαιδεύσεις ιπταμένων και τεχνικών όλων των ειδικοτήτων, ο προσομοιωτής πτήσης που θα στηθεί στην 114 Π.Μ., τα εκπαιδευτικά βοηθήματα και τα συστήματα σχεδίασης αποστολής, ο εξοπλισμός υποστήριξης στο έδαφος, φόρτωσης όπλων κ.λπ. Οι Αιγύπτιοι αυτά τα είχαν εξασφαλίσει στην πρώτη σύμβαση προμήθειας Rafale.

1,92 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ επομένως, κόστισαν συνολικά τα 18 ελληνικά Rafale F3R. Άλλα 400 περίπου εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσουν τα όπλα, οπότε η ελληνική σύμβαση διαμορφώθηκε σε 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ. ΠΟΙΑ ΟΠΛΑ όμως; Για τα Rafale μόνο, αγοράσαμε ένα μικρό αριθμό πυραύλων αέρος – αέρος νέας γενιάς METEOR. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!

Επομένως, 400 εκατομμύρια ευρώ της ελληνικής σύμβασης, θα αποδοθούν ΚΥΡΙΩΣ στην υποστήριξη και την επανενεργοποίηση (εκσυγχρονισμό) όπλων που αγοράστηκαν πριν από πολλά χρόνια για τα Mirage 2000EG και τα Mirage 2000-5Mk.2 (AM-39 Exocet, SCALP-EG, MICA EM/IR). Κατά συνέπεια, στη συνολική εικόνα, τα καινούρια ελληνικά Rafale F3R εμφανίζονται κατά 30 ολόκληρα εκατ. ευρώ φθηνότερα από αντίστοιχα αιγυπτιακά!

Επαναλαμβάνουμε… Το νούμερο αυτό είναι μία αρχική εκτίμηση. Γιατί πρώτον, δεν γνωρίζουμε αν τα καινούρια αιγυπτιακά Rafale θα είναι διαμόρφωσης F3R ή F4 και δεύτερον, δεν γνωρίζουμε αν στην αιγυπτιακή σύμβαση περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός των 24 μαχητικών του τύπου που ήδη διαθέτει η χώρα, στο ίδιο επίπεδο με τα νέα, υπό παραγγελία.

Εν κατακλείδι, σε ό,τι αφορά στην πρόθεση (;) της ελληνικής πλευράς για την προμήθεια έξι ακόμη καινούριων Rafale F3R, τίποτα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως. Δεν αποκλείεται -και μακάρι- η Ελλάδα να επιλέξει ένα δεύτερο, ίδιο με το πρώτο ή και πιο “ενισχυμένο” πακέτο με μείγμα μεταχειρισμένων και καινούριων μαχητικών Rafale (12+6 ή 12+12), εφόσον η Κροατία δεν επιλέξει (πράγμα πιθανό…) τη γαλλική πρόταση για 12 μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale, για τον εκσυγχρονισμό της Αεροπορίας της.

Πηγή: defence-point.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com