24.5.21

Σοκ και οργή στην ΕΕ με την «απαγωγή» του αεροσκάφους! Ο Λουκασένκο «πρωταγωνιστής» της Συνόδου Κορυφής




Μαζική είναι κατακραυγή της Ευρώπης κατά του Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής (23.05.2021) “έστειλε” μαχητικά για να αναγκάσουν σε προσγείωση στο Μινσκ, αεροσκάφος της Ryanair που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους.

Στόχος των αρχών της Λευκορωσίας ήταν η σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος κινδυνεύει με θανατική ποινή. Η περιπέτεια των 171 επιβατών, μεταξύ αυτών και 11 Έλληνες, είχε αίσιο τέλος περίπου στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), όταν το αεροσκάφος της Ryanair προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βίλνιους.

Πλέον, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (24.05.2021), “πρωταγωνιστής” θα είναι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, καθώς τα μηνύματα από ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρα: θα υπάρξουν συνέπειες.

«Το περιστατικό δε θα μείνει χωρίς συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021 και την αναφερόμενη κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς.

Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον κρατούμενο επιβάτη και να εγγυηθούν πλήρως τα δικαιώματά του».

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο αυτό το άνευ προηγουμένου περιστατικό κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» προσθέτει.

Την ίδια ώρα, η Λιθουανία κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν από κοινού να αποφεύγουν οι αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. 


https://www.stoxos.gr/