21.5.21

Φωτιά- Κορινθία: Έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα



 Πάνω από 40.000 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης δίνει η δεύτερη απεικόνιση μέση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας  Copernicus, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Κορινθία.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, υπήρξαν ζημιές σε οικίες και σε κάποιες περιπτώσεις καταστροφές σε οικίες. «Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν εξοχικές κατοικίες ή αγροικίες», εξήγησε, απομακρυσμένες από τους οργανωμένους οικισμούς η καταγραφή των οποίων είναι σε εξέλιξη.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. «Όλες οι δυνάμεις θα παραμείνουν στο πεδίο μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της», διαβεβαίωσε. 

ΓΕΝΙΚΉ ΓΡΑΜΜΑΤΕΊΑ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική,  η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για δεύτερο 24ωρο στα Γεράνεια Ορη είναι κάπως βελτιωμένη. Πλέον οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς είναι στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, ενώ παραμένει μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς. Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις αντιμετωπίζουν δραστικά. Όσον αφορά τους ανέμους κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ. 

«Κατά την διάρκεια της νύχτας τα μέτωπα ήταν πολλά και εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις δυνάμεις μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς τονίζοντας πως δόθηκε μάχη για να προστατευθούν κατοικίες.

«Το βράδυ είχαμε δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα να κερδίσουμε, να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς στη δυτική πλευρά της πυρκαγιάς ώστε να μην επεκταθεί προς τα νότια, άρα και να μην απειληθεί το καταφύγιο άγριας ζωής Πλάτανος, στους Μύλους, αλλά και να ανασχεθεί η πορεία της φωτιάς στη νοτιοανατολική πλευρά και προς την πολη των Μεγάρων, μέσα από τα δυσπρόσιτα ρέματα της ευρύτερης περιοχής της Μονής του Αγ. Ιεροθέου», εξήγησε.

Οι ριπές ανέμων ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά στο σημείο επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση (το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 10 PZL, 1 Σινούκ, 2 E/Π για συντονισμό από αέρος). Στην προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυρ/στες. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

https://www.naftemporiki.gr/