17.4.21

Θύελλα αντιδράσεων στα κατεχόμενα για τις δηλώσεις Ερντογάν, για τα μαθήματα κορανιού

 


Χωρίς το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας έγινε η συνάντηση εργασίας στο «προεδρικό» με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, το οποίο απείχε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την απόφαση του «συνταγματικού/ανωτάτου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα για τα μαθήματα κορανίου. Ο Ταγίπ Ερντογάν μας βλέπει ως βιλαέτι, αντέδρασε και ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί.

Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης που ήταν προγραμματισμένη για τις 4.00 το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ έγραψε σε ανάρτησή του ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την Άγκυρα από το πρωί είναι ένα παράδειγμα για το πώς μια λύση δύο ανεξάρτητων κρατών δεν μπορεί να υπάρξει στην Κύπρο.

Ενώ δεν επιδείχθηκε σεβασμός στην απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου», δεν θα δείξουμε ότι δεν έχει συμβεί κάτι ή ότι στο Κυπριακό υπάρχει κοινωνική συναίνεση, πρόσθεσε ο κ. Όζγιγιτ εξηγώντας γιατί δεν θα είναι στη σύσκεψη στο «προεδρικό» με τα άλλα «κοινοβουλευτικά» κόμματα στην παρουσία του κ. Τσαβούσογλου. «Δεν μπορούμε να καθίσουμε και να αποδεχθούμε οι αρμόδιοι της Τουρκίας να θάβουν την διπλωματία βαθιά και να ενεργούν στην Κύπρο παρά το ότι υπάρχουν Κύπριοι».

Προσδοκία τους, είπε, να καθίσουν και πάλι σε ένα τραπέζι που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αγάπη.

Σε δική του ανάρτηση ο τέως ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι παρακολούθησε με μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση τα επιθετικά και απειλητικά λόγια του Τούρκου Προέδρου για το «συνταγματικό δικαστήριο» του ψευδοκράτους και της «προέδρου» του.

«Αυτή η στάση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι το γεγονός ότι αυτή η στάση προήλθε από έναν θεσμό που λέει ότι αναγνωρίζει την «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος  -  κι επιπλέον, από ένα άλλο κράτος, που ζητεί κάτι τέτοιο, τότε αυτό αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Αυτή η προσέγγιση που εκφράζει ανοικτά ότι βλέπει την βόρεια Κύπρο σαν βιλαέτι (ΣΣ: επαρχία) της Τουρκίας, λέγοντας ‘Εσείς δεν είστε Γαλλία' έχει ορίσει τη θέση μας με τον δικό του τρόπο» πρόσθεσε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι κι αν έμεινε κάποιος που δεν κατάλαβε ότι έξι μήνες πριν στις «προεδρικές εκλογές» έκαναν παρέμβαση χρησιμοποιώντας όλους τους θεσμούς και όλους τους τρόπους, «σήμερα τελικά πρέπει να κατάλαβαν».

Να σημειωθεί ότι πολλοί Τ/κ πολιτικοί αλλά και απλοί πολίτες ανήρτησαν τα σχόλιά τους για τις δηλώσεις Ερντογάν.

Στο μεταξύ, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις και τα μαθήματα κορανίου θα συνεχισθούν. Έτσι, τα μαθήματα θα πρέπει να διοργανώνονται από το «υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων και θα εγκρίνονται από το «υπουργείο παιδείας» μετά τον σχετικό έλεγχο. Ο Ερσίν Τατάρ δηλώνει δε ότι θα παρακολουθεί το ζήτημα ώστε οι ρυθμίσεις αυτές να γίνουν άμεσα.

Ο Τ/κ ηγέτης λέει ότι το «σύνταγμα» του ψευδοκράτους παρέχει σε κάθε πολίτη το δικαίωμα να έχει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, να μαθαίνει τα ιερά του βιβλία και να προσεύχεται ελεύθερα στη δική του πίστη.

Με βάση αυτό, συνεχίζει, όπως δεν είναι ενάντια στο «σύνταγμα» η θρησκευτική παιδεία έτσι και το «υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων» είναι ένας «θεσμός» του «κράτους» για τα θέματα θρησκείας. Δεν είναι σωστό, προσθέτει, να δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για «θεσμό» εκτός «κράτους» και να αφήνονται υπονοούμενα και υπαινιγμοί.

Ξεκαθάρισε, όπως ανέφερε, ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις που βρίσκονται σε αυτά τα εδάφη, που αναγνωρίζουν ως πατρίδα, από το 1571 και «ούτε οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις θα καταστραφούν, ούτε η φωνή του μουεζίνη θα είναι σιωπηλή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αναρτήθηκε από Αντώνη Αντωνά