26.5.21

Πολύ κρίσιμο το επόμενο 20ήμερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις



 Το επόμενο 20ήμερο αναμένεται να είναι πολύ κρίσιμο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αυτό γιατί θα λάβουν χώρα 4  σημαντικά γεγονότα. Αυτά είναι η διεξαγωγή του νέου κύκλου διερευνητικών επαφών μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας  26-27 Μαίου, η συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στις 31 Μαίου, η διακλαδική τουρκική άσκηση "Deniz Kurdu 2021", η οποία ξεκίνησε χθές και θα τερματιστεί στις 6 Ιουνίου 2021 και η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ  η οποία θα  πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες

Αναλυτικότερα, το τουρκικό ΥΠΑΜ ανέφερε λακωνικά ότι "η τουρκική και ελληνική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσουν τον τέταρτο γύρο συμβουλευτικών συνομιλιών στις 26-27 Μαΐου μέσω τηλεδιάσκεψης".

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι "τον Μάιο του 2019, μια τουρκική αντιπροσωπεία άμυνας επισκέφθηκε την Αθήνα για τεχνική συνάντηση με Έλληνες αξιωματούχους για να ενισχύσει τη συνεργασία, ιδίως σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στη θέσπιση κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο Πέλαγος.

Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαφωνούν επί δεκαετιών ζητήματα, όπως η έκταση των αεροπορικών και θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο Πέλαγος και το μέλλον του διχασμένου νησιού της Κύπρου. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι απέκλεισαν τη συζήτηση ενός ομοσπονδιακού συστήματος για την επανένωση του νησιού, επιμένοντας ότι η συμφωνία δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων που έγιναν από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ( TRNC). Και οι δύο πλευρές αναφέρουν μια σειρά συνθηκών δεκαετιών και διεθνών συμφωνιών για την υποστήριξη των αντιφατικών εδαφικών τους ισχυρισμών.

Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Αντί να επιλέξει την επίλυση προβλημάτων με την Άγκυρα μέσω διαλόγου, η Αθήνα, σε πολλές περιπτώσεις, αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επέλεξε να συσπειρώσει τις Βρυξέλλες για να υιοθετήσει η ΕΕ μια αυστηρότερη στάση εναντίον της Τουρκίας."

Εν τω μεταξύ επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τουρκικά και Ελληνικά ΜΜΕ, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και η συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ο Τσαβούσολγου αποδέχτηκε την πρόσκληση του Έλληνα υπουργού για να «συζητηθούν λεπτομερώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» και θα φτάσει στη χώρα μας στις 31 Μαΐου.

Αναμένουμε να δούμε τη στάση και την ατζέντα των θεμάτων που θα θέσει υπό συζήτηση ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Τσαβούσογλου θα δείξει "ιδιαίτερη εμμονή " στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης , που η Τουρκία κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης "βαφτίζει" τουρκική.

Σε αυτό το γεγονός κατατείνουν και οι πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις σε βάρος του Έλληνα Πρωθυπουργού από τον γκρίζο λύκο και εταίρο του Ερντογάν στην εξουσία Μπαχτσελί, με αφορμή τηλεδιάσκεψη που είχε ο  κ. Μητσοτάκης με νηπιαγωγείο της Θράκης, όπου αποκάλεσε τα παιδάκια Ελληνόπουλα, ενώ ο Μπαχτσελί λέει ότι αυτά είναι τουρκάκια!

Επίσης αναμένουμε ο Τούρκος ΥΠΕΞ να τονίσει την αναγκαιότητα  2 κρατών στην Κύπρο , να υποστηρίξει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αφού επάνω του στηρίζεται "η Γαλάζια Πατρίδα", αλλά και να τονίσει το θέμα της "τουρκικής ΑΟΖ" νοτίως Κρήτης και ανατολικά Ρόδου-νοτίως Καστελορίζου, προαναγγέλοντας ίσως πιθανές εξελίξεις για τους προσεχείς μήνες αναφορικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων από πλευράς Τουρκίας εκεί.

Το τελευταίο δεν θα αποτελούσε έκπληξη, αφού τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας με δηλώσεις τους έχουν αναφερθεί σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι "σύντομα θα υπάρχουν ευχάριστες εξελίξεις "

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν θα αναφερθεί και στις άλλες "ελληνοτουρκικές διαφορές", όπως αρέσκεται να λέγεται από τους Τούρκους, η θεματολογία τους με την οποία ζητούν την καταπάτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως πχ η ταύτιση ΕΕΧ-ΕΧΥ στα 6 νμ, οι "γκρίζες ζώνες" κλπ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak,, η συνάντηση θα έχει χαρακτήρα προπαρασκευαστικό για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα  πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, σε μια στιγμή ισχυρών εντάσεων ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. 

«Θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ», ένας οργανισμός «που ενσαρκώνει τον διαρκή δεσμό ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γιάν Στόλτενμπεργκ.

Θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής στην οποία θα συμμετάσχει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε κρατήσει πολύ επικριτική στάση έναντι του οργανισμού αυτού, καθώς και σχετικά με τις δαπάνες, τις οποίες θεωρούσε υπερβολικά χαμηλές, των χωρών μελών του, και ιδιαίτερα της Γερμανίας, στον αμυντικό τομέα.

Στην εν λόγω Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν, η οποία θα είναι πολύ ενδεικτική αναφορικά με την πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας και κατά συνέπεια  και των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Παράλληλα βρίσκεται  ήδη σε εξέλιξη η μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση "Deniz Kurdu 2021" με τη συμμετοχή προσωπικού  δύναμης 25.500. 

Η εν λόγω άσκηση θα διεξαχθεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και ήδη τα τουρκικά ΜΜΕ, σπεύδουν να δηλώσουν ότι θα είναι η πιο ολοκληρωμένη άσκηση που θα διεξαχθεί ποτέ, κάνοντας υπόμνηση ότι "στο Αιγαίο και την Ανατολική  Μεσόγειο, τα νερά θερμαίνονται κατά καιρούς λόγω των ενεργειακών πόρων. Οι Ναυτικές Δυνάμεις της Τουρκίας είναι μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις της χώρας σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα".

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 132 πλοία, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Εκτός από τις χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις, θα δοκιμαστεί η συνεργασία με 10 δημόσια ιδρύματα και την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο.

Εκτίμηση είναι ότι πέραν διάφορων πιθανών τουρκικών στρατιωτικών λεονταρισμών-προκλήσεων από τουρκικής πλευράς κατά τη διάρκεια της άσκησης "Deniz Kurdu 2021" και λεκτικών αναφορών του Τούρκου ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης που θα ακολουθήσει στα θέματα που προαναφέραμε, δεν θα έχουμε κάτι άλλο, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ  η οποία θα  πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου.

Από τις τυχόν  συναντήσεις Μπάϊντεν-Μητσοτάκη, Μπαϊντεν-Ερντογάν και Μηστοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ  η οποία θα  πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, και μετά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους επόμενους μήνες.

Πάντως αν ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη συνάντηση του με τον ΥΠΕΞ μας, αναφερθεί ρηματικά σε επικείμενες απόπειρες εξόρυξης υδρογονανθράκων νοτίως Κρήτης και ανατολικά Ρόδου-νοτίως Καστελορίζου, αυτό θα σηματοδοτήσει πολύ αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις για τους επόμενους μήνες, ενώ θα υποθηκεύσει τυχόν συζητήσεις μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ-Ελλάδας-Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

https://www.pentapostagma.gr/