13.4.21

Γάλλοι και Ολλανδοί στην κορυφή της “λίστας αγορών” για τις φρεγάτες

Λέτε η Ολλανδία ή οι ΗΠΑ να εγγυηθούν τα σύνορά μας;
Juan


 Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, θα ανακοινωθεί η επιλογή της Ελλάδας για τη νέα φρεγάτα του Στόλου. Ο χρόνος κυλάει και η συμπλήρωση του εξαμήνου πλησιάζει. Θα έχουμε απόφαση; Το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε εισήγηση από το Πολεμικό Ναυτικό και αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ξεκάθαρη σ΄ ότι αφορά στις κορυφαίες επιλογές, που είναι δύο: οι γαλλικές και οι ολλανδικές φρεγάτες.

Όλα τα υπόλοιπα απλά υπάρχουν και όπως έχει αυτή τη στιγμή η κατάσταση η μοναδική περίπτωση να ανατραπεί η κατάσταση είναι να υπάρξει “πολιτική απόφαση” που θα βάλει στην άκρη τα επιχειρησιακά κριτήρια. Έχει ξανασυμβεί το 1999, όταν η κυβέρνηση Σημίτη ,τη τελευταία στιγμή άλλαξε απόφαση και αντί για F-15 αποφάσισε την αγορά F-16. Η πραγματικότητα απέδειξε ότι ήταν μια απόφαση που κράτησε πίσω την ΠΑ. Ελπίζουμε ότι δε θα συμβεί το ίδιο και στο ΠΝ.

Γαλλικές και ολλανδικές φρεγάτες ταιριάζουν στα επιχειρησιακά “θέλω και πρέπει” των ναυάρχων και τα μοναδικά αδύναμα σημεία των προτάσεων τους είναι τα εξής:

•Για τους Γάλλους υπάρχει το θέμα του κόστους, που προσεγγίζει τα 4,5 δις. Υπάρχει η αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση.
•Για τους Ολλανδούς οι οποίοι την Παρασκευή θα καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση υπάρχει το θέμα της “γεωπολιτικής παρέμβασης” που δεν μπορεί να είναι ίδιας βαρύτητας μ΄ αυτή των Γάλλων. Ωστόσο όπως επισημαίνουν παλαιοί αξιωματικοί που έχουν ζήσει αγορές που έγιναν με κριτήρια “πολιτικά” και “γεωπολιτικά” καλό θα ΄ναι να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στις επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ και λιγότερο στις “διαβεβαιώσεις” περί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων, ειδικά στα ελληνοτουρκικά.

Δυνατά έχουν εισέλθει στο παιχνίδι οι Βρετανοί, οι οποίοι συμπτωματικά αυτή τη περίοδο συζητάνε και με τους Τούρκους!

Όσο για τους Αμερικανούς; Παραπέμπουμε σ΄ όσα προαναφέραμε. Μόνο με “πολιτική απόφαση” θα επιλεγούν…

https://www.militaire.gr/