12.4.21

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ερντογάν-Ντμέιμπα Άσχημη εξέλιξη για την Ελλάδα

''Σκύβει'' το κεφάλι στην Τουρκία η Τρίπολη, με το Πενταπόσταγμα να επιβεβαιώνεται, καθώς πριν λίγους μήνες γράφαμε, ότι υπάρχει αλλαγή προσώπων και όχι πολιτικής. 

 Ο Tούρκος υπουργός ενέργειας και φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε πριν λίγο ότι η χώρα του αποφάσισε να αναπτύξει στενή συνεργασία με τη Λιβύη, ιδίως στους τομείς έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.''  

Νέες πέντε συμφωνίες  

Πριν λίγα λεπτά, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Ντμέιμπα. Oι δύο άνδρες, υπέγραψαν νέες συμφωνίες! Μετά την τελετή της υπογραφής, ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε τις εξής δηλώσεις:


''Πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Έχουμε βαθιές και ειδικές σχέσεις με τη Λιβύη για πάνω από 500 χρόνια. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη στην κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας, όπως κάναμε και με τις προηγούμενες νόμιμες κυβερνήσεις. Όταν η Τρίπολη περικυκλώθηκε από τον Χαφτάρ, σπεύσαμε να βοηθήσουμε τους Λιβύους αδελφούς μας, μετά από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ενώ συμφωνήσαμε με τη νόμιμη κυβέρνηση, άλλοι συνέχισαν να υποστηρίζουν και να οπλίζουν τον Χαφτάρ! Η βοήθειά μας, απέτρεψε την πτώση της Τρίπολης. Το μνημόνιο συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες εξασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον των δύο χωρών. Θα ανοικοδομήσουμε την Λιβύη, θα στείλουμε εργάτες και επιστήμονες. Σήμερα, θα παραδώσουμε 150.000 δόσεις εμβολίου στη Λιβύη. Σκοπεύουμε να επανενεργοποιήσουμε το Γενικό Προξενείο μας στη Βεγγάζη όταν οι συνθήκες είναι ώριμες'', δήλωσε ο Ερντογάν! 

Δηλώσεις Ντμέιμπα

 

''Εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχές στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον τουρκικό λαό με την ευκαιρία του Ραμαζανιού. Η συνάντησή μας ήταν πραγματικά σημαντική. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικά στρατηγική σχέση με όλες τις γειτονικές και φιλικές χώρες.H συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες θα εφαρμοστεί και από την πλευρά μας.''