23.4.21

Τι πήρε η Ρωσία και έκανε πίσω;



 «Πιστεύω πως οι στόχοι της αιφνιδιαστικής επιθεώρησης επιτεύχθηκαν πλήρως. Τα στρατεύματα κατέδειξαν την ικανότητά τους να εξασφαλίσουν μια αξιόπιστη άμυνα για τη χώρα» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος διέταξε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία προς το εσωτερικό της Ρωσίας, διαδικασία που θα αρχίσει την προσεχή Παρασκευή.

Τις συγκεκριμένες πληροφορίες μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο ειδήσεων RIA, σημειώνοντας πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «αιφνιδιαστική επιθεώρηση» των ρωσικών δυνάμεων στα ρωσοουκρανικά σύνορα, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο του νέου Ψυχρού Πολέμου Δύσης και Μόσχας. Η ανακοίνωση προκάλεσε την απότομη αύξηση της ισοτιμίας του ρουβλιού, έπειτα από εβδομάδες εντάσεων με την Δύση και τις εκατέρωθεν κατηγορίες για κλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο.

Προηγουμένως ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είχε παρακολουθήσει στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία κοντά στα νότια σύνορα της Ουκρανίας και είχε δηλώσει πως οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες «να απαντήσουν ταχέως σε περίπτωση μη ευνοϊκής εξέλιξης» στην άσκηση του ΝΑΤΟ Defender Europe. Τελικώς, ο Σοιγκού ανέφερε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους, μέχρι την 1η Μαΐου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε την ανακοίνωση της Μόσχας για μείωση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δηλώνοντας πως «χαιρετίζουμε κάθε βήμα για την μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή». Tαυτόχρονα, προειδοποίησε πως το Κίεβο «θα παραμείνει σε επαγρύπνηση». Προηγουμένως ο Ουκρανός πρόεδρος είχε προτείνει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του, προτείνοντας μάλιστα μία ειρηνευτική σύσκεψη στο Ντονμπάς, την έδρα των Ρώσων αυτονομιστών, τους οποίους η Μόσχα υποστηρίζει.

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος

Η πρόταση Ζελένσκι ήταν ένα μήνυμα προς το Κρεμλίνο ότι δεν θα αποτολμούσε μία αιφνιδιαστική επίθεση προς τις θέσεις των Ρώσων αυτονομιστών, δείχνοντας πως είχε αρχίσει πλέον να κατανοεί την επικίνδυνη τροπή που έπαιρνε η ουκρανική σύγκρουση. Ο Ζελένσκι, από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο και την Γερμανίδα καγκελάριο, ζήτησαν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ρωσοουκρανικά σύνορα, φροντίζοντας όμως να ρίξουν τους τόνους έναντι της Μόσχας, με τον Ουκρανό πρόεδρο να ευελπιστεί μάλιστα και στην πραγματοποίηση της συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν.

Την συγκεκριμένη συνάντηση είχε προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, παίρνοντας μάλιστα την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον Ρώσο ομόλογο του, μία επικοινωνία με μεγάλη σημασία, καθώς πραγματοποιήθηκε εν μέσω του νέου Ψυχρού Πολέμου, που ξεκίνησε από την επανέναρξη των συγκρούσεων Κιέβου και Ρώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία και κινδύνεψε να λάβει ανεξέλεγκτη τροπή, μετά και τον πρωτοφανή χαρακτηρισμό «δολοφόνος» που είχε χρησιμοποιήσει ο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογο του.


Λίγο μετά την επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν ακολουθήσαν νέες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ενέργειες που εξαγρίωσαν την Μόσχα και κινδύνεψαν να εκτροχιάσουν πλήρως τις σχέσεις της με την Δύση, όπως συνέβη και με την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς η Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άρχισαν να εντείνουν τις ρητορικές τους επιθέσεις κατά της Ρωσίας, προειδοποιώντας με περαιτέρω αντίποινα στην περίπτωση που χάσει την ζωή του ο Ρώσος αντικαθεστωτικός ακτιβιστής, η κατάσταση της υγείας του οποίου φαίνεται να επιδεινώνεται.

Υπενθυμίζουμε πως ο Ναβάλνι κατηγορεί το Κρεμλίνο πως βρίσκεται πίσω από απόπειρα δηλητηρίασης του, με την ρωσική κυβέρνηση να αρνείται κάθε εμπλοκή. Ο δε Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, σε χτεσινή του ομιλία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Δύσης, την οποία μάλιστα κατηγόρησε ότι υποκίνησε απόπειρα πραξικοπήματος στην Λευκορωσία, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «εσείς οι Δυτικοί έχετε πλέον ξεπεράσει τα όρια».

Οι δυτικές διαβεβαιώσεις

Με όλες αυτές τις δηλώσεις και την πολεμική έμοιαζε θέμα χρόνου να αναθερμανθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, όπου η φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου και οι Ρώσοι αυτονομιστές ήταν με το δάχτυλο στην σκανδάλη, με την πρώτη μάλιστα να εξοπλίζεται από την Δύση και την Τουρκία, που επιδιώκει ενεργότερη εμπλοκή στον μετασοβιετικό κόσμο ήδη από την σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η είδηση περί απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων είναι ένα μήνυμα της Μόσχας πως δεν επιδιώκει να “τραβήξει περαιτέρω το σκοινί”, αφού φυσικά έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσεις από την Δύση σχετικά με το ουκρανικό. Πριν από λίγες μέρες ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν μία «σταθερή και προβλέψιμη σχέση» με την Ρωσία, όχι μία εκτός ορίων αντιπαράθεση. Αυτή η “σταθερή και προβλέψιμη” σχέση πρέπει να υπολογίσει τις ρωσικές προτεραιότητες στην Ουκρανία.

Πρέπει, λοιπόν, να θεωρείται δεδομένο πως ο Ζελένσκι θα πρέπει “ξεχάσει”, τόσο μία επίθεση του Κίεβου στο Ντονμπάς, όσο και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (την οποία προηγουμένως ζητούσε εντόνως). Τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν casus belli για την Μόσχα, η οποία φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τις σχετικές διαβεβαιώσεις των δυτικών, αλλιώς δεν θα είχε καμία λογική να προέβαινε σε μία αντίστοιχη κίνηση αποκλιμάκωσης στο ουκρανικό.

https://slpress.gr/

__________________

Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη