20.5.21

Κλέφτης και καταχραστής ο Σαλί Μπερίσα: Κατηγορώ και κυρώσεις από ΗΠΑ σε όλη του την οικογένεια


Με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακήρυξαν σήμερα δημοσίως τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ως εμπλεκόμενο σε σοβαρή διαφθορά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μπλίνκεν στην δήλωσή του ο Μπερίσα «κυρίως κατά την θητεία του ως πρωθυπουργός ενεπλάκη σε πράξεις διαφοράς, όπως υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και παρέμβαση σε δημόσιες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης ισχύος προς ίδιον όφελος και πλουτισμού των πολιτικών εταίρων και των μελών της οικογένειάς του σε βάρος της εμπιστοσύνης των Αλβανών πολιτών στους κυβερνητικούς θεσμούς και τους κρατικούς αξιωματούχους».

“Περαιτέρω”, προσθέτει ο Μπλίνκεν, “η προσωπική του ρητορική καταδεικνύει ότι θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του, τα μέλη της οικογένειάς του και τους πολιτικούς του εταίρους σε βάρος των ανεξάρτητων ερευνών, των προσπαθειών πάταξης της διαφθοράς, και των μέτρων απόδοσης ευθυνών” και επισημαίνει:

“Επαναβεβαιώνω την ανάγκη να υπάρξει απόδοση ευθυνών και διαφάνεια στους δημοκρατικούς θεσμούς της Αλβανίας, τις κυβερνητικές διαδικασίες και τις πράξεις των κρατικών αξιωματούχων.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως μαζί με τον Μπερίσα κατονομάζεται ως ενεχόμενη στην διαφθορά και η σύζυγός του, Λίρι Μπερίσα, ο γιός του Σκελζέν Μπερίσα και η κόρη του Αργκίτα Μπερίσα Μαλτέζι. Ολα αυτά τα άτομα δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως με την δημόσια αυτή καταγγελία του Σαλί Μπερίσα και της οικογένειάς του “οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την σταθερή υποστήριξη της διαδικασίας πολιτικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν κλειδί για τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Αλβανία. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό των πολιτών της Αλβανίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μέτρα σαν κι αυτό για να προωθήσει την διαδικασία απόδοσης ευθυνών για τους διεφθαρμένους παράγοντες στην περιοχή αυτή και παγκοσμίως”.

https://hellasjournal.com/

_____________________


 Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη