29.5.21

Πρόγραμμα φρεγατών: Ποιες χώρες έρχονται πρώτες στην αξιολόγηση του ΠΝ


Έτοιμη είναι η αξιολόγηση του ΠΝ για τις νέες φρεγάτες, σύμφωνα με πληροφορίες. Στις πρώτες θέσεις εμφανίζονται οι προτάσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Η αμερικανική πρόταση  με την MMSCβρίσκεται στην τελευταία θέση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα. Οι ΗΠΑ με την πρόταση που κατέθεσαν τάραξαν τα «νερά» του διαγωνισμού.

Η απογοητευτική τους πρόταση δεν πρόσθεσε τίποτα σε όλα ξέραμε έως τώρα. Περιορισμένο οπλικό φορτίο (32 ESSM ή CAMM-ER, και  9 βλήματα NSM) και απουσία ενδιάμεσης λύσης. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αυτή ενδέχεται να παρουσιαστεί το φθινόπωρο.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ την χαρακτήρισε ως :stepping stone” προκειμένου το ΠΝ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα FFG(X) ή να συζητηθεί η απόκτηση σκαφών κλάσης Ticoderonga. Δηλαδή υπογράψτε για τις MMSC για να δούμε πως και υπο ποιες προϋποθέσεις μπορείτε να αποκτήσετε Ticoderonga προς τα μέσα της δεκαετίας. Οι προτάσεις αυτές δεν καλύπτουν το ΠΝ.

Η Γαλλία έκανε “update” στην πρότασή της για τις φρεγάτες FDI, προσθέτοντας τα βλήματα MICA NG. Τα γαλλικά σκάφη προφέρονται με έως 32 βλήματα ASTER  (15 ή/και 30) ή με συνδυασμό ASTER και  MICA NG, ένα RAM 21 πυραύλων, 8 αντιπλοϊκούς Exocet MM 40 block 3, εκτοξευτές τορπιλών MU 90 και πυροβόλο 76 χλστ. Από τους τέσσερις SYLVER ο ένας μπορεί να είναι A70 προκειμένου να φέρονται βλήματα SCALP-EG.

Με αυτή τη σύνθεση το σκάφος μπορεί να φέρει 12 ASTER-30, 12 ASTER-15 ή MICA NG συν 8 MdCN.

Μπορεί η ενδιάμεση λύση της Γαλλίας με τα δύο σκάφη «Jean Bart» και «Latouche-Tréville», να μην ενθουσιάζει, αλλά το ΠΝ έχει στις σκέψεις του να «σπάσει» το πρόγραμμα και να αναζητήσει ουσιαστικά μεταχειρισμένα σκάφη αλλού

Έτσι, μας προέκυψαν οι  ολλανδικές φρεγάτες κλάσης Μ (Karel Doorman), με τιμή 70 εκατ. €  έκαστη. Η τιμή όμως αυτή ισχύει  εφόσον και μόνο η Ελλάδα επιλέξει τις ολλανδικές σχεδιάσεις Sigma 11515. Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει κάτι άλλο τότε η τιμή θα διαμορφωθεί ανάλογα προς τα πάνω.

Σε ότι αφορά την αμερικανική πρόταση  ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για τη διεθνή στρατηγική και ανάπτυξη της Lockheed Martin, ναύαρχος ε.α. Τομ Ρόουντεν, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ανέφερε ότι σε περίπτωση επιλογής της MMSC το πρώτο σκάφος θα ναυπηγηθεί στην Ιταλία.

Γενικότερα ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν πρόσθεσε τίποτα το νεότερο, λέγοντας μόνο πως τα αμερικανικά σκάφη είναι ιδανικά για την Ελλάδα. Το γεγονός ότι έρχονται τελευταίες στη σχετική λίστα δε σημαίνει ότι δεν θα επιλεγούν. Όπως έχουμε αναφέρει σε άλλο άρθρο η κυβέρνηση φαίνεται προαποφασισμένη. Όσο για το πώς θα δικαιολογήσει την επιλογή της  χειρότερης λύση, τρόπος θα βρεθεί.

 https://www.defencenet.gr/