30.5.21

Ομαδικός τάφος παιδιών στον Καναδά! Το σκοτεινό παρελθόν!!!

 


Σοκ έχει προκαλέσει στον Καναδά η αποκάλυψη ενός ομαδικού τάφου σε παλιό σχολείο που λειτουργούσε με στόχο την αφομοίωση των αυτόχθονων παιδιών της Βρετανικής Κολούμπια. Ο ομαδικός τάφος φαίνεται να περιλαμβάνει ίχνη από 215 παιδιά, μια φρικιαστική διαπίστωση. Εκτιμάται ότι πρόκειται για μαθητές ενός οικοτροφείου που έκλεισε το 1978.

Η μακάβρια αποκάλυψη ενεργοποίησε και τα αντανακλαστικά του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter δήλωσε ότι η υπόθεση πρόκειται για «επώδυνη υπενθύμιση ενός επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας», ενώ συμπλήρωσε ότι κρατά στις σκέψεις του όλους όσους επηρεάζονται από αυτήν την είδηση.

Υπενθυμίζεται ότι και η Γερμανία ήρθε πολύ πρόσφατα αντιμέτωπη με τις ιστορικές αλήθειες κι ενοχές του παρελθόντος, καθώς το γερμανικό κράτος αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι διέπραξε γενοκτονία στη Ναμίμπια, δεσμεύοντας μάλιστα ένα πακτωλό χρημάτων που προορίζονται για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της χώρας σε βάθος χρόνων.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες αναφορικά με τα αίτια και τις συνθήκες των θανάτων. Η επικεφαλής της κοινότητας των αυτοχθόνων στην πόλη, η Ροζάν Κασιμίρ, έκανε λόγο για μια «αδιανόητη απώλεια που δεν καταγράφηκε ποτέ από τους διαχειριστές του σχολείου». Ο λόγος για το σχολείο αφομοίωσης Ινδιάνων στο Κάμλουπς που πέραν των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων λειτουργούσε και ως οικοτροφείο.

Ομαδικός τάφος: τα στοιχεία

Το συγκεκριμένο σχολείο ήταν το μεγαλύτερο στον τομέα αυτό, έχοντας ανοίξει τον 19ο αιώνα υπό ρωμαιοκαθολική διοίκηση. Στο αποκορύφωμα της δουλειάς του φιλοξενούσε περί των 500 μαθητών, ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 τη διοίκηση του ανέλαβε η κεντρική κυβέρνηση του Καναδά. Κατά τα χρόνια αυτά φιλοξενήθηκαν και ντόπιοι μαθητές, το σχολείο όμως τελικά έκλεισε το 1978.

Η επικεφαλής της κοινότητας συμπλήρωσε στις δηλώσεις της ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μη καταγεγραμμένους θανάτους, αναφέροντας μάλιστα ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, κάποια από τα παιδιά ήταν πολύ μικρής ηλικίας έως και 3 ετών. Από την άλλη, η επικεφαλής-ιατροδικαστής της Βρετανικής Κολούμπια δήλωσε ότι κι από μεριάς τους βρίσκονται σε διαδικασία συλλογής πληροφοριών.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παραθέσει η Εθνική Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που είχε συσταθεί από την κυβέρνηση για να αμβλύνει την κατάσταση, υπολογίζεται ότι συνολικά έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 4.000 παιδιά σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Οι θάνατοι αυτοί αποδίδονται είτε σε κακομεταχείριση είτε σε αμέλεια. Το σύνηθες ήταν οι οικογένειες των παιδιών από τις οποίες είχαν απομακρυνθεί τα ανήλικα τέκνα, να μην μάθαιναν ποτέ το πώς κατέληξαν τα παιδιά τους.

Οι ίδιοι οι μαθητές του σχολείου όταν ερωτήθηκαν για τη μακάβρια ανακάλυψη, έδωσαν μια εξίσου προβληματική εικόνα. Συγκεκριμένα, ο Χάρβι Μάκλιοντ που υπήρξε μαθητής του σχολείου τη δεκαετία του ’60, δήλωσε ότι ο ίδιος αλλά και συμμαθητές του αναρωτήθηκαν πολλές φορές τι συνέβη σε παιδιά που εξαφανίστηκαν. «Πολλοί δεν επέστρεφαν. Χαιρόμασταν για αυτούς. Νομίζαμε ότι έφυγαν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι είχε συμβεί πραγματικά» ήταν τα όσα είπε, δήλωση ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε.


https://slpress.gr/


Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη