20.4.21

ΤΟ "ΦΑΟΥΛ" ΤΗΣ ΠΕΛΩΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΑ....ΤΟΥ ΥΠΕΞ!!!


 

Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα από την πρωτοφανή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, που χαρακτήρισε την παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού πλοίου από τουρκικό πολεμικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα «πρόβλημα της Γαλλίας», αποπειράθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Αναφέρθηκε σε «fake news» και σε «διαστρεβλώσεις» της επίμαχης δήλωσης της κυβερνητικής εκπροσώπου, σημειώνοντας πως η ελληνική πλευρά εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο, επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας.

Υποστήριξε ταυτόχρονα πως «είναι μια καθαρή τοποθέτηση τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου, όσο και του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών που δεν επιδέχεται παρερμηνείας, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις». Ο εκπρόσωπους του υπουργείου Εξωτερικών προέβη και χτες σε δήλωση για το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας την τουρκική πρόκληση «και πρόβλημα της γαλλικής πλευράς».

Η υπόθεση καταντάει γελοία. Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX, ούτε κανείς χαρακτήρισε λάθος την τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών ότι το επεισόδιο είναι και πρόβλημα της γαλλικής πλευράς, επειδή αφορά γαλλικό πλοίο. Αν είναι, όμως, πρόβλημα της Γαλλίας μία φορά, είναι πρόβλημα της Ελλάδας δέκα. Κι αυτό επειδή το επεισόδιο συνέβη σε θάλασσα ελληνικής δικαιοδοσίας. Και βεβαίως είναι η Ελλάδα που έχει υποχρέωση να προασπίζει τα νόμιμα κυριαρχικά και διοικητικά της δικαιώματα κι όχι η Γαλλία.

Αντί, λοιπόν, να εκστομίζει ανοησίες περί fake news και διαστρεβλώσεων, ο κ. Παπαϊωάννου οφείλει να ξεκαθαρίσει εάν το υπουργείο Εξωτερικών υιοθετεί ή όχι τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, με την οποία ουσιαστικά η κυβέρνηση “ένιψε τας χείρας της” για μία τουρκική πρόκληση εντός οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ, παραβιάζοντας κάθε πρόσχημα.

Η αλήθεια είναι ότι ζητάμε πολλά. Κατανοούμε ότι ο κακόμοιρος εκπρόσωπος εκτέλεσε εντολές αυτοεξευτελιζόμενος. Όχι όμως και να “κουνάει το δάχτυλο” σε δημοσιογράφους που δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να σχολιάσουν μία καταγεγραμμένη στο επίσημο κείμενο του μπρίφινγκ δήλωση της κ. Πελώνη.

Υπό “επιτήρηση” το ΥΠΕΞ

Εάν η αρχική δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου δεν εκφράζει το Μαξίμου, ή τέλος πάντων εάν εκεί συνειδητοποίησαν, έστω και εκ των υστέρων, ότι ήταν λάθος, θα μπορούσε η κ. Πελώνη να προβεί σε διορθωτική δήλωση. Να διευκρινίσει ότι επρόκειτο για φραστικό ολίσθημα κι ότι εννοούσε πως η τουρκική πρόκληση είναι και πρόβλημα της γαλλικής πλευράς. Αντί για μία τέτοια σοβαρή επίλυση του προβλήματος, προτίμησαν τα “καραγκιοζιλίκια”.

Προφανώς, η χθεσινή (Δευτέρα) μετρημένη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών δεν ικανοποίησε το Μαξίμου, με αποτέλεσμα ο κ. Παπαϊωάννου να λάβει εντολή σήμερα (Τρίτη) να προβεί στη γελοία προαναφερθείσα δήλωση. Προφανώς, την εντολή την πήρε από τον κ. Δένδια, ο οποίος προφανώς επίσης την έλαβε από τον πρωθυπουργό.

Εάν κάτι δείχνει αυτή η υπόθεση –εκτός από την έλλειψη σοβαρότητας και σεβασμού προς την κοινή γνώμη– είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απλώς θέσει τον υπουργό του σε “επιτήρηση”. Τον υποχρεώνει και να αυτοεξευτελίζεται (μέσω του εκπροσώπου του) μόνο και μόνο για να μην παραδεχθεί η κ. Πελώνη το λάθος της. Εκτός αν στο Μαξίμου συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το επεισόδιο σε οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ είναι πρόβλημα της Γαλλίας, οπότε το πρόβλημα είναι ακόμα σοβαρότερο και δεν λύνεται με εντατικά μαθήματα διεθνούς δικαίου και διπλωματικής πρακτικής.

Το ζήτημα έθιξε με ανάρτησή του και ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για «άδειασμα» της κυβερνητικές εκπροσώπου από το υπουργείο Εξωτερικών. Αναπάντητο, πάντως, αφήνει η κυβέρνηση και το ερώτημα εάν η τουρκική πλευρά προέβη σε διάβημα προς τον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα και βεβαίως εάν η ελληνική πλευρά προέβη σε διάβημα προς τον εδώ Τούρκο πρεσβευτή, όπως επιβάλλεται για ένα τέτοιο επεισόδιο.

https://slpress.gr/

Λυγερός Σταύρος



Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη