11.5.21

Ο Άδωνις αποθεώνει Καρανίκα!


 Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναγνώρισε την θετική συμβολή του Νίκου Καρανίκα, του πρώην συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις ρυθμίσεις για την νομιμοποίηση της χρήσης φαρμακευτικών προϊόντων από κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, ομολογώντας σε ομιλία του στην Βουλή πως «ναι κάναμε λάθος το 2018».

Ως αξιωματική αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει στις ρυθμίσεις που προωθούσε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Ναι είναι η απάντηση. Λάθος κάναμε το 2018.

Ως ΝΔ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραδεχτούμε ένα λάθος και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες χωρίς “σούξου μούξου”. Δεν ήμασταν ώριμοι το 2018 να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προοπτικές που μπορούσε να έχει η χώρα μας στην αγορά φαρμακευτικής κάνναβης» ανέφερε σήμερα ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός αποπειράθηκε να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο αυτό στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την “διγλωσσία” της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο συγκεκριμένο θέμα. Ειδικά δε για τον κ. Καρανίκα είπε: «Μπορεί να έχουμε σοβαρές πολιτικές διαφορές και να έχουμε δημόσια συγκρουστεί, αλλά για τη φαρμακευτική κάνναβη και την προσπάθειά του να ανοίξει η αγορά ήταν θετική η συμβολή του κ. Καρανίκα και τον τιμά ότι πολέμησε γι’ αυτό. Έχουμε να κερδίσουμε και χρήματα και ανακούφιση των ασθενών».


Με αφορμή την εισήγηση νομοσχεδίου για το ίδιο θέμα στην Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε μάλιστα και την θετική όπως την χαρακτήρισε συμβολή του Νίκου Καρανίκα, στενού συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης ως φαρμακευτικό προϊόν.

«Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Ναι είναι η απάντηση. Λάθος κάναμε το 2018. Ως ΝΔ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραδεχτούμε ένα λάθος και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες χωρίς σούξου μούξου. Δεν ήμασταν ώριμοι το 2018 να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προοπτικές που μπορούσε να έχει η χώρα μας στην αγορά φαρμακευτικής κάνναβης» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αναπροσαρμογή της πλειοψηφίας στο συγκεκριμένο θέμα.

Για τον Νίκο Καρανίκα είπε  «Μπορεί να έχουμε σοβαρές πολιτικές διαφορές και να έχουμε δημόσια συγκρουστεί, αλλά για τη φαρμακευτική κάνναβη και την προσπάθειά του να ανοίξει η αγορά ήταν θετική η συμβολή του κ. Καρανίκα και τον τιμά ότι πολέμησε γι’ αυτό. Έχουμε να κερδίσουμε και χρήματα και ανακούφιση των ασθενών»«Ο στόχος μας είναι ο νόμος που θα ψηφίσουμε να δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν πραγματικές επενδύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφορικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ο υπουργός είπε ότι νομοθετείται πλέον η παραγωγή και πώληση του ξηρού ανθού, που αποδεικνύεται ως το βασικό προϊόν που πωλείται παγκοσμίως, ως κίνητρο προσέλκυσης επενδύσεων.


«Μία απέραντη χασισοφυτεία»

Το νομοσχέδιο της απερχόμενης κυβέρνησης με τίτλο “Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης” είχε ψηφιστεί το 2018 από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τις ψήφους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Κατά είχε ψηφίσει η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε αντιδράσει στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι «η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία απέραντη χασισοφυτεία», όπως είχε αναφέρει ο τότε βουλευτής της ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας, ο οποίος είχε αφήσει υπονοούμενα και για την διαπλοκή του τότε συμβούλου του πρωθυπουργού με φαρμακευτικές εταιρείες.

Σε οξύτερους τόνους είχε κινηθεί και ο τότε εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσσης, εξαπολύoντας σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργικό σύμβουλο: «Δυστυχώς δεν αφήνετε ένα παράθυρο για τη χρήση της ψυχαγωγικής κάνναβης. Αφήνετε ανοιχτές μπαλκονόπορτες. Κι αν ο κ. Καρανίκας θέλει την Ελλάδα να την κάνει, όπως την έχει στο μυαλό του, έναν ατελείωτο μπάφο, εμείς, για εμάς και για τα παιδιά μας, δεν θα το επιτρέψουμε».

Υπενθυμίζουμε πως οι αναφορές στον Νίκο Καρανίκα είχαν περίοπτη θέση στην ρητορική της ΝΔ, καθώς για την τότε αξιωματική αντιπολίτευση ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος ήταν η επιτομή του «κομματικού κράτους» που συγκροτούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του βιογραφικού του (είχε εργαστεί ως σερβιτόρος, ενώ υπήρξε και αρνητής στράτευσης), αλλά και των αναρτήσεων του στα social media.

https://slpress.gr/

Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη