29.4.21

Θρασύτητα με φόντο τη Γενεύη

 

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Περιμένω με ενδιαφέρον τη δήλωση που θα κάνει στη Γενεύη ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Ίσως να έχει πει κάτι μέχρι την ώρα που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα αυτό το άρθρο μου. Όμως, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είπε απολύτως τίποτα. Μόνο ο Τατάρ μίλησε. Εκείνος δεν μίλησε. Δεν ενδιαφέρομαι γι’ αυτά που λέει ο Τατάρ. Καθόλου δεν ενδιαφέρομαι. Μήπως δεν ξέρω τι είπε και τι θα πει; Έχει αποστηθίσει την πρόταση. Λέει μόνο δύο ίσα κυρίαρχα κράτη και τίποτε άλλο δεν λέει. Εγώ βαρέθηκα, μπούχτισα να τον ακούω. Εσείς δεν βαρεθήκατε; Αλλά παρά ταύτα, στη Γενεύη κατάφερε να γράψει το όνομά του στην ιστορία. Έγινε ο πρώτος Τουρκοκύπριος ηγέτης που έθεσε τη θέση της διχοτόμησης ενώπιον του γ.γ. του ΟΗΕ!

Κοιτάζω τη φωτογραφία που ήρθε από τη Γενεύη. Κάθονται απέναντι ο ένας από τον άλλο στο τραπέζι. Ο Γκουτέρες και ο Τατάρ. Ο Γκουτέρες ανοίγει τα χέρια του και τον κοιτάει λέγοντάς του κάτι. Τι λέει; Μήπως λέει «δεν γίνεται Mr Τατάρ, δεν γίνεται»; Δεν μπορώ να το ξέρω. Αλλά είμαι πράγματι περίεργος για το τι του λέει. Ο Τατάρ έθεσε στο τραπέζι τη διχοτόμηση. Εξήγησε τη θέση μας, λέει. Μήπως δεν έχει απολύτως τίποτα να πει ο Γκουτέρες ως απάντηση σε αυτό; Άραγε του είπε «No. Mr. Tatar no»; Δεν συνάδει με τις παραμέτρους του ΟΗΕ; Ή μήπως του λέει «κάτσε να ρωτήσω και τον κ. Νίκο»; Έτσι. Αν ο Νίκος πει ναι, δεν υπάρχει ζήτημα, έτσι δεν είναι;

Τι είδους παιχνίδι της μοίρας είναι αυτό; Οι Ελληνοκύπριοι ξεκίνησαν το 1950 με την ένωση. Αλλά έλαχε στην τουρκική πλευρά να θέσει στο τραπέζι τη διχοτόμηση μετά από 71 χρόνια. Οι Τούρκοι απαιτούσαν διχοτόμηση έναντι του αιτήματος των Ελληνοκυπρίων για ένωση. Η ένωση πέθανε. Η διχοτόμηση ζει! Σαν να μην ζήτησε ποτέ ανεξαρτησία ο κυπριακός λαός. Δεν συνήθισε να ζει ανεξάρτητος σε ένα ενιαίο και κυρίαρχο κράτος. Έζησε τρία χρόνια. Δεν άντεξε περισσότερο. Πρώτα έγινε μπελάς στο κεφάλι μας η ένωση. Και τώρα η διχοτόμηση. Σωθήκαμε από την ένωση. Πώς θα σωθούμε από τη διχοτόμηση; Άραγε θα γίνει και αυτό ξανά με ένα πραξικόπημα και με έναν πόλεμο μετά;

Εμείς οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με τους Ελληνοκύπριους προτού λογαριαστούμε με την Τουρκία. Αν θέλουμε κυριαρχία, πρώτα πρέπει να απαλλαχτούμε από την κυριαρχία της Τουρκίας. Δεν περνάει μέρα που να μην μας βρίζουν και να μην μας προσβάλλουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Πώς τα ανεχόμαστε αυτά; Πώς; Κοιτάξτε τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το παπαγαλάκι του Ταγίπ Ερντογάν. Αποκαλεί «ηλίθιο» τον Μουσταφά Ακιντζί. Χωρίς ντροπή και χωρίς αιδώ τον αποκαλεί «πληρωμένο πράκτορα των Ελληνοκυπρίων». Τον αποκαλεί «ένα στόμα της ΕΟΚΑ». Τον αποκαλεί «ελληνοκυπριακό παλικάρι». Ο άνθρωπος είναι χυδαιολόγος! Όμως, μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν έπιασαν την Τουρκία από το αφτί και την οδηγούν όπου θέλουν. Οι προσβολές κατά του Ακιντζί δεν γίνονται μόνο κατά του Ακιντζί. Γίνονται κατά όλων των Τουρκοκυπρίων που δεν δηλώνουν υποταγή. Ήρθε και παρήλθε ο χρόνος για να λογαριαστούμε με την Τουρκία. Οι εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων πολιτικών μας κομμάτων που πήγαν στη Γενεύη μακάρι τουλάχιστον εκεί να εξηγούσαν τις πραγματικότητες στο νησί. Πώς η Τουρκία μας υποβάλλει σε αναίμακτη γενοκτονία με τον πληθυσμό που μεταφέρει. Πώς λεηλατήσαμε τα ελληνοκυπριακά εδάφη που κατακτήθηκαν με τη βία των όπλων και πώς ύστερα διανέμαμε ψεύτικους τίτλους ιδιοκτησίας σε όλους γι’ αυτά τα εδάφη. Ότι ζούμε υπό κατοχή εδώ επί 47 χρόνια. Πως η Τουρκία μας μετέτρεψε σε επαρχία. Ότι η κοινότητά μας θα αφανιστεί εντελώς αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα. Μακάρι να τα εξηγούσαν αυτά.

Πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λένε άι σιχτίρ στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αλλά δεν αρκεί. Δεν μπορούμε να σωθούμε ενόσω εκείνοι που δεν δηλώνουν υποταγή δεν σηκώσουν κεφάλι όλοι μαζί και φωνάξουν με ένα στόμα ενάντια σε αυτή την κατοχή. Ο άνθρωπος τον λέει «ηλίθιο». Τρέχουν σάλια από το στόμα του. Τι ωφελεί έστω και αν του πούμε ένα άι σιχτίρ λόγω της αξιοπρέπειάς μας.

Να φωνάξουμε όλοι με ένα στόμα. Ξεκουμπιστείτε από την πατρίδα μας!


https://politis.com.cy/