24.4.21

Αυτή είναι η δήλωση Μπάϊντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

 


Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στη γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική εποχή και δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε να συμβεί ξανά μια τέτοια θηριωδία» τονίζει σε μήνυμα του ο Αμερικανός Προεδρος Τζο Μπάιντεν τιμώντας την επέτειο των 106 χρόνων απο τη Γενοκτονια 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων

Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τη λέξη « Γενοκτονία» ενας Πρόεδρος των Ημωμενων Πολιτειών , ο Τζο Μπαιντεν έστειλε ενα σαφές μήνυμα στην Τουρκία τονιζοντας : «Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ»Στο μηνυμά του ο Μπαιντεν σημειώνει οτι « Απο τις 24 Απριλίου 1915, αρχής γενομενης με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγηθηκαν στο θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν να μην σβηστούν ποτέ στην ιστορία. Θα τις θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν θα πληγώνεται από την μισαλλοδοξία, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια» σημειώνει ο Τζο Μπαιντεν και καταλήγει στο μηνυμά του: « Ο αμερικανικός λαός τιμά τη μνήμη όλων εκείνων των Αρμενιων που χάθηκαν στη γενοκτονία που διαπραχθηκε πριν από 106 χρόνια»

https://www.militaire.gr/