21.4.21

Τι δουλειά έχει η "ημισέληνος" στη Θεσσαλονίκη;

Το...φεγγαράκι!

Η ημισέληνος, που είχε την ατυχία να είναι  σύμβολο  της σημαίας των εχθρών μας,  όπου επί δημαρχείας Μπουτάρη  τοποθετήθηκε  στη παραλία της Θεσσαλονίκης -τι συμβολίζει;

Τι σχέση έχει με τη πρωτεύουσα της Μακεδονίας; 

Γιατί ο νυν Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Ζέρβας δεν το στέλνει από "εκεί που ήρθε; 

Ας το κάνουν...πανσέληνο, ήλιο, αστέρι ή ότι άλλο θέλουν. Ημισέληνο;Φανταστείτε τι θα γινόταν αν κάποιος τοποθετούσε  Σταυρό στο λιμάνι, στη Κωνσταντινούπολη!

Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

__________________________________

ΥΓ

Με την ίδια  λογική ότι η ημισέληνος δεν συνδέεται αναγκαστικά με τη τουρκική σημαία (σωστό) μπορούμε να πούμε  και για τον αγκυλωτό σταυρό! Για φανταστείτε (με την ίδια λογική) να βάζαμε και μία σβάστικα στη παραλία  της Θεσσαλονίκης!

Διαβάζουμε λοιπόν : (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B2%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1)

Η σβάστικα, (δεξιόστροφος αγκυλωτός σταυρός 卐)  είναι ένα πανάρχαιο σταυροειδές σύμβολο.

Αποτελεί ιερό σύμβολο του Ινδουϊσμού, του Βουδισμού και του Ζαϊνισμού, ενώ συναντάται και σε πολλούς άλλους πολιτισμούς, όπως της Αρχαίας Ελλάδας, των Περσών και των πολιτισμών των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής της προκολομβιανής περιόδου, καθώς και των αρχαίων σκανδιναβικών φυλών (Βίκινγκς) οι οποίοι την αριστερόστροφη την αποκαλούσαν "Κεστ" και τη θεωρούσαν ως σύμβολο "παθητικής" προστασίας και ευημερίας.

...................

Ορισμένα πράγματα, όπως πχ σφυροδρέπανα, μισοφέγγαρα, σβάστικες (ασχέτως με τη ιστορική-αρχαιολογική προέλευσή τους κλπ)  συνδέονται - άθελά τους και άθελά μας- με σύμβολα συμπαθή για μερικούς ή αντιπαθή για άλλους και κάποια από αυτά δεν θα πρέπει να αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία μιας πόλης.


Κολιέ από ανασκαφές στο Καλουράζ της επαρχίας Γκιλάν, πρώτη χιλιετία π.Χ., Εθνικό Μουσείο του Ιράν